Ny Metal-formand på listefødder

INTERVIEW: Dansk Metals nye formand, Claus Jensen, har ry for at være slagfærdig. Han lover dog, at Dansk Metal vil være kompromissøgende. Han var ikke enig, da et flertal i hovedbestyrelsen afviste øget arbejdstid og dermed sendte trepartsforhandlingerne i graven.

Dansk Metals 118.000 medlemmer har fået ny formand. Ikke noget med kampvalg eller fløjkrige her. Helt efter planen overtager den 48-årige pladesmed Claus Jensen formandsposten fra Thorkild E. Jensen efter fire år som næstformand.

Smedene, maskinarbejderne og mekanikerne i Dansk Metal udgør ikke landets største fagforening. Men de har traditionelt udgjort en af de mest magtfulde med stor indflydelse på især socialdemokratiske regeringers politik.

Spørgsmålet er, om den indflydelse varer ved. Claus Jensen er godt nok socialdemokrat ligesom sine forgængere. Men det var ganske uventet et flertal i netop Dansk Metals hovedbestyrelse, der før sommerferien fik trepartsforhandlingerne til at bryde sammen.

Det gjorde de ved at afvise enhver form for øget arbejdstid, sådan som regeringen ellers havde lagt op til. Derfor så regeringen sig nødsaget til at skrotte forhandlingerne, selvom LO-formand Harald Børsting og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) havde kastet al deres prestige ind i projektet.

Ude af trit med baglandet
I dette interview med Altinget.dk gør Claus Jensen det klart, at han ligesom den tidligere formand ikke var enig i hovedbestyrelsens beslutning. Men han mener, at det er for tidligt at afgøre, om Dansk Metal mister indflydelse på den konto. Og han afviser, at Dansk Metal har forladt den pragmatiske og kompromissøgende kurs.

Var det set i bagklogskabens lys den rigtige beslutning af jer helt at afvise øget arbejdstid?

"Min holdning er præcis den samme som Thorkilds. Jeg havde gerne set, at der lå et forhandlingsresultat at tage stilling til. Men et flertal i hovedbestyrelsen ville noget andet, og så måtte vi jo følge det. Det her er jo en demokratisk organisation og ikke Krifa eller Det Faglige Hus," siger Claus Jensen.

Handler det her forløb ikke om, at du og Thorkild Jensen indledte nogle forhandlinger, uden at I havde styr på jeres eget bagland?

"Der var i hvert fald uenigheder i vores hovedbestyrelse."

Kunne man have gjort noget for at have fået det afklaret noget tidligere?

"Det, synes jeg, du skal tale med Thorkild om."

Risikerer at miste indflydelse
Dansk Metal har altid været kendt som et af fagbevægelsens mest indflydelsesrige, men også mest pragmatiske forbund. Risikerer I ikke at miste indflydelse med den nye og mindre kompromisvillige kurs?

"Jeg er ikke af den opfattelse, at der er tale om en ny kurs fra vores side. Vi er stadig visionære og kompromissøgende. Der er jo helt åbenlyst en række store samfundsproblemer, der skal løses de kommende år, og dem er vi meget villige til at tale med regeringen og arbejdsmarkedets parter om, hvordan vi skal løse."

Regeringen mangler 4 mia. kr. i sin 2020-plan som følge af sammenbruddet i trepartsforhandlingerne. Har I ikke mistet indflydelsen på, hvordan de penge nu skal findes?

"Det er klart, at når man siger, at man ikke vil være med i en forhandling, så risikerer man at miste indflydelse. Men jeg har svært ved at vurdere, om det bliver tilfældet her. Vi kommer fra en situation med ti år med en borgerlig regering, som med al magt ville holde fagbevægelsen udenfor, så det er for tidligt at sige, om vi har mistet indflydelse," siger Claus Jensen.

Mere bulderbasse og mindre Thorkild
Han har ry for at være lidt af en bulderbasse i stil med tidligere Metal-formænd som Max Bæhring og Georg Poulsen. Derimod var den nu afgående formand Thorkild E. Jensen kendt for at have en nærmest selvudslettende stil.

Hvad er forskellen på dig og din forgænger?

"Det vil jeg næsten lade andre om at vurdere. Men selvfølgelig er der forskel på os. Thorkild er vestjyde, og jeg er fynbo, alene der er der en forskel i stilen. Desuden er jeg 14 år yngre og fra en anden generation, så på den måde ser vi selvfølgelig forskelligt på verden. Men vi er en demokratisk organisation, og så gør en mand ikke hele forskellen," siger Claus Jensen.

Uenig i fusions-tanker
Din forgænger har i forbindelse med sin afgang talt for, at LO, FTF og AC burde slutte sig sammen i en stærk landsorganisation, så fagbevægelsen bedre kan tale med én stemme. Er det også din holdning?

"Jeg synes, at vi skal samarbejde, men jeg har svært ved at få øje på, at en sammenlægning er den rette vej at gå. Det er ikke det, jeg vil bruge mine kræfter på i min første tid som formand," siger Claus Jensen.

Forrige artikel Astrid Krag stiller op som formand Astrid Krag stiller op som formand Næste artikel Danmark kan miste parlamentariker Danmark kan miste parlamentariker