Ole Birk: Jeg lægger dæmper på mig selv

LANDSMØDE: MF Ole Birk Olesen (LA) fortæller Altinget.dk om, hvordan han må lægge dæmper på sig selv for ikke at støde potentielle vælgere.

Redaktør af Netavisen 180Grader.dk, Ole Birk Olesen, var ikke kendt for at lægge fingre imellem, når han i debattens hellige navn præsenterede syv anklager mod kvinder eller argumenterede for, hvorfor efterløn kunne være usundt, fordi det giver anledning til at ryge og drikke mere.

Men efter at han i september blev valgt til Folketinget, og således senere på måneden kan fejre et halvt års jubilæum, oplever han, at han i dag i debatten kan blive nødt til at lægge beslag på sig selv for ikke at støde potentielle vælgere.

"Det har den negative bivirkning, at tidligere, hvor jeg nemmere kunne slå nogle skæverter, uden jeg af den grund fik en masse ballade for det, skal jeg i dag passe mere på," fortæller han Altinget.dk i en pause i det officielle program under Liberal Alliances landsmøde i Tivoli Congress Center.

"Egentlig opfatter jeg mere, at det er formen, end det er indholdet. Hvad formen angår, må jeg lægge lidt en dæmper på mig selv, fordi det bliver opfattet meget negativt, hvis man udtrykker sig for kritisk om bestemte mennesker."

Galt af sted i operadebat
"Jeg kan give et eksempel, hvor jeg fejlede. Der var en debat i Deadline om reduktion af tilskuddet til Det Kongelige Teater, som udmøntede sig på operaen. Jeg antydede, at nogle mennesker nok også går i operaen, fordi det er fint, og ikke fordi de værdsætter oplevelsen forbundet med det. Og det skulle jeg jo ikke have gjort, for det er tåbeligt," siger han og fortsætter:

"Jeg fik også bagefter nogle reaktioner fra folk, som følte sig stødt, fordi de hørte til den gruppe, som elskede at gå i operaen."

Hvorfor kan du ikke være ligeglad med, om du støder dem?

"Fordi jeg repræsenterer mig selv og et parti, som også gerne vil have stemmer fra folk, der nyder operaen af et ærligt hjerte og samtidig er liberale og ønsker reformer af samfundet. Nu går Liberal Alliance ind for, at der skal være statsstøtte til opera. Jeg var bare ude og forsvare, at der også skulle spares her ligesom alle andre steder i samfundet."

Forskellige sider af Ole Birk
Min kone er ikke liberal og blev ofte provokeret af den fremtoning, når du tonede frem i Deadline - ikke af din personlighed, men af formen. Nu oplever hun dig som mere rund. Er du enig i, at der sket en udvikling i din fremtoning, og hvilken udgave af dig selv er mest retsvisende?

"Nu rummer vi jo alle sammen forskellige udgaver af os selv. Du er ikke den samme, når du er hjemme ved kæresten, som når du er på arbejde, og det kan også tænkes, at du viser en helt tredje side af dig selv, når du er sammen med vennerne."

"Der er ikke nogen af de sider af mig selv, som ikke er mig. Jeg kan både være et rundt menneske, og jeg kan også nogle gange være et stridbart menneske. Men jeg mener ikke, at der er så stor forskel, og jeg oplever stadig, at jeg siger tingene direkte."

"Der kan være tidspunkter, hvor man som meningsdanner - og ikke folketingsmedlem - kan slå et ekstra slag i bolledejen ved at lange ud efter en person eller gruppe af personer, hvor det som MF bare ikke tjener noget formål, fordi det kan afstøde folk, som ellers er enig med en, fra at støtte en ved Folketingsvalget."

Forrige artikel Joachim gør klar til det næste slag med velfærdssabelen Joachim gør klar til det næste slag med velfærdssabelen Næste artikel Kandidaten ingen elsker Kandidaten ingen elsker