Stor stigning i digitale krænkelser: Red Barnet kræver handling af Folketinget

INTERVIEW: Nye tal for anmeldelser af ulovlige billeder af børn, der blotter sig på kamera, får Red Barnet til at efterlyse skærpelser i straffeloven samt bedre uddannelse af de betjente, der håndterer sager om digitale overgreb.

Der er behov for hurtigst muligt at styrke beskyttelsen af børn i straffeloven.

Sådan lyder den klare opfordring til regeringen og Folketingets retsordførere fra generalsekretær i Red Barnet, Johanne Schmidt-Nielsen.

Opfordringen kommer på baggrund af nye tal fra organisationen, der viser en stigning i antallet af anmeldelser om digitale krænkelser til Red Barnets tjeneste AnmeldDet. 

“Vi ser en meget voldsom stigning i den andel af materiale, som børn selv optager. Det er selvfølgelig bekymrende," siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Udvidelse af straffeloven og efteruddannelse
I alt modtog Red Barnet 251 anmeldelser om ulovlige videoer og billeder med børn, der blotter sig på kamera i 2020. Tallet er en markant stigning sammenlignet med året før, hvor børneorganisationen modtog 61 henvendelser.

Red Barnet formoder, at stigningen i antallet af anmeldelser blandt andet kan tilskrives corona, der har betydet, at børn og unge de seneste måneder har brugt flere timer foran skærmene.

Johanne Schmidt-Nielsen peger på, at der er behov for at tilføje en selvstændig paragraf om grooming i straffeloven.

Groomingparagraffen skal gøre det ulovligt, at en voksen bevidst opbygger tillid til et barn med hensigten om at begå et seksuelt overgreb. 

“Vi skal så hurtigt som muligt styrke beskyttelsen af børn i straffeloven," siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Samtidig mener børneorganisationen, at der er brug for bedre efteruddannelse af de betjente og dommere, der håndterer sager om digitale overgreb og krænkelser. 

“Vi har behov for et generelt kompetenceløft. Det danske politi skal klædes bedre på til at håndtere og forstå digitale krænkelser,” siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Ser frem til resultat af undersøgelse
Regeringens støttepartier pressede i december sidste år på for en digital makeover af straffeloven. Partierne argumenterede lige som Red Barnet blandt andet for behovet en selvstændig grooming-paragraf i straffeloven.

Partiernes ønske om at gøre mere for at forhindre digitale krænkelser var også en del af forhandlingerne om et nyt politiforlig. Her landede en række af Folketingets partier senere samme måned aftale om politiets økonomi frem til 2023.

Forhandlingerne resulterede blandt andet i en aftale om, at en ny digital politipatrulje bestående af 10 betjente skal forebyggelse krænkelser på internettet. Samtidig blev partierne også enige om at igangsætte en undersøgelse, der skal se på, om den eksisterende lovgivning om digitale overgreb er tilstrækkelig.

Johanne Schmidt-Nielsen glæder sig til at se resultatet af undersøgelsen, og betegner den digitale patruljeenhed som et skridt i den rigtige retning. Men Red Barnets generalsekretær mener fortsat, at der bør sættes tiltag i værk allerede nu.

"Der ligger en meget vigtig opgave i at sørge for, at både dommere og politi har tilstrækkelige kompetencer til at forstå og håndtere grooming og digitale overgreb," siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Forrige artikel Dagens overblik: Tidligere toppolitiker blev fældet af en krænkelsessag Dagens overblik: Tidligere toppolitiker blev fældet af en krænkelsessag Næste artikel  Overblik: Ny overenskomst for ansatte i regionerne Overblik: Ny overenskomst for ansatte i regionerne