Vestager: Sådan er vi Radikale jo

RADIKALE: Margrethe Vestager brugte sin landsmødetale til at fasttømre, at Det Radikale Venstre er på rette kurs, men at der er behov for at styrke den sociale profil. Og hun brugte den til at sætte to fede streger under sloganet "Sådan er det jo!"

Margrethe Vestager havde en stor hammer med til landsmøde for Det Radikale Venstre - og fem solide søm. For partilederens tale blev brugt til at banke fem ting helt fast:

De Radikale står fast på dagpengereformen, Det Radikale Venstre siger det, Det Radikale Venstre altid har sagt, regerings skal skabe flere arbejdspladser. Og så skal der kul på den grønne omstilling, og der skal sættes sociale 2020-mål.

Hver pointe blev leveret og cementeret med, hvad der øjensynligt er partilederens nye slogan: Sådan er det jo!

En punchline, der skiftevis blev modtaget med latter og klapsalver.

Året for de politiske aftaler
De Radikales landmøde begyndte på etårsdagen for valget af regeringen, og talen bar da også præg af året, der gik. Her blev bruddet med ti års kontraktpolitik hyldet, og samarbejdet på tværs af partierne blev pointeret.

"For selv om regeringen ønsker at inddrage den borgerlige opposition, vil vi meget gerne lave aftaler med Enhedslisten. Og gennem de sidste 11 måneder har vi lavet mange gode og solide aftaler med Enhedslisten. Og det vil vi også gøre fremover," sagde Margrethe Vestager.

Men også kompromisserne blev fremhævet:

"Vi har accepteret, at boligskatten og 24-års-reglen ligger fast, at dagpengereformen blev udskudt i et halvt år, og vi har deltaget i at hæve skatter og afgifter for 5 milliarder. Ingen har 90 mandater," sagde Margrethe Vestager foran den fulde sal på Hotel Nyborg Strand ved Storebælt.

Vestager: Vi er selvfede
Her var det "selvfede og bedrevidende parti Det Radikale Venstre" i fokus, men partilederen har ikke glemt, at bedst som det går rigtig godt i politik, kan det gå dårligt.

"Ingen skal, og ingen kan få sin vilje 100 procent. Træerne vokser ikke ind i himlen. Heller ikke hos Radikale Venstre. Og bare rolig, vi skal nok komme i modvind igen," var beskeden fra Det Radikale Venstre, der i sine over 100 års levetid både har oplevet at blive halveret og fordoblet.

Og mens Margrethe Vestager var en tur tilbage i De Radikales historie, blev der også tid til et par enkelte hug til det parti, Det Radikale Venstre oprinder fra, Venstre.

"For hvad vil Venstre egentlig med magten? Udover at have den. Siden valget har Venstre løbende skiftet standpunkt til det pt. mest opportune. Ligesom Venstre har brugt det meste af deres sommerferie på at undsige elementer i den skatteaftale, de selv har indgået. En kurs selv Venstres venner i den borgelige opposition kalder for en zigzagkurs," sagde Margrethe Vestager, der også benyttede lejligheden til at sammenligne Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, med den republikanske præsidentkandidat, Mitt Romney.

Det er ikke et slogan for os, Margrethe
Ikke alle er glade for partilederens brug af sloganet: Sådan er det jo! Ordene faldt ved Det Radikale Venstres sommermøde i Nyborg for en måned siden, og der vakte sætningen en sjælden kritik af Margrethe Vestager.

Men Margrethe Vestagers hyppige brug af sætningen under talen - ni gange blev det sagt - vækker også kritik internt i partiet.

”Jeg vil advare om at bruge det slogan alt for meget. Det er måske rigtig i livet, men for Det Radikale Venstre, som ønsker at komme social uligheder til livs, er det ikke det slogan, som vi ønsker at bruge,” siger formand for De Radikale i Nordjylland, Peter Hvid Jensen.

 

Forrige artikel Vestagers tale ved De Radikales landsmøde Næste artikel Pia K.: Ingen troede på os Pia K.: Ingen troede på os