Mens du sov: 10 vigtige resultater fra valgnatten

Kommunalvalget gav fremgang til Socialdemokratiet, der beholder magten i de store byer. DF får derimod ikke en borgmesterpost. Få overblikket her, og se, hvilke kommuner der har fundet deres borgmestre.

Socialdemokratiet bevarer magten i de fire største byer, og Venstre går tilbage, men får en borgmesterpost i Viborg. På landsplan bliver Konservative større end Dansk Folkeparti, og SF får en borgmesterpost på Langeland med et kanonvalg.

Stemmeprocenten blev 70,8 procent. Altinget giver dig overblikket over nattens begivenheder med 10 nedslag i kommunalvalget.

S beholder magten i de store byer
I landets fire største byer bliver der ikke skiftet borgmestre. Både København, Aarhus, Odense og Aalborg forbliver nemlig på socialdemokratiske hænder.

I Odense går partiet markant frem fra 28,1 procent til 42,1 procent af stemmerne, og Peter Rahbæk Juel bliver altså siddende som borgmester. I Aalborg fik hans kollega Thomas Kastrup-Larsen også et kanonvalg. Han og Socialdemokratiet sidder nu på 17 ud af 31 mandater i byrådet og har altså absolut flertal.

I Aarhus beholder Jacob Bundsgaard posten, ligesom Frank Jensen bliver siddende som overborgmester i København.

Også på landsplan fik Socialdemokratiet et godt valg. Partiet går frem med tre procentpoint og får 32,4 procent af alle stemmer.

Dansk Folkeparti skuffet i Guldborgsund
I Dansk Folkeparti havde man sat næsen op efter partiets første borgmesterpost, fordi René Christensen i Guldborgsund forventedes at kunne hive den hjem.

Men den siddende borgmester, som DF vil vippe af pinden, er gået markant frem, så borgmesterposten i Guldborgsund ser heller ikke ud til at blive DF’s.

Lokallisten Guldborgsundlisten med den siddende borgmester, John Brædder, i spidsen står til at få 33 procent af stemmerne (næsten dobbelt så mange som ved sidste valg) mens DF må nøjes med 24 procent. DF bliver dermed næststørst i Guldborgsund.

Konservative bevarer magten på Frederiksberg
Et af nattens helt store dramaer udspillede sig i Frederiksberg Kommune, som har haft konservativ borgmester siden 1909 – og får det altså også i de kommende fire år. Med 49,9 procent af stemmerne bevarer de borgerlige med nød og næppe flertallet.

Det er Jørgen Glenthøj (K), der bliver siddende i borgmestersædet, hvor han satte sig i 2009. Læs hans reaktion på resultatet her.

De røde partier har dog krævet omtælling.

Wilbek vinder i Viborg
Med 7.537 personlige stemmer kan Ulrik Wilbek (V) konstatere pæn opbakning fra befolkningen, som han nu skal være borgmester for. Det til trods for, at hans parti går tilbage. Venstre får således 10 mandater mod 12 i sidste periode.

Dermed får Venstre borgmesterposten i landets største kommune, målt på areal, for første gang siden 1989. Det til trods for, at Konservative går frem, og at den siddende borgmester, Torben Nielsen (K), får 7.024 personlige stemmer.

Han kom til, da Søren Pape Poulsen (K) trak sig fra posten i 2014 for at blive formand for partiet.

Rødt flertal i regionerne
Magten skifter i Region Sjælland, hvor socialdemokraten Heino Knudsen har overtaget posten som regionsrådsformand efter Venstres afgående Jens Stenbæk. Også Region Nord, Midt og Hovedstaden tyder på rødt flertal, mens Venstres Stephanie Lose fortsætter i Syddanmark.

Dermed sidder Socialdemokratiet nu på formandsposten i fire af landets fem regioner.

SF får Langeland
På Langeland har SF’s tidligere næstformand Tonni Hansen fået et supervalg.

Partiets var ikke medlem af byrådet før valget, men står nu med næsten en tredjedel af stemmerne og seks mandater ud af de i alt 15. Det betød, at Tonni Hansen efter konstitueringen midt i nat kunne erklære sig selv for borgmester.

”Det er jeg meget glad for,” sagde Tonni Hansen til Berlingske.

”De 15 medlemmer af kommunalbestyrelsen er enige om en aftale og om at pege på mig. Vi vil leve op til det mandat, der er givet.”

Tonni Hansen erstatter Bjarne Nielsen fra Venstre som kommunens borgmester. Bjarne Nielsen genopstillede ikke.

SF fik ved valget i 2013 en borgmesterpost i Lejre, men Mette Touborg opgav den midt i perioden og blev erstattet af en socialdemokrat.

I København har Ninna Thomsen været sundhedsborgmester, men derudover har SF ikke haft en borgmesterpost.

Nye Borgerlige får et mandat
Nye Borgerlige får sit første mandat ved et valg. Det sker i Hillerød, hvor partiet med 3,6 procent af stemmerne vinder et sæde i byrådet. Partiets spidskandidat i kommunen er Mette Thiesen, der er kommet fra Konservative.

Partiet har byrådsmedlemmer flere steder i landet, blandt andet i Sorø og Rudersdal. De blev dog valgt for andre partier ved sidste kommunalvalg i 2013.

Stærke er tilbage i Køge
Den 38-årige socialdemokrat Marie Stærke gør comeback i Køge. Efter en bred aftale mellem S, DF, Liberal Alliance og Enhedslisten bliver hun borgmester.

”Det er med mig som borgmester. Det er jeg selvfølgelig stolt og glad - men også ydmyg - over. For det bliver et farverigt flertal, jeg kommer til at sidde med. Men der er respekt og tillid,” siger Marie Stærke til Berlingske.

Hun var også borgmester fra 2007 til 2013, hvor det lykkedes den konservative Flemming Christensen at afbryde mere end 90 års socialdemokratisk styre. Men det blev altså kun for en kort bemærkning.

En del af tendenserne på landsplan gælder også i Køge:

Socialdemokratiet gik 7,2 procentpoint frem, og partiet får 10 af byrådets 27 pladser. Også Konservative går frem. Partiet vinder to mandater og har dermed fire. Venstre mister 10,2 procentpoint og går fra ti til seks mandater.

Benedikte Kiær bevarer Helsingør
Konservative fik et godt kommunalvalg og overtager lige med nød og næppe Dansk Folkepartis plads som tredjestørste parti kommunalt. Med 225 mandater har K nu to mandater mere end DF på landsplan.

Helsingørs konservative borgmester, Benedikte Kiær, er også klar til fire år mere i stolen. Med opbakning fra både Socialdemokratiet, DF, Venstre og Radikale har hun flertal bag sig, skriver Helsingør Dagblad.

Valget endte med 12 mandater til både rød og blå blok i Helsingørs Byråd, mens Radikale fik et enkelt mandat.

Dansk Folkeparti har før valget meldt ud, at partiet ikke nødvendigvis ville lægge stemmer til fire år mere med Benedikte Kiær som borgmester, og det gav fornyet usikkerhed om resultatet. Men DF støtter altså Kiær alligevel.

Med en fremgang på 2,9 procentpoint til 32,7 procent af stemmerne er Konservative det største parti i Helsingør Byråd.

Benedikte Kiær har ellers været udsat for kritik under valgkampen, da en video af et skænderi i byrådet blev delt flittigt på sociale medier:

Midt under andenbehandlingen af kommunens budget for næste år røg Kiær i clinch med Socialdemokratiets byrådsmedlem Peter Poulsen. Da han flere gange gentog det samme spørgsmål, sagde Benedikte Kiær:

”Nu skal du lytte. Kig på mig. Vi skal have øjenkontakt. Ellers tror jeg ikke, du hører på, hvad jeg svarer.”

”Det er uforskammet, Benedikte Kiær,” lød svaret.

S vinder stort i Randers
Der var forventninger om stort drama i Randers, hvor Claus Omann Jensen fra Venstre sikrede sig borgmesterposten ved det seneste valg.

Men i går snuppede Socialdemokratiet den tilbage, da partiet fik hele 37 procent af stemmerne. Venstre og lokallisten Beboerlisten gik tilbage.

Resultatet betyder, at Torben Hansen (S) er ny borgmester. Han fortalte i nat, at hans arbejde skal baseres på et bredt samarbejde med Venstre.

”Vi bliver nødt til at arbejde sammen – det er det, som borgerne vil have,” sagde Torben Hansen til TV 2 Østjylland.

Den tidligere borgmester Claus Omann Jensen sagde:

”Personligt er jeg da skuffet over, at Venstre ikke fik et bedre valg og gik to mandater tilbage.”

Her er resultaterne fra de kommuner, der har fundet deres bormester:

 

 

,

Forrige artikel Magten skifter i Region Sjælland Magten skifter i Region Sjælland Næste artikel Røde og grønne kræver fintælling på Frederiksberg Røde og grønne kræver fintælling på Frederiksberg