Over 40 procent af danskerne vil af med sommerhusregel

MÅLING: 41,2 procent af danskerne vil af med den EU-særregel, der forhindrer udlændinge i at købe danske sommerhuse. På Christiansborg er holdningen en helt anden, og særligt Radikale Venstre er ude af trit med deres vælgere på spørgsmålet.

I Folketinget står Liberal Alliance alene med sagen, men i befolkningen har de mere end 40 procent bag sig.

På spørgsmålet om at afskaffe den såkaldte sommerhusregel, der afholder udlændinge fra at købe sommerhuse i Danmark, er der således stor forskel på holdningen på Christiansborg og blandt befolkningen.

En ny meningsmåling foretaget af A&B Analyse viser, at 41,2 procent af danskerne går ind for en afskaffelse af den særregel, Danmark har haft siden sin indtræden i det daværende EF i 1973.

49,4 procent af de adspurgte ønsker at beholde reglen, mens 9,5 procent er i tvivl.

Radikale vælgere for afskaffelse

Tallene viser samtidig, at Radikale Venstres vælgere er de mest positivt indstillede over for en afskaffelse med 58 procent for en afskaffelse og blot 23 procent imod.

Det betyder blandt andet, at partiets vælgere i udgangspunktet er mere positive end Liberal Alliances vælgere, der ellers har sin folketingsgruppe som eneste fortaler for spørgsmålet på Christiansborg.

Dansk Folkepartis vælgere står omvendt stærkest for en bevarelse af reglen med mere end 60 procent, der vil beholde reglen.

Det får imidlertid ikke Radikale Venstres erhvervsordfører, Andreas Steenberg, til at ændre holdning.

"Vores vælgere er generelt EU-positive, og vi er da overordnet set imod de EU-forbehold, vi har. Men som udgangspunkt fastholder folketingsgruppen, at vi går ind for en bevarelse af reglen. Vi tror på, at det skaber vækst i vores turisme, når vi udlejer i stedet for at sælge," siger han.

Han tolker primært tallene som udtryk for vælgernes generelle indstilling til EU.

Heller ikke Venstres boligordfører, Louise Schack Elholm, fandt anledning til at genoverveje sin holdning, da Altinget | Bolig præsenterede hende for de nye tal.

"Vi holder fast i, at en afskaffelse vil få negative konsekvenser for boligmarkedet," slår hun fast.

LA: Nogle gange er vælgerne foran
Den holdning ærgrer Liberal Alliances EU-ordfører, Merete Riisager, sig over. Hun sammenligner spørgsmålet om sommerhusreglen med debatten om efterlønnen.

"Befolkningen er nogle gange foran politikerne, ligesom vi så med efterlønnen. Danskerne kunne godt se meningen med, at man afskaffede den, men politikerne var så bange, at den sakkede bagefter befolkningen. Men vi skal ikke sidde og vente på en udvikling. Det er trist, at vi hænger fast i en nedarvet frygt for tyskerne," siger hun.

Hun forstår ikke, hvorfor Venstres og Radikale Venstres folketingsgrupper ikke kan se det utidssvarende i den danske særregel.

"De må genfinde fordums mod. Det er mærkeligt, at de på den måde hænger i bremsen. Det klæder dem dårligt. Det handler også om frihandel og om individets ret til at sælge sin bolig til hvem, man har lyst til. Det burde de være positive over for," slutter Merete Riisager.

Forrige artikel VK-regering i ny overbetalingssag VK-regering i ny overbetalingssag Næste artikel Her er aftalen om kommunal udligning