Nu bliver FN-topmøde om biodiversitet skudt i gang – men først til foråret skal verdens lande lægge arm om naturens fremtid

Selvom FN-topmøde om biodiversitet officielt skydes i gang mandag, så er afgørelsens time for verdens natur reelt blevet udskudt til april næste år. Miljøminister Lea Wermelin håber at ende med ’Naturens Parisaftale’

Over hele verden er naturen i krise. Millioner af dyre- og plantearter er i risiko for at uddø, og tilbagegangen for klodens biodiversitet sker i en hast, som sidst er set for 65 millioner år siden.

Det er et faktum, som verdens ledere efterhånden har kendt i mange år, uden at der er taget afgørende skridt for at vende udviklingen. Og i denne uge mødes de så for at drøfte løsninger på den gigantiske udfordring. For med et års forsinkelse går FN’s store globale naturtopmøde – COP15 – i gang med det mål at standse naturens tilbagegang.

Fra dansk side deltager blandt andet miljøminister Lea Wermelin (S) i virtuelle møder tirsdag og onsdag. Og her vil hun komme med en klar melding til sine kolleger om at steppe op.

”Vi vil fra dansk side kæmpe for 30 procent beskyttede områder af det globale landareal og af verdenshavene. Ambitionsniveauet skal simpelthen op,” siger hun i en skriftlig kommentar.

Ministeren påpeger, at kloden befinder sig i en alvorlig naturkrise.  

”Derfor er mit mål for COP15 helt klart: Vi skal gå derfra med en ’Naturens Parisaftale’, hvor verdens lande går sammen om at beskytte den globale natur,” siger hun.

Endelig aftale udskudt
Topmødet – der skulle være afholdt sidste efterår – blev udskudt på grund af corona. Men selvom man nu går i gang, så sætter den verdensomspændende pandemi fortsat sine spor. Topmødet er nemlig helt utraditionelt delt i to. Det betyder reelt, at den endelige armlægning om nye globale naturmål først kommer til at foregå til april næste år.

Her forventer verdens lande endelig at kunne mødes fysisk i Kunming i Kina, som det hele tiden har været planen. Den kommende uges drøftelser – der hovedsageligt kommer til at foregå virtuelt – skal i stedet munde ud i en politisk erklæring, der skal danne grundlag for de fremadrettede forhandlinger. Derudover skal formandskabet formelt overdrages til Kina, ligesom at der skal vedtages et budget for Biodiversitetskonventionens arbejde.

Inden de endelige forhandlinger i april næste år, er det også planen, at landende mødes på embedsmandsniveau i Schweitz til januar.

WWF: Lande modarbejder ambitiøs aftale
Seniorbiolog ved WWF Verdensnaturfonden, Thor Hjarsen, er en del af den globale grønne NGO’s internationale delegation ved COP15. Han følger derfor processen tæt. Og han er glad for, at miljøministeren klart siger, at ambitionerne skal op. Han er nemlig ikke tilfreds med det udkast til en aftale, der har ligget siden juli.

”Der bliver kun en aftale om det, alle kan blive enige om, og vi ser desværre en række lande, der modarbejder en ambitiøs aftale. Derfor kan jeg kun være glad for, at vores miljøminister melder så klart ud,” siger Thor Hjarsen.

Han opfordrer dog alligevel regeringen til at spille en større rolle i den resterende slutfase.

”Jeg håber, at regeringen vil prioritere de her forhandlinger højt og have en markant tilstedeværelse både officielt og bag linjerne. Det er meget nærliggende, at Danmark rækker ud til andre europæiske lande, som ikke er særligt progressive på den her dagsorden,” siger Thor Hjarsen, der ikke ønsker at nævne konkrete lande.

Han fortæller, at corona har gjort processen meget vanskelig, og at han derfor støtter op om, at topmødet er blevet delt i to.

”Det er helt afgørende, at man kan mødes fysisk. Og vi krydser fingre for, at de endelige forhandlingerne kan finde sted til april næste år,” siger han.

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Afhøringer i minksagen og en 150-års fødselsdag Ugen i dansk politik: Afhøringer i minksagen og en 150-års fødselsdag Næste artikel Dagens overblik: Minister fortæller, hvor pengene til flere billige boliger skal komme fra Dagens overblik: Minister fortæller, hvor pengene til flere billige boliger skal komme fra