Overblik: Se Peter Taksøe-Jensens nye opgave

DOKUMENTATION: Ambassadør Peter Taksøe-Jensen er udnævnt som regeringens udenrigskoordinator, og han skal granske den danske udenrigspolitik. Se hans arbejdsopgave her. 

Kommissorium for udredning om dansk udenrigspolitik
Den aktuelle globale udvikling betyder, at vi står over for en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk virkelighed præget af politiske og økonomiske magtforskydninger, et ændret trusselbillede og en større kompleksitet.

Der er nye aktører med globale ambitioner og samtidig forventninger om, at EU skal kunne påtage sig en større rolle på den internationale scene.

Denne udvikling vil sætte rammerne for dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik i de kommende 10-15 år - og vil såvel stille nye krav til os som skabe nye muligheder.

Blandt de centrale udviklingstræk, udfordringer og nye muligheder af betydning for Danmark er:

  • Globale magtforskydninger, der gradvist flytter økonomisk, politisk og militær magt til nye aktører og centre – ikke mindst i Asien. Den udvikling åbner op for nytænkning og nye indflydelsesmuligheder for Danmark.
  • Ny vækst i Europa og USA, som vil åbne muligheder på traditionelle markeder.
  • Den stigende migration mod Europa fra svage og ustabile stater i Afrika og Mellemøsten. Kombinationen af svage stater og ustabilitet i regionen fører ikke alene til migration, men skaber også plads til, at terror og organiseret kriminalitet får lov at udvikle sig.
  • Konflikterne og den tiltagende voldelige ekstremisme i Mellemøsten og Nordafrika, som har kastet regionen ud i kaos, og som skaber gro- bund for yderligere ekstremisme.
  • Konflikten mellem Rusland og Ukraine, som er udtryk for nye geopolitiske spændinger i Danmarks nærområde. Ruslands ageren kan føre til fornyet ustabilitet i Europa og underminere den etablerede europæiske sikkerhedsarkitektur.
  • Den stigende økonomiske og sikkerhedspolitiske betydning af udviklingen i Arktis. Der er brug for et fortsat tæt samarbejde i Kongeriget om Arktis og om det internationale arbejde.
  • Udviklingen i verdens fattige lande med nye aktører, nye magtstrukturer, nye skrøbeligheder, men også nye vækstmuligheder. Med nye FN-mål for fattigdomsbekæmpelse og bæredygtig udvikling skal udviklingsbistand spille endnu bedre sammen med andre instrumenter og modtagerlandes egne behov og bidrag.
  • Nye trusler og den globale udvikling, som skaber behov for et fortsat stærkt transatlantisk samarbejde samt en øget fokusering i lyset af den stigende efterspørgsel på Forsvarets kapaciteter til international og national opgaveløsning, herunder bl.a. i Arktis og i relation til cyberområdet.

Regeringen iværksætter derfor et udenrigs- og sikkerhedspolitisk udredningsarbejde.

Udredningen skal med afsæt i en afdækning af Danmarks strategiske interesser præsentere et samlet bud på en stærkere koordinering og samtænkning af Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik, forsvarspolitik, handelspolitik og eksportfremme samt udviklingspolitik.

Endvidere skal udredningen præsentere et samlet strategisk bud på kerneopgaver og prioriteter til fremme af Danmarks interesser.

Formålet med udredningen er at skabe grundlaget for en øget fokusering og prioritering af Danmarks internationale engagement og varetagelsen af Danmark interesser, herunder de kommercielle.

Udredningen vil bl.a. indgå i grundlaget for kommende forhandlinger om et nyt forsvarsforlig efter 2017 og i grundlaget for en ny udviklingspolitisk strategi i 2016.

Praktik
15. september 2015 igangsætter regeringen i overensstemmelse med regeringsgrundlaget et udenrigspolitisk udredningsarbejde. Udredningen ledes af Peter Taksøe-Jensen.

Lederen af udredningsarbejdet placeres i Udenrigsministeriet, som sammen med Forsvarsministeriet yder sekretariatsbistand dedikeret til formålet. Herudover kan lederen af udredningsarbejdet trække på ministerierne, og de stiller relevant materiale til rådighed for arbejdet. Den nærmere tilrettelæggelse af bistanden sker i samråd med lederen af udredningsarbejdet.

Regeringen vil undervejs drøfte status for udredningen.

Udredningen skal i videst muligt omfang bygge videre på eksisterende analyser og rapporter, ligesom aktuelle udenlandske analyser vil kunne inddra- ges.

Udredningsarbejdet vil løbende blive drøftet i en følgegruppe med eksperter med indsigt i området fra blandt andet organisationer og forskningsmiljøet, ligesom lederen af udredningen vil mødes med de etablerede udenrigspolitiske fora samt de politiske partier.

Udredningsarbejdet skal være afsluttet 1. maj 2016.

Kilde: Statsministeriet

Forrige artikel S indkalder minister i samråd om sløjfet ældremilliard S indkalder minister i samråd om sløjfet ældremilliard Næste artikel Holst holder fast: Ansat førte ikke valgkamp Holst holder fast: Ansat førte ikke valgkamp