Skæbneforhandlinger om Grækenland får skæv start

KRISEMØDE: Der bliver forhandlet på fuldt tryk i Bruxelles for at få banet vejen for en reformaftale med Grækenland i det, der ses som sidste chance for at undgå en forestående græsk statsbankerot. Knas med nye græske reformforslag får dog hård medfart fra øvrige eurolande.

BRUXELLES: Den græske regering havde nye reformforslag med under armen, da statsminister Alexis Tsipras og finansminister Yanis Varoufakis hver især mandag påbegyndte en række skæbnemøder i Bruxelles, der bliver udslagsgivende for, hvorvidt landet undgår at gå fallit med udgangen af måneden.

Men de blev mødt med opgiven og hovedrysten af de finansministre, der skal forhandle med grækerne om substansen i en ny aftale, da det forud for mødet lykkedes den græske regering at oversende forkerte udgaver af deres reformforslag til deres forhandlingsparter.

Det har skabt forvirring om, hvad det egentlig er, grækerne vil.

På vej ud over kanten
Den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, gjorde ved ankomsten til mødet blandt eurozonens finansministre klart, at det gør det umuligt for landene seriøst at forberede både deres møde og det topmøde blandt stats- og regeringschefer, som løber af stablen senere i dag.

Findes der ikke et grundlag for en aftale, kan Grækenland ikke få adgang til de 7,2 milliarder euro, som den græske regering har desperat brug for, hvis den skal kunne betale af på sine lån til særligt den Internationale Valutafond, der forfalder på næste tirsdag.

Betales de ikke vil det betyde en de facto græsk exit fra euroen.

Svære indrømmelser
Ifølge nyhedsbureauet Reuters har grækerne i deres nye forslag gjort indrømmelser over for deres kreditorer ved blandt andet gradvist at hæve pensionsalderen til 67 år samt hæve momsen til 23 procent på en række varer.

”Vi har gjort fremskridt gennem de sidste par dage, men vi er der ikke endnu,” sagde EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, da han til formiddag modtog den græske premierminister Alexis Tsipras til et formøde med landets långivere, formand for den Europæiske Centralbank (ECB), formanden for den Internationale Valutafon (IMF) samt formanden for eurolandenes finansministre samlet i den såkaldte eurogruppe.

Deres resultater bliver nu behandlet af eurozonens finansministre, der er under et kraftigt tidspres for at få så mange detaljer på plads som muligt, inden stats- og regeringscheferne fra de 19 eurolande samles mandag aften kl. 19 for at lægge deres politiske vægt bag en eventuel aftale eller skitsen til en sådan.

Håbet svinder dog for, at der bliver enighed mellem grækerne og de resterende eurolande mandag. Både den tyske kansler Angela Merkel og den franske præsident Francois Hollande er begyndt at tale om, at det kan ske ”i de kommende dage”.

Endnu mere skeptisk var den finske finansminister Alexander Stubb, der på vej ind til mødet erklærede, at han har ”meget lave forventninger” til dagens forhandlinger, som han anså for at være et spild af flykilometer for de tilstrømmende finansministre og stats- og regeringschefer.

”Jeg forudser ikke noget gennembrud i dag,” sagde Stubb.

Forrige artikel Tilbageblik: Så lang tid har det taget at danne regering Tilbageblik: Så lang tid har det taget at danne regering Næste artikel Nyt mandat: Løkke kan danne regering som han vil Nyt mandat: Løkke kan danne regering som han vil