Ny aftale: Sådan ændres kravene til at få ægtefællen til Danmark

FAMILIESAMMENFØRING: Ny aftale for ægtefællesammenføring skal give udlandsdanskeren en fordel over for pakistaneren, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Udsigt til vellykket integration skal erstatte tilknytningskravet.

Det er hovedformålet med den nye aftale, som regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har indgået om ægtefællesammenføring.

Den betyder, at man som ægtepar tilsammen skal leve op til fire ud af seks integrationsrelevante betingelser (se boks til venstre).

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) forklarer, at aftalen skal tilgodese udlandsdanskeren og gøre det sværere for ikkevestlige indvandrere at få familiesammenføring.

"Det er en måde at give udlandsdanskeren en fordel over for pakistaneren," siger Inger Støjberg.

Også Rasmus Jarlov (K) lægger vægt på, at det skal være nemmere for udlandsdanskeren end andengenerationsindvandreren at få ægtefællen til Danmark.

”Danskeren, der har arbejdet for Mærsk i udlandet og har fundet en partner, får nu nemmere ved at få vedkommende til Danmark. Til gengæld bliver det sværere for den ikke-uddannede andengenerationsindvandrer, der bor i eksempelvis Mjølnerparken, at få en kone fra Irak eller Pakistan herop,” siger Rasmus Jarlov i en pressemeddelelse.

S med som eneste røde parti
Socialdemokratiet er som det eneste parti fra rød blok gået med i aftalen. Ifølge udlændingeordfører Mattias Tesfaye har det været for at sikre en bedre aftale. Og det mener han, at der er kommet.

"Vi får en bedre aftale," siger han og lægger vægt på, at det ikke kan lade sig gøre at integrere sig, hvis ikke man taler dansk.

"Det bliver helt umuligt for folk at integrere sig, hvis de gifter sig med en, der ikke kan et ord dansk," siger Mattias Tesfaye.

DF: Vores bekymringer er blevet imødekommet
Også Dansk Folkeparti går glad fra forhandlingerne. Ifølge udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen bliver det nemlig sværere at komme til Danmark.

"Vi har fået nogle ekstra stramninger ind i forhold til, hvad regeringen spillede ud med, og de bekymringer, vi havde, er blevet imødekommet," siger han.

Det er især den nye række af integrationsrelevante betingelser, han mener, vil være med til at begrænse tilstrømningen til Danmark.

"Vi fjerner et krav og erstatter det med en stribe nye krav. Det taler for, at det bliver sværere at komme til Danmark," siger Martin Henriksen.

Forrige artikel Kr. Danholm: Den universelle sandhed om (danske) mænd og kvinder Kr. Danholm: Den universelle sandhed om (danske) mænd og kvinder Næste artikel About Altinget