Nyt mandat: Løkke kan danne regering som han vil

PUSLESPIL: Der er mange interesser, der skal gå op, når Lars Løkke Rasmussen fortsætter arbejdet med at danne en regering, efter han har fået et nyt mandat fra dronningen.

Lars Løkke Rasmussen (V) fortsætter som kongelig undersøger og dermed også arbejdet med at danne en ny regering.

Det står klart, efter partilederne for anden gang siden folketingsvalget har været forbi dronning Margrethe til dronningerunde på Amalienborg mandag formiddag. Hvor Lars Løkke Rasmussen i fredags fik til opgave at afsøge mulighederne for en flertalsregering med alle de blå partier, er opdraget nu alene at forsøge at danne en regering.

"Jeg har af dronningen fået den opgave at forhandle med henblik på at danne en regering under min ledelse. Det vil jeg tage hul på senere i dag," sagde Venstre-formanden efter dronningerunden.

Han vil senere mandag optage drøftelserne med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative, og tiden må vise, om det bliver en V-regering, en VO-regering, en VK-regering eller en helt fjerde konstellation. Og Lars Løkke Rasmussen erkender da også, at det ikke bliver let:

"Der er forskellige mål, vi skal nå på en og samme tid, og det er ikke let," sagde Lars Løkke Ramsussen og tilføjede efter en lille pause:

"Men altså ... Det er lade-sig-gørligt, tror jeg."

Han henviser til de blå partiers forskellige holdninger til blandt andet den offentlige sektor. Dansk Folkeparti går ind for en offentlig vækst på 0,8 procent, Venstre går ind for nulvækst og Liberal Alliance for minusvækst. 

I en meddelelse fra hoffet lyder det, at Lars Løkke Rasmussen er udpeget til kongelig undersøger. Ligesom de andre blå partier har Konservative også peget på Lars Løkke Rasmussen til at lede regeringsforhandlingerne, men partiet har understreget, at regeringen, som dannes, skal arbejde bredt.

Og Lars Løkke Rasmussen understregede endnu en gang efter dronningerunden mandag, at han da også ønsker en regering, som kan samarbejde bredt i Folketinget. 

"Det er vigtigt, at det ikke bliver en regering, som lukker sig om sig selv, men som kan formidle et bredt samarbejde. Skulle det ende med at blive en smal regering - en ren Venstre-regering - så bliver den dimension bare endnu vigtigere," sagde han.

Forrige artikel Skæbneforhandlinger om Grækenland får skæv start Skæbneforhandlinger om Grækenland får skæv start Næste artikel Data-analyse: Betyder sociale medier noget i valgkampen? Data-analyse: Betyder sociale medier noget i valgkampen?