Nyrup vil isolere "ikke-stuerene" partier

EU: Ekstreme højrefløjspartier skal konfronteres og politisk isoleres. Sådan lyder det i en ny resolution vedtaget af de europæiske socialdemokrater (PES) med tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen i spidsen.

Vælgerfremgangen hos partier som Sverigedemokraterne, hollandske Geert Wilders' Frihedspartiet og senest Frihedspartiet i Østrig skal stoppes, lyder det fra De Europæiske Socialdemokrater (PES).

Her har formanden, tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, stået for en ny resolution, der skal være med til at konfrontere "ekstreme" højrefløjspartier og isolere disse partier udenfor politisk indflydelse.

Ny "code of conduct"
Ved fremlæggelsen af resolutionen "Konfrontation med det ekstreme højre i Europa: Vores vej" opfordrede partiet også til en "code of conduct", der skal appellere til alle europæiske partier:

"Med hensyn til denne trussel fra det ekstreme højre er to svar afgørende: Alle europæiske partier bør underskrive vores resolution om ikke at samarbejde med det ekstreme højre, og alle europæiske partier bør afvise frygtens politik," skriver Poul Nyrup Rasmussen i en pressemeddelse.

Den tidligere danske statsminister beklager samme sted samarbejdet mellem den nye hollandske regering og Geert Wilders' Frihedsparti og tilføjede, at han håber, det nye "code of conduct" fra PES vil få andre partier til at handle mere principielt.

Ikke stuerene
Det er ikke første gang, Poul Nyrup Rasmussen forsøger at advare mod samarbejde med højrefløjspartier. Da Poul Nyrup Rasmussen var statsminister gjorde han sig blandt andet bemærket under Folketingets åbningsdebat i 1999 med at konstatere, at "stuerene, det bliver I aldrig" med direkte adresse til Dansk Folkeparti.

I 2006 var den tidligere danske statsminister igen ude med en advarsel mod at indgå alliancer med "eksteme højrefløjspartier". Det skete med en kommentar til European Voice, da PES suspenderede Slovakiets Socialdemokrater fra De Europæiske Socialdemokrater, fordi de havde dannet regering med et nationalistisk parti:

"Jeg er stolt over, at PES tager dette skridt, og jeg vil ønske, at andre europæiske politiske partier havde optrådt lige så bestemt, da deres medlemspartier indgik koalitioner med ekstremister," skrev Poul Nyrup Rasmussen dengang.

Fremgang til højrefløjspartier
Og også denne gang kommer advarslen på et tidspunkt, hvor tidligere marginale højrefløjspartier modtager større opbakning hos befolkningerne rundtomkring i Europa.

Senest fik Frihedspartiet i Østrig, nu afdøde Jörg Haiders FPÖ, 26,2 procent af stemmerne ved delstatsvalget i Wien i starten af oktober. Partiet fik ved det seneste parlamentsvalg 17,5 procent af stemmerne.

I Ungarn er det nationalistiske parti Jobbik gået massivt frem, og fik ved parlamentsvalget i april 16,7 procent af stemmerne. Ved valget i 2006 kunne partiet kun mønstre 2,2 procent af stemmerne.

I Holland fik Geert Wilders' parti Frihedspartiet de afgørende mandater, ligesom Dansk Folkeparti stadig er afgørende for den danske regerings overlevelse, mens Sverigedemokraterne ved valget i september for første gang i historien blev repræsenteret i det svenske parlament.

,

Forrige artikel Anne-Marie Meldgaard stopper i politik Anne-Marie Meldgaard stopper i politik Næste artikel Hellemann ny departementschef i Finansministeriet Hellemann ny departementschef i Finansministeriet