S indkalder minister i samråd om sløjfet ældremilliard

SAMRÅD: Ældremilliarden bliver lagt på kommunens bloktilskud, og det flytter penge fra land til by. Derfor kalder Socialdemokraterne social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) i samråd.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) skal i samråd for at forklare, hvorfor regeringen har droppet ældremilliarden.

Det er Socialdemokraternes ældreordfører, Astrid Krag, der indkalder ministeren. Hun skal blandt andet forklare, hvorfor især udkantskommuner mister millioner, mens pengene i højere grad går til rigere og større byer, som Altinget har beskrevet i dag.

”Ministeren skal forholde sig til, hvorfor det er kommunerne med de største udfordringer, der mister penge på regeringens manøvre,” siger hun og fortsætter:

”Der var en grund til, at vi afsatte en ældremilliard. Vi kan se, at der er særligt store udfordringer for en gruppe af ældre, der har brug for meget hjælp og en anden type af hjælp, end man tidligere har givet.”

Den tidligere regering afsatte en milliard kroner i 2013 til en særlig pulje til indsatser for ældre, som kommuner så skulle søge. Pengene blev fordelt efter kommunernes udgiftsbehov på ældreområdet.

Fra land til by
Men V-regeringen indgik i juli en økonomiaftale med KL, hvor ældremilliarden blev sløjfet og lagt ind under kommunernes bloktilskud.

Det betyder, at pengene bliver fordelt efter kommunernes generelle udgiftsbehov, som eksempelvis også gælder udgifter til integration og udsatte børn.

Mens yderkommuner landet over mister penge, så er det særligt de større byer, der vinder på omlægningen. Ikke mindst Københavns og Aarhus Kommune, der ifølge Finansministeriets opgørelse får en gevinst på henholdsvis 44 og 12,5 millioner kroner

DF har forklaringsproblem
Der skal en ny, øremærket ældremilliard på bordet til finanslovsforhandlinger med regeringen, mener Dansk Folkeparti.

Men det får Astrid Krag til at lange kraftigt ud efter Dansk Folkeparti, som ifølge hende har et forklaringsproblem.

”Dansk Folkeparti har lagt mandat til regeringen, som skrotter ældremilliarden. Og nu få måneder efter kalder partiet det for en sejr, hvis man genindfører ældremilliarden,” siger hun.

Socialdemokraterne ville ifølge Astrid Krag have fortsat med ældremilliarden og desuden have givet ekstra ressourcer til ældreområdet.

Forrige artikel Kritik: Politisk hastværk skader debatten om retsforbeholdet Kritik: Politisk hastværk skader debatten om retsforbeholdet Næste artikel Overblik: Se Peter Taksøe-Jensens nye opgave Overblik: Se Peter Taksøe-Jensens nye opgave