Pia K.: Ingen troede på os

AFGANG: I sin afskedstale som formand for Dansk Folkeparti huskede Pia Kjærsgaard tilhørerne på, at ingen troede, at partiet ville overleve. Og fremtiden byder på regeringsdeltagelse, lover hun medlemmerne.

"Vi var ikke en døgnflue, vi var ikke en dublet, vi var - og er - alt andet."

Det slog Pia Kjærsgaard (DF) fast i sin afskedstale til Dansk Folkepartis årsmøde i et fyldt Herning Kongrescenter. Her gjorde hun status og så fremad efter 17 år som Dansk Folkepartis formand.

"Mig, som nogen sådan lidt journalist-friskt i de allerførste år på Borgen for 28 år siden kaldte den mopsede hjemmehjælper, har ledet det parti, alle andre politikere og journalister afskrev, stort set samtidig med at vi lancerede det den 6. oktober 1995, til der, hvor vi er i dag," sagde Pia Kjærsgaard.

I talen understregede hun, at Dansk Folkeparti ikke har kunnet udviklet sig fra et protestparti til et stabilt støtteparti for VK-regeringen uden en håndfuld andre af partiets topfolk, der gør partiet værdig til sammenligningen med humlebien.

"Ingen troede på os, men vi gjorde det. Skabte et stort parti," sagde hun.

DF kommer i regering
Et parti, der er mere end klar til at komme i regering, lød det fra formanden, der benyttede lejligheden til at sammenligne sine partifæller med de nuværende ministre.

"Min liste over ministeremner i Dansk Folkeparti består allerede af dygtigere emner end dem, der i dag er ministre. Langt dygtigere, med langt mere erfaring," sagde hun og garanterede medlemmerne, at ministerdrømmen nok skal lykkes en dag.

"Dansk Folkeparti bliver en del af en dansk regering. Det er ikke en trussel, det er et løfte," sagde hun.

Kristian er ikke kedelig
Og partiets nuværende gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl, skal være manden, der tager Dansk Folkeparti et skridt videre. Og til dem, der mener, at han er en kedelig talknuser-nørd, var budskabet fra den afgående formand ikke til at tage fejl af.

"Har vi ikke en finanskrise, vi skal have løst? Og er det ikke godt at vide noget om samfundsøkonomi, når vi skal styr på den og bekæmpe arbejdsløsheden?" spurgte hun og fortsatte:

"Kristian er alt andet end kedelig og nørdet, men elsker tværtimod fester, fodboldkampe og ferier på en campingplads."

De største bedrifter
Pia Kjærsgaard motiverer sin afgang med, at man skal stoppe, mens legen er god. Og det har den været, mener hun selv, og peger på to punkter, der i de sidste 17 år gør hende særligt stolt. For det første at det lykkedes at fastholde et stabilt flertal gennem 00'erne, hvor partiet år efter år stemte finansloven igennem med Venstre og Konservative.

"Næppe før har nogen regeringsleder kunnet stole så grundlæggende på sit parlamentariske grundlag, kunnet stole på, at en aftale var en aftale, at et ord var et ord, og en hemmelighed en hemmelighed," sagde hun.

For det andet pegede hun på det faktum, at Danmark stadigvæk har kronen og ikke euroen.

"Den enkelt-begivenhed, som jeg, udover stiftelsen af Dansk Folkeparti, oplever som mit gladeste og mest betydende øjeblik i mit politiske liv, er danskernes ja til at bevare kronen i 2000, hvor vi med massivt flertal sagde nej til euroen, som andre lande hovedkulds kastede sig ud i," sagde hun.

 

,

Forrige artikel Vestager: Sådan er vi Radikale jo Vestager: Sådan er vi Radikale jo Næste artikel Thulesen Dahl valgt til formand for DF Thulesen Dahl valgt til formand for DF