Nyt udbud sender al ngo-støtte til hovedstaden

OMFORDELING: Der er kun organisationer fra hovedstaden tilbage i udskilningsløbet om en milliard kroner i ngo-støtte til nødhjælp og udviklingsarbejde. Folkeligheden kommer i fare, lyder kritikken.

Mens regeringen er i fuld sving med at udflytte statslige arbejdspladser, sætter hovedstadens organisationer sig fuldstændigt på en ny partnerskabspulje på en milliard udviklingskroner.

Fra 2018 vil alle ngo’er med en ny partnerskabsaftale med Udenrigsministeriet ligge i Region Hovedstaden. Og de fleste af dem endda i Københavns Kommune.

Vedvarende Energi, Verdens Skove og Ghana Venskab har alle deres hovedsæde i Aarhus og er i dag de eneste nødhjælps- eller udviklingsorganisationer på finansloven, der ikke ligger i eller lige omkring København.

Men ingen af de tre er med i anden runde af udskilningsløbet mellem danske udviklings- og nødhjælpsorganisationer, der kæmper om at få del i cirka en milliard ulandskroner til udviklings- og nødhjælpsindsatser.

I Aarhus undrer sekretariatschef Jan Ole Haagensen fra Verdens Skove sig over den udvikling.

”En aftale om en strategisk partnerskabsaftale havde givet flere stillinger til Aarhus. Men i stedet løber hovedstaden med pengene og de nye job. Trods vores gode vurderinger af Udenrigsministeriet ender vi som en slags ’collateral damage', fordi vi ikke lige passer ind i kasserne,” siger han. 

Verdens Skove får i år cirka 12 millioner kroner i finansloven. Men organisationen kunne ikke ansøge om at blive en del af de nye partnerskabsaftaler, fordi de ikke levede op til kravet om at være i mindst to af de nye danske prioritetslande.

I anden runde af udbudsprocessen er 16 organisationer, som blandt andre Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp, med hovedsæder i Købehavns Kommune. Maksimalt 14 af de ngo’er står inden sommerferien tilbage med en ny, femårig partnerskabskontrakt.

Skader opbakning
At alle organisationer på finansloven fremadrettet kommer til at ligge i eller tæt på hovedstaden, kan risikere at underminere folkeligheden for dansk udviklingsarbejde, frygter Jan Ole Haagensen:

”Der er en professionalisering i gang af dansk udviklingsarbejde, der cementerer billedet af, at man i Jylland er folkelig og går i fodformede sko, mens de professionelle er i København. Og spørgsmålet er, hvor langt organisationerne kommer ud over Valby Bakke? Derfor kan det være med til at underminere folkeligheden i dansk udviklingsarbejde, hvis det bliver koncentreret i København,” siger han.

Ups
Venstre var som eneste regeringsparti lige efter valget i 2015 pennefører for de første udflytninger af statslige arbejdspladser.

Derfor giver tallene ”stof til eftertanke” hos Venstres udenrigsordfører og tidligere Randers-borgmester, Michael Aastrup Jensen:

”Mit jyske hjerte bløder lidt. Men der er ikke noget at gøre nu, når vi er så langt i udbudsprocessen,” siger han og fortsætter:

”Men der er en stor geografisk ubalance. Det er første gang, vi har sat ngo-midlerne i udbud. Derfor er der selvfølgelig ting, der skal ændres. Jeg ser gerne, at geografisk spredning bliver et kriterium næste gang.”

Men det er først om fem år?

”Ja, vi kan ikke stoppe det nu. Men vi regner også med at sidde i regering om fem år,” siger han.

---

Forrige artikel Formand i Mjølnerparken: Formand i Mjølnerparken: "Islam repræsenterer et problem" Næste artikel Prognose: Dansk Folkeparti snupper mandat på Bornholm Prognose: Dansk Folkeparti snupper mandat på Bornholm