Olsen Dyhr: Vi skal genskabe tryghed og fleksibilitet på arbejdsmarkedet

DOKUMENTATION: "Smid Venstre på porten og lav en bred aftale om både en beskæftigelsesreform og en permanent og holdbar løsning på dagpengeproblemet med SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten," lød det fra SF-formand Pia Olsen Dyhr i hendes tale ved Folketingets afslutningsdebat.

Det talte ord gælder

Det er begyndt at lysne i dansk økonomi. Vi har fremrykket offentlige investeringer i svære tider netop for at sætte gang i økonomien. Vi har sikret at flere har beholdt deres arbejde. Det begynder vi nu at se resultaterne af. Forhåbentlig kan vi snart vriste os helt fri af finanskrisens eftervirkninger, som alene i Danmark har kostet 200.000 arbejdspladser. 

Et begyndende opsving stiller også nye krav, og derfor skal vi allerede nu tænke fremad. Vi kommer om kort tid til at mangle faglært arbejdskraft. Samtidig vil tusindvis af ufaglærte få mere end vanskeligt ved at finde et arbejde. Det er en katastrofe, hvis ikke vi finder en løsning, så flere vælger at gå fra ufaglært til faglærte. 

Derfor skal målet med en ny beskæftigelsesindsats også være, at man som arbejdsløs kan bruge tiden til at blive faglært. Den arbejdsløse gartnerimedhjælper skal nemt og hurtigt kunne blive gartner. Det samme gælder den ufaglærte arbejdsmand og pædagogmedhjælperen, som jo har masser af erfaring at trække på, og kompetencer at byde ind med. 

SF foreslår derfor, at det fremover skal være muligt at løfte ufaglærte til faglært inden for samme branche, mens man er arbejdsløs på fulde dagpenge. Det er en gevinst for den enkelte. Det er en gevinst for virksomhederne og det er en gevinst for samfundet. 

Mette Frederiksen er kommet med et rigtig godt udspil til beskæftigelsesreform. Men det interessante bliver jo, hvem regeringen vil lave en aftale med. Jeg frygter, at regeringen indgår en aftale med højrefløjen, hvor de gode forslag i udspillet forsvinder, og der hives penge væk fra indsatsen over for de arbejdsløse og i stedet stoppes i erhvervslivets lommer. Det vil være en katastrofe for de arbejdsløse, for det gryende opsving og for sammenhængskraften i vores land. 

*** 
Der mangler også en side i Mette Frederiksens oplæg til en bedre beskæftigelsesindsats over for dagpengemodtagerne. Den side, hvor der står, at vi samtidig skal finde en holdbar og permanent løsning på dagpengeproblemet. Vi skal halvere genoptjeningsperioden, så man efter 6 måneders arbejde har ret til dagpenge. Og så skal det tredje dækningsår gøres permanent. 

Sidste år faldt 34.000 mennesker ud af dagpengesystemet. Og i år står 12-14.000 mennesker til at ryge samme vej. Det gør de ikke, fordi de er dovne eller uduelige. Nej det gør de, fordi der ikke er noget arbejde. Det er mennesker, der har bidraget aktivt til samfundet. Det er mennesker, der var så uheldige, at deres job forsvandt under den økonomiske krise. Den far eller mor skal da have muligheden for at tage sæsonarbejde eller et vikariat og vide, at de har en realistisk mulighed for, at genoptjene retten til dagpenge. 

Det kan ikke være rigtigt, at en socialdemokratisk ledet regering ikke er i stand til at finde en permanent løsning på dette kæmpe problem. Jeg vil derfor kraftig opfordre regeringen til at benytte den gyldne mulighed i forhandlingerne om en ny beskæftigelsesreform, som er til stede netop nu. 

Smid Venstre på porten og lav en bred aftale om både en beskæftigelsesreform og en permanent og holdbar løsning på dagpengeproblemet med SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten. 

En aftale som vil trække forskellene op i dansk politik – i dem der ønsker nulvækst, pisk til de arbejdsløse og som vil forgylde dansk erhvervsliv. Og så dem der vil opkvalificere de arbejdsløse, udvikle velfærden og genskabe trygheden på arbejdsmarkedet.

Det vil samtidig være en langtidsholdbar politisk aftale, som rækker ind over de næste valgperioder. Det skylder vi de arbejdsløse. Det skylder vi dem, som har fået mindst uddannelse. Det skylder vi Danmark. 

*** 
Det lysner som sagt i dansk økonomi. Det lysner internationalt. Nøgletallene fra USA ser lovende ud. Men vi er samtidig nødt til at lære af og handle på den dybe økonomiske krise, vi har gennemlevet siden 2008. En krise som i høj grad skyldtes årtiers borgerlig deregulering af den finansielle sektor, og fokus på hurtige penge og kreative handler. 

Der er ved at ske en farlig skrævvridning, hvor folk på bunden af samfundet får færre og færre muligheder og derfor mister troen og opbakningen til politikerne og udviklingen i samfundet. 
Samtidig bliver enorme summer ophobet i kæmpe formuer, kapitalfonde og selskaber. Penge som i alt for ringe grad bliver brugt til at skabe vækst og arbejdspladser. De bruges i stedet på kortsigtede spekulation og hurtige handler på verdens børser. 

Vi er nødt til at intensivere arbejdet imod skattely, stramme reguleringen af finanssektoren op og brede kriseregningen ud, så banker og kapitalfonde også komme til at bidrage til den økonomiske genoprejsning og stabilitet. Ellers får vi ikke genoprettet tilliden til det politiske system og sammenhængskraften i vores samfund. 

Det har foreløbigt 10 lande i EU også set. De er helt konkret gået sammen om at indføre en lille skat på finansielle handler. En skat som skal lægge en dæmper på de hurtige og kortsigtede handler, og i stedet flytte fokus hen på de mere langsigtede og holdbare investeringer. 

Ifølge EU-kommissionen vil en finansskat indbringe Danmark ca. 7 mia. kr. årligt, som så kan bruges til at sætte gang i reel vækst og beskæftigelse. De 10 lande, der er gået foran, er ikke ubetydelige lande. Det er bl.a. Tyskland, Frankrig og Italien. De udgør 2/3 af EU's BNP. Og de her lande mener, at den finansielle sektor også skal bidrage til økonomisk genopretning. 

Men Danmark deltager IKKE i det arbejde. Regeringen har meldt Danmark fuldstændig ud af kampen. Og på mig virker det ærlig talt ret dumstædigt at fastholde modstanden, når så centrale lande går videre med projektet.

Jeg vil gerne opfordre regeringen til hurtigst muligt at forlade denne bagstræberiske politik og tilslutte sig arbejdet for en europæisk finansskat. Det er en helt afgørende indsats for at balancere kriseregningen og giver folk en fornyet tro på det politiske system. 

Samtidig skal vi stille større krav til virksomhederne. Stop med at udnytte billig udenlandsk arbejdskraft. Stop med at flytte jobs syd for grænsen bare for en hurtig profit. Tag jeres samfundsansvar alvorligt. 

Vi ser presset på de danske slagteriarbejdere. De presses af slagterier i ex Tyskland, hvor man systematisk udnytter kolonnearbejdere fra Østeuropa. Kolonnearbejdere der får 50 kroner i time. Ingen løn under sygdom eller ferie. En arbejdsdag på 10-11 timer dagligt. 

Ligeså er den danske transportbranche under voldsom pres fra udenlandske chauffører. De lever under kummerlige forhold rundt omkring på landets rastepladser. På simple gasblus må de lave dagens aftensmad. Og lønnen kan være helt ned til 30-40 kroner i timen. 

De er i Danmark 2-3 måneder af gangen og ikke til danske løn- og arbejdsvilkår. Det var ikke ideen bag den fri transport over grænsen, og det er ikke et arbejdsmarked, som jeg ønsker. Det skal vi finde holdbare løsninger på, både i EU og i Danmark.

*** 

For SF vil den kommende tid handle om, at sikre en fornuftig beskæftigelsesreform med fokus på opkvalificering og forbedret jobmuligheder for de arbejdsløse. At få løst dagpengeproblemet en gang for alle. Vi SKAL have genskabt trygheden og fleksibiliteten på det danske arbejdsmarked. 
Vi skal understøtte det spirende opsving – ikke mindst ved at fokusere på bæredygtig vækst, grønne arbejdspladser og en ambitiøs klimapolitik. 

Vi skal rette op på skævheder i kontanthjælpsreformen og tilføre folkeskolen de nødvendige ressourcer, så vi lykkes med at skabe mere rummelighed uden at lade børn, forældre og lærer i stikken. 

Vi skal styrke indsatsen mod skattely, social dumping og stramme reguleringen af bankerne, så vi ikke står i samme suppedas om ganske få år igen. Og så kan det kun gå for langsomt med at tilslutte Danmark arbejdet for at indføre en europæisk finansskat. 

SF ser frem til de kommende forhandlinger. Til at bidrage til at få vristet Danmark helt fri af krisen. Og til at genskabe trygheden på arbejdsmarkedet og udviklingen af vores stærke velfærdssamfund.

,

Forrige artikel Friis Bach: Vi har ikke spildt krisen Friis Bach: Vi har ikke spildt krisen Næste artikel SF satser på grønt nationalregnskab næste år SF satser på grønt nationalregnskab næste år