Prognose: Flere Venstre-profiler kan ryge ud

PROGNOSE: Venstre ser ud til at gå markant tilbage i forhold til valget i 2011. Det betyder, at en række kendte Venstre-politikere risikerer at ryge ud, viser Altingets prognose.

Selv om meningsmålingerne de seneste dage har indikeret, at Lars Løkke Rasmussen (V) igen kan indtage Statsministeriet, så står Venstre til en markant tilbagegang.

I Søren Risbjerg Thomsens seneste vægtede snit af meningsmålinger for Altinget står Venstre til at få 36 mandater. Det er en tilbagegang på hele 11 mandater i forhold til valget 2011.

Tilbagegangen betyder, at en række Venstre-folk nu er i hård kamp om mandaterne.

Det gælder blandt andet i Vestjylland, hvor Risbjergs-prognose på nuværende tidspunkt viser, at Venstre går fra seks til fem mandater. Kristian Jensen, Inger Støjberg og Esben Lunde Larsen vurderes at sætte sig på de første mandater, og det betyder, at de tre nuværende folketingsmedlemmer trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen, innovationsordfører Mads Rørvig og landdistriktsordfører Thomas Danielsen skal slås om to taburetter.

Drama på Sjælland
Tilbagegangen kan også ramme København, hvor den seneste prognose viser, at Venstre går fra tre til to mandater. Søren Pind sætter sig på det første, mens integrationsordfører Martin Geertsen og forbrugerordfører Jan E. Jørgensen må slås om det andet mandat.

I Københavns Omegn vipper Venstre meller to og tre mandater. Tidligere minister Karen Ellemann og den tidligere tv-vært og europa-parlamentariker Morten Løkkegaard ventes at sætte sig på de to første mandater, mens iværksætterordfører Jakob Engel-Schmidt skal håbe på fremgang for at redde sit mandat. Til gengæld ser det sort ud for tidligere undervisningsminister Tina Nedergaard, som med de nuværende målinger ser ud til at ryge helt ud.

I Sjællands Storkreds har de tidligere ministre Henrik Høegh og Birthe Rønn Hornbech valgt ikke at stille op. Alligevel bliver der også her kamp om pladserne. Venstres tilbagegang kan betyde farvel til kirkeordfører Flemming Damgaard Larsen.

Venstres tilbagegang afbødes af, at en række nuværende folketingsmedlemmer ikke genopstiller. Foruden Høegh og Rønn Hornbeck gælder det Karen Jespersen, Birgitte Josefsen og Eyvind Vesselbo. Derudover har Gitte Lillelund Bech, Lykke Friis og Ulla Tørnæs forladt Folketinget i løbet af valgperioden.

Læs hele prognosen af, hvilke Venstre-politikere som står til at komme ind og ryge ud her (kræver abonnement). Køb adgang til Altinget: christiansborg her.

Forrige artikel Olsen Dyhr: Vi skal være klimaets medspiller Olsen Dyhr: Vi skal være klimaets medspiller Næste artikel Højborge: LA erobrer borgerlig hjemmebane Højborge: LA erobrer borgerlig hjemmebane