Regeringen vil forhindre sexkrænkelser af børn med ni tiltag

Justitsminister Nick Hækkerup har præsenteret regeringens udspil mod sexkrænkelser af børn. Se alle initiativerne her.

Højere straffe, forbud mod børnesexdukker og fratagelse af pas fra dømte.

Det er blandt forslagene i regeringens nye udspil, der har til formål at sætte ind over for sexkrænkelser af børn.

”Børnene og deres pårørende skal ikke leve med, at der i sager om seksuelle overgreb på børn kun gives små straffe, blot fordi det ikke er samleje, der har fundet sted. Derfor er der et klart behov for, at vi får opdateret straffeloven på det her område, så ofrene og deres pårørende ved, at gerningsmændene straffes hårdt. Det sikrer vi med udspillet," udtaler justitsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelse.

Udspillet består af ni forskellige initiativer, som justitsministeren mandag formiddag præsenterede hos børneorganisationen Red Barnet. De fleste af initiativerne, vil blive præsenteret som lovforslag i løbet af efteråret.

Se alle initiativerne nederst i artiklen.

Red Barnet-generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen fremhæver forslaget om at ændre loven, så samleje med et barn under 15 år automatisk betragtes som voldtægt, hvis gerningsmanden er fyldt 22 år:

"Børn under 15 år skal ikke kunne give samtykke til sex med en voksen. Vi har set sager, hvor voksne frikendes for voldtægt med den begrundelse, at barnet deltog frivilligt, eller at der var tale om et kærestelignende forhold. Også selvom barnet kun har været 12, 13 eller 14 år gammelt. Med regeringens lovændring styrkes retssikkerheden for de børn, og det er ekstremt vigtigt,” lyder det fra Johanne Schmidt-Nielsen i en pressemeddelse.

Begejstring fra SF
SF er "begejstret" for regeringens udspil. Partiets retsordfører Karina Lorentzen fremhæver i en pressemeddelelse forslaget om bedre behandlingsmuligheder og - ligesom Red Barnet - forslaget om per definition at betragte samleje med børn under 15 år som voldtægt, hvis gerningsmanden er fyldt 22 år.

Trods begejstringen mener Karina Lorentzen dog, at regeringen burde handle hurtigere, ved at tildele såkaldt grooming en selvstændig paragraf i straffeloven allerede nu - "for at beskytte børn bedre mod at blive udsat for den kontakt, gerningsmænd udnytter til at skabe tillid – ofte med henblik på sex," lyder det i pressemeddelsen.

"Børn skal beskyttes mod den manipulation, de risikerer at blive udsat for, når en voksen søger at skabe et forhold til dem. De kan ikke gennemskue det, og de er lette ofre på nettet. Derfor skal det meget klart signaleres, at den ofte langvarige proces, som gerningsmænd udnytter til at skabe et tillidsforhold gennem børnenes spil, chatfora og lignende, skal være kriminaliseret," udtaler Karina Lorentzen.

Flere forbehold fra V
Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, ser generelt positivt på de dele af regeringens udspil, der handler om at skærpe straffen for seksuelle overgreb, og at personer under 15 år ikke skal kunne give samtykke til sex med en voksen.

Han savner dog yderligere viden om, hvad normalstraffen er for de overgreb mod børn, der ikke er voldtægt, for at vurdere, hvorvidt en strafforøgelse på 50 procent er nok.

“Jeg har erfaringer fra anden lovgivning, hvor regeringen konstant operer med procenter, men hvor det så viser det sig, at når sagen kommer for domstolene, så er de ikke enige med Folketinget i, hvad udgangspunktet og normalstraffen egentlig var. Derfor er det vigtigt, at vi får sat måneder på,” siger Preben Bang Henriksen.

Preben Bang Henriksen understreger samtidig, at han har brug for at få mere viden om, hvordan regeringen forestiller sig at skrue udrejseforbuddet for personer, der dømt for seksuelle overgreb, sammen.

“Vi er nødt til at få udboret nærmere, hvordan udrejseforbuddet skal fortolkes. Der er jo ikke proportioner i at forhindre en pædofil i at tage på indkøbstur til Flensborg,” siger han og pointerer samtidig, at forbeholdet ikke automatisk skal tolkes som om, at Venstre er imod tiltaget. 

Se forslagene fra udspillet herunder.

,

Forrige artikel Dagens overblik: Kommunerne vil have 5,5 milliarder til handikaphjælp, og Blinken har stramt program i Danmark Dagens overblik: Kommunerne vil have 5,5 milliarder til handikaphjælp, og Blinken har stramt program i Danmark Næste artikel Sundhedsanalytiker: Regionerne frygter, at corona-regningen forhindrer løft til sundhedsvæsenet Sundhedsanalytiker: Regionerne frygter, at corona-regningen forhindrer løft til sundhedsvæsenet