Nyrup langer ud efter statsrevisor-formand i Dong-sag

UNDERSØGELSE: Poul Nyrup Rasmussen kritiserer sammen med professor Steen Hildebrandt Statsrevisorernes formand for indblanding i undersøgelse.

Forhenværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen retter sammen med professor emeritus Steen Hildebrandt en skarp kritik af statsrevisor-formand Peder Larsen (SF).

I et debatindlæg i Politiken fredag beskylder Nyrup og Hildebrandt Folketingets statsrevisorer og særligt formand Peder Larsen for på ”en særdeles kritisabel facon” at udsætte Rigsrevisionen for et pres – et pres, som de frygter, vil udvande den igangværende undersøgelse af det omstridte Dong-salg.

Kritikken kommer, efter at statsrevisorformanden tilbage i oktober i Altinget sagde, at det i højere grad er ideologi og ”kalkunjagt” end saglige argumenter, der er årsag til, at Rigsrevisionen skal se nærmere på Dong-salget.

Læs også: Statsrevisor-formand forventer intet af Dong-undersøgelse

”Sådanne udtalelser er naturligvis blevet bemærket i Rigsrevisionen,” skriver Poul Nyrup Rasmussen og Steen Hildebrandt, der samtidig understreger, at det er Statsrevisorerne, der står som selve opdragsgiveren, altså afsenderen af undersøgelsesanmodningen.

”Det, der især giver anledning til at minde offentligheden om Dong-sagen – også i denne mørke decembertid – er det pres, som Rigsrevisionen allerede fra dag ét blev udsat for,” skriver de to.

Poul Nyrup Rasmussen har tidligere kritiseret salget af Dong og kaldt det en katastrofe. 

Frygter indvirkning på undersøgelse
Nyrup og Hildebrandt frygter, at Peder Larsens udtalelser om, at han ikke tror, der er noget at komme efter, vil gå ud over Rigsrevisionens undersøgelse.

”Har det utidige pres fra Statsrevisorernes egen formand rent faktisk haft en virkning, således at sagen i sidste ende lukkes uden en tilbundsgående undersøgelse? Vi ved det ikke,” skriver Nyrup og Hildebrandt i deres debatindlæg.

Læs også: Statsrevisorerne vil alligevel undersøge Dong Energy

Statens omdiskuterede salg af Dong-aktier til investeringsbanken Goldman Sachs førte i 2014 til, at SF forlod Thorning-regeringen. Siden har flere stillet spørgsmålstegn ved, om aktierne blev solgt for billigt, og i september fik Rigsrevisionen så på ønske fra Dansk Folkepartis statsrevisor Henrik Thorup til opgave at undersøge salget.

"En kalkunjagt"
I interviewet i Altinget fra oktober giver Peder Larsen blandt andet udtryk for, at man ikke bør ”spilde krudt på noget, som sandsynligvis ikke fører til noget”.

”Jeg har meget svært ved at se, at man kommer til en entydig konklusion, om at Dong blev solgt for billigt,” sagde han til Altinget i oktober, inden han fortsatte:

”Det er jo blevet en kalkun-jagt, hvor nogle mener, deres største mål i livet er at skyde på Bjarne Corydon (S). Men det var en bred politisk beslutning at sælge, og jeg tror ikke, det kunne have været meget anderledes.”

Til Politiken oplyser Peder Larsen, at han er bekendt med kritikken fra Poul Nyrup Rasmussen og Steen Hildebrandt, men at han ikke ønsker at kommentere det yderligere, end han allerede har gjort:

”Jeg mener ikke, at der indtil videre er kommet noget nyt frem, som antyder, at der er noget behov for en undersøgelse. Det mente jeg ikke dengang, og det mener jeg stadig ikke. Nogle vil gerne holde liv i en polemik i det her, men det ønsker jeg ikke at deltage i,” siger Peder Larsen til Politiken.

Forrige artikel Her er Thyra Franks nye særlige rådgiver Her er Thyra Franks nye særlige rådgiver Næste artikel Partier i tænkeboks efter “ikke optimalt” Europol-tilbud Partier i tænkeboks efter “ikke optimalt” Europol-tilbud