Nye budgetter: 7 ud af 10 kommuner må finde flere penge til udsatte og borgere med handicap

I de fleste kommuners budgetter er der i 2023 sat flere penge af til det specialiserede voksenområde. Men pengene svarer stort set til de udgifter, kommunerne havde til området for to år siden. Derfor er det sandsynligt, at flere kommuner også i år vil overskride budgetterne, vurderer professor.

Syv ud af 10 kommuner sætter i år flere penge af til at dække udgifterne til botilbudspladser, behandling af stof- og alkoholmisbrug og forskellige støttetilbud målrettet personer med handicap.

I alt har kommunerne afsat 856 millioner kroner mere i budgetterne på det specialiserede voksenområde sammenlignet med sidste år.

Det viser en gennemgang af kommunernes budgetter, som Altinget har foretaget.

Professor i kommuneøkonomi ved Vive, Kurt Houlberg, ser tallene som et udtryk for, at kommunernes økonomi på området er presset.

Mange kommuner har i de senere år haft svært ved at overholde budgetterne på det specialiserede socialområde.

Men selvom der er afsat flere penge end sidste år, svarer beløbet stort set til de udgifter kommunerne havde i 2021. Derfor kommer pengene næppe til at række, og mange kommuner vil antageligvis igen have overskredet budgetterne, når året er omme, ifølge professoren.

”De budgetterede udgifter i år svarer til de faktiske udgifter for 2021 og har dermed ikke taget højde for det stigende udgiftspres, der har været på området de senere år,” siger han.

Det kan ifølge Kurt Houlberg være en bevidst taktik for at tøjle udgifterne på området mest muligt.

”Kommunerne ved formentlig godt, at budgetterne måske ender med at blive overskredet på voksenområdet, for det har de gjort i senere år. Men hvis de øgede budgetterne mere, end de allerede har gjort, så ville de skulle reducere budgetterne på andre velfærdsområder. Og budgetterne på voksenområdet ville givetvis ende med at blive overskredet alligevel,” siger han og fortsætter:

”Når man i budgettet signalerer, at der ikke er plads til en ret stor vækst i udgifterne, så bliver den samlede vækst i udgifterne antageligvis bliver mindre, end den ville være blevet, hvis kommunen havde lagt et mere realistisk budget.”

Allerød ruster sig

Allerød Kommune er en af de i alt 70 kommuner, der har postet flere penge ind i budgetterne på det specialiserede voksenområde sammenlignet med sidste år.

Kommunens borgmester Karsten Längerich (V) erkender, at kommunen systematisk har underbudgetteret området i flere år.

Det har kommunen rettet op på med årets budget, mener borgmesteren.

”Vi har simpelthen været for optimistiske og troet på, at man kunne lave forskellige initiativer, men det er løbet. Så vi har hele tiden været bagefter. Og der sagde vi i forbindelse med budgettet, at vi simpelthen er nødt til at budgettere realistisk,” siger Karsten Längerich.

{{toplink}}

Botilbudspladser driver udgifterne

Det er især botilbudspladser og botilbudslignende tilbud, kommunerne har sat ekstra penge af sammenlignet med sidste år. Samlet set står de poster for næsten 600 millioner ud af de i alt 856 millioner kroner, kommunerne har sat ekstra af til området.

En af forklaringerne på, hvorfor det især er de poster, kommunerne har sat ekstra penge af til, er ifølge Kurt Houlberg, at der er kommet flere borgere med komplekse problemstillinger, som kræver de specialiserede indsatser, botilbuddene kan tilbyde.

Samtidig har især priserne på de private botilbud været stigende de senere år, forklarer han.

Det er også et af de resultater, Vive-forsker Torben Tranæs foreløbigt er kommet frem til. Han står i spidsen for den ekspertgruppe, der lige nu er i gang med at undersøge årsagerne til kommunernes stigende udgifter på det specialiserede socialområde.

Torben Tranæs har tidligere forklaret, at ekspertgruppen også ser på hvilken betydning antallet af botilbudspladser har for prisniveauet.

”Hvis der ikke er en fornuftig sammenhæng mellem kapacitet af botilbud og efterspørgslen, kan det selvfølgelig påvirke priserne, så de for eksempel stiger,” sagde han i december til Mandag Morgen.

,

Forrige artikel Kaare Dybvad skal i samråd efter Kaare Dybvad skal i samråd efter "kras" kritik af danske regler for tildeling af statsborgerskab Næste artikel Det betyder afskaffelsen af store bededag for dig Det betyder afskaffelsen af store bededag for dig