Danskerne får knap så meget ud af skattereformen

SKATTEREFORM: Skatteministeriet nedjusterer skønnet over, hvor mange penge danskerne får ud af skattereformen. Ministeriet har regnet forkert.

Skattereformens lettelser i indkomstskatten giver alligevel ikke helt så mange penge mellem hænderne på de danske skatteborgere, som regeringen først antog.

I et brev til Folketingets skatteudvalg indrømmer skatteminister Kristian Jensen (V) således nu, at beregningerne over konsekvenserne af de ændrede skattesatser, der fulgte med skattereformens lovforslag i foråret, ikke har været korrekte.

Skatteministeriet havde i den oprindelige beregning af konsekvenserne af skattereformen således dels indregnet ændrede forbrugsmønstre på grund af grænsehandel med tobaksvarer - som følge af den forhøjede tobaksafgift. Og dels havde Skatteministeriet undervurderet den ekstra afgiftsbelastning, der bliver af de private husholdninger som følge af forskellige andre afgiftsforhøjelser.

Alt i alt betyder det, at ministeriet nu nedjusterer den forventede vækst i disponibel indkomst for befolkningen som helhed fra 2,1 pct. til 2,0 pct.

Færre får plus på kontoen
Derudover viser ministeriets nye beregninger også, at det ikke som i lovforslagets oprindelige beregning er 98 pct. af befolkningen, der får en umiddelbar gevinst ud af skattereformen, men kun 96 pct.

Ingen af Skatteministeriets beregninger tager dog hensyn til, at "større skatter på erhvervslivet kan blive nedvæltet på husholdningerne", skriver Kristian Jensen.

Det er altså fortsat uvist, om skattereformen i sidste ende samlet set vil betyde et større rådighedsbeløb for de enkelte skatteydere eller ej. Sikkert er det derimod, at skattereformen er fuldt finansieret over de næste 10 år, og at alle lettelserne i skatten på arbejdsindkomst skal ind i statskassen igen på den ene eller den anden måde.

Forrige artikel Rapport: Danmark er førende på IT-sundhedsområdet Rapport: Danmark er førende på IT-sundhedsområdet Næste artikel Fabrin anbefaler besparelser på udsatte børn