Nye råd skal bekæmpe ungdomskriminalitet

UDSPIL: Justitsminister Mette Frederiksen (S) og socialminister Manu Sareen (R) fremlagde onsdag et udspil mod ungdomskriminalitet med 11 konkrete initiativer, heriblandt et forslag om såkaldte reaktionsråd, hvor mistænkte unge skal mødes med politi og myndigheder.

Det nye våben i kampen mod ungdomskriminalitet hedder reaktionsråd.

I alle politikredse landet over skal der oprettes råd med repræsentanter fra politi, sociale myndigheder og kriminalforsorgen, der skal indkalde unge og deres forældre til samtale, lige så snart der er mistanke om, at en ung har begået kriminalitet.

Reaktionsrådene er ét ud af 11 konkrete initiativer, som justitsminister Mette Frederiksen (S) og socialminister Manu Sareen (R) onsdag middag fremlagde i udspillet "En ungdom uden kriminalitet - tydelig konsekvens, flere i uddannelse og arbejde".

"Regeringen vil sikre, at børn og unge får den rigtige hjælp første gang, de træder ved siden af. Derfor opretter vi nu Reaktionsråd, som skal skræddersy den reaktion, som er bedst egnet til det enkelte barn eller den enkelte unge. Vi styrker hermed den tidlige og forebyggende indsats og gør op med berøringsangsten," siger Manu Sareen i en pressemeddelelse.

Over de næste fire år vil regeringen bruge i alt 270 millioner på de 11 initiativer i planen, som udover reaktionsrådene også indeholder et forslag om zoneforbud. Det betyder, at unge, som tidligere er straffet for salg af narkotika, kan blive forbudt at færdes i det område, hvor den unge blev dømt.

"Børn og unge, som begår noget kriminelt, skal opleve, at deres handlinger har konsekvenser for både ofrene og samfundet. De skal stilles til ansvar for deres handlinger og hurtigt mærke, at deres handlinger har en konsekvens," siger Mette Frederiksen i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Fundamentet for regeringens retspolitik er en balance mellem forebyggelse, straf og resocialisering, og for mig at se er vi først for alvor hårde mod kriminalitet, når vi er hårde ved dens årsager."

Udspillet lægger også op til, at konfliktråd i højere grad skal bruges, også når den kriminelle er ung. Konfliktråd er en alternativ straf-metode, hvor gerningsmanden og et offer for kriminalitet mødes og taler om forbrydelsen.

Samtidig skal kommunerne ofte sætte unge til at rette op på den skade, de har forvoldt, for eksempel ved graffiti og hærværk.

Forrige artikel Her er regeringens 11 initiativer mod ungdomskriminalitet Her er regeringens 11 initiativer mod ungdomskriminalitet Næste artikel EU-medie giver lynkursus i Vestagerisme EU-medie giver lynkursus i Vestagerisme