Nyvalgt SF'er: Fogh fik mig ind i politik

NYVALGT: SF's nye folketingsmedlem Jacob Mark var så uenig med Anders Fogh Rasmussen, at han meldte sig ind i SFU. Men han beundrer også Foghs evne til at få almindelige mennesker til at forstå, hvad han ville. Det kan venstrefløjen blive bedre til, mener Jacob Mark.

På trods af et skidt valg til SF, hvor partiet næsten blev halveret, lykkedes det for Køge-drengen Jacob Mark at tilkæmpe sig en plads i Folketinget. Han tog det eneste SF-mandat i Sjællands Storkreds for næsen af daværende folketingsmedlem Trine Mach.

Selvom Jacob Mark blot er 23 år, så er han ikke ung i politiske sammenhænge. Faktisk blev han vækket politisk i tiden med Anders Fogh Rasmussens(V) som statsminister, hvor Jacob Mark gik i 8. klasse.

”Fogh var én af dem, der fik mig ind i politik. Fordi jeg var så vanvittigt uenig med ham,” siger Jacob Mark.

Trods politiske uenigheder nærer Jacob Mark også stor respekt for den tidligere statsministers evner. På sin facebookside har Jacob Mark valgt at dele et af sine yndlingscitater: Aldrig færdig, altid på vej. Det stammer fra Fogh.

”Lige netop det handler om, at man ikke skal hvile på laurbærrene. Aldrig færdig, altid på vej. Man kan altid blive bedre til at lave politik, vi kan altid gøre Danmark bedre,” forklarer Jacob Mark, der har lært flere ting fra den tidligere statsminister:

”Fogh var dygtig til at få den almindelige dansker til at forstå, hvad han snakkede om.”

Villy som forbillede
Han mener, venstrefløjen har brugt for mange store ord om visionerne for samfundet, og nu oplever Jacob Mark, at mange unge mister forståelsen for fællesskabet.

”Min store drøm er at kunne formidle med helt almindelige ord, hvorfor vores velfærdssamfund er så vigtigt,” siger han.

Tidligere SF-formand, Villy Søvndal, har også spillet en stor rolle for Jacob Mark. Søvndal evnede nemlig at skabe den forståelse for fællesskabet, der kunne få almindelige mennesker til at bakke op om velfærdssamfundet, lyder de rosende ord.

18-årig byrådspolitiker
Allerede som 18-årig blev Jacob Mark valgt ind i Køge Byråd for SF. Fortiden i lokalpolitik ser han som en fordel, når han skal diskutere normeringer i daginstitutioner eller folkeskolereformen med sine nye kollegaer.

"Jeg har rent faktisk siddet ude i en kommune og forsøgt at få tingene til at hænge sammen økonomisk," siger Jacob Mark.

Hans arbejde i Køge Byråd var samtidig også det endelige skub, der fik ham til at stille op til Folketinget. Der er simpelthen for mange vigtige beslutninger, han ikke kunne præge på lokalt plan, lyder det.

Nu er de nationale arbejdshandsker taget på, og Jacob Mark har fået tildelt seks ordførerskaber for SF. Heriblandt finder man uddannelsesordførerposten, hvor han allerede har markeret sig ved at ville fjerne karakterbonus i forbindelse med optagelse på de videregående uddannelser.

”Den har jeg drømt om at kunne komme ud med i flere år som kommunalpolitiker,” siger Jacob Mark.

Forrige artikel Her er Løkkes drejebog for efteråret Her er Løkkes drejebog for efteråret Næste artikel Nyvalgt LA'er: Dansk politik trænger til nye øjne Nyvalgt LA'er: Dansk politik trænger til nye øjne