Når strategi og virkelighed kolliderer

UGANDA: Sager om korruption og forslag om dødsstraf til homoseksuelle fik udviklingsminister Christian Friis Bach til at tage til Uganda med en løftet pegefinger. Den danske udviklingsstrategi har det svært i landet, erkender ministeren.

KAMPALA, UGANDA: Korruption for millioner af kroner fra statsministeriet. Forslag om dødsstraf til homoseksuelle. Og overfald af to danske kaffefarmere.

Det rimer umiddelbart dårligt på den danske udviklingspolitiske strategi, der ønsker at satse på budgetstøtte og styrkelse af menneskerettigheder.

"Vores strategi har ikke ligefrem haft medvind i Uganda endnu," lyder det da også fra udviklingsminister Christian Friis Bach (R) i Entebbe International Airport i Uganda lige inden den danske delegations hjemrejse efter to hektiske dage i Uganda fra 21. til 22. marts.

Ifølge udviklingsministeren har Uganda den seneste tid bevæget sig i en "bekymrende retning", som krævede, at Danmark sendte et klart signal, om "at der er ting, vi ikke kan acceptere".

Rejsen til Uganda skulle derfor bruges til at indgå i en kritisk dialog med Ugandas regering.

"Der var brug for, at Danmark fik markeret, hvor vi står. Jeg er meget ydmyg med, hvad jeg kan ændre udefra. Men det er et vigtigt signal, vi sender til interne kræfter i landet, om at vi bakker op om forbedringer," siger Christian Friis Bach.

Over de seneste måneder har en række af sager i Uganda lagt pres på landets forhold til Danmark - og for den sags skyld også forholdet til resten af den vestlige verden. De mest mærkbare konsekvenser for Uganda og dets økonomi er en stor korruptionsskandale i statsministeriet med international bevågenhed.

Pengene, der forsvandt
I efteråret 2012 opdagede den lokale rigsrevision, at ca. 100 mio. kr. udenlandske bistandsmidler var forsvundet fra statsministeriet i Uganda, hvoraf 10 mio. kr. var fra Danmark. Paradoksalt er beløbets størrelse næsten ækvivalent med de 9 mio. kr., Danmark giver landet til at bekæmpe korruption årligt.

Hurtigt efter den opdagelse valgte Danmark og andre donorlande som Sverige at indstille den direkte budgetstøtte til Ugandas centraladministration.

"Vi har affyret med den største signalpistol, vi kunne finde," sagde udviklingsministeren om at droppe den direkte budgetstøtte efter et møde med Ugandas premierminister, Patrick Amama Mbabazi, i Kampala på besøget sidste dag i statsministeriets nye glasbygning, der desuden er betalt af Kina.

Mødet startede stille og roligt ud med ca. 20 minutters sniksnak om blandt andet steder i Uganda, den danske udviklingsminister burde tage hen på ferie, de skandinaviske lande og premierministerens år i Sverige.

Men det ændrede sig. I det tilstødende lokale, hvor de danske journalister var placeret, kunne det pludselig høres gennem væggen, at lydniveauet fra premierminister Mbabazi steg ganske betydeligt i flere minutter.

Efter mødet var det dog to smilende ministre, der tog imod pressen. Mbabazi var dog lettere overrasket over, at alle pengene ikke var betalt tilbage.

"Jeg troede, pengene var betalt tilbage. Men de skal nok blive betalt tilbage. Vi er ekstremt kede af, at pengene er forsvundet. Det er en kriminel handling begået af embedsmænd i ministeriet, og vi vil tage alle de nødvendige skridt for at undgå, at det sker igen," sagde han til Altinget.dk.

Uganda har foreløbig gennemført syv ud af ti tiltag, der skal forebygge nye korruptionsskandaler. Selvom udviklingsbistandens andel af Ugandas statsbudget over det sidste tiår er faldet fra ca. 50 til ca. 25 procent, har bistanden fortsat stor betydning for landets økonomi.

Dracula med ansvar for blodbank
De danske bistandskroner, der er forsvundet, skulle oprindelig have været sendt til den nordlige del af Uganda. Men pengene kom aldrig, og det fik politikere fra regionen til at stille spørgsmålstegn ved centralregeringens håndtering af pengene. Og det fik Ugandas rigsrevision til at kigge på sagen.

Flere religiøse og politiske ledere fra det nordlige Uganda, der er meget fattigt og halter gevaldigt efter resten af landet rent økonomisk, udtrykte ved ministerens besøg stor utilfredshed med deres eget lands håndtering af de penge, der var tiltænkt dem. I stedet foretræk de at få pengene direkte fra Danmark uden om regeringen, der har hovedsæde i Kampala i syd.

"At give centralregeringen ansvaret for at sende bistandspenge til os, svarer til at give Grev Dracula ansvaret for blodbanken," sagde Norbert Mao, formand for Gulu-distriktet til et middagsmøde i Gulu.

Den idé er Christian Friis Bach med på og vil sende de forsvundne 10 mio. kr. og fremtidig støtte direkte til det nordlige Uganda uden om centralregeringen.

"Ugandas regering har ikke udvist tilstrækkeligt lederskab og ansvarlighed, som er kravet for, at de kan modtage direkte budgetstøtte fra Danmark. Det kræver handling fra regeringen, før de igen kan modtage budgetstøtte," sagde han.

Men premierminister Mbabazi mener ikke, man i længden kan komme uden om Ugandas regering.

"Det er godt, at pengene når ud til de folk, der har brug for pengene. Men jeg kan ikke se, hvordan den danske regering kan komme helt uden om os," lød det fra premierminister Mbabazi kort efter sit møde med Christian Friis Bach.

Den første del af ministerens besøg i Uganda var i det nordlige Uganda, hvor han så en række forskellige danskstøttede udviklingsprojekter. Her blev ministeren modtaget af hylende kvindeskrål og fik haner med hjem som gaver af lokalbefolkningerne.

Pressionsmiddel
Trods manglende tillid til centralregeringen i Uganda og inddragelse af budgetstøtten til landet, mener Christian Friis Bach, at idéen om at øge den direkte støtte til stater er den rigtige vej.

"Vi skal støtte de stater, der er på vej i den rigtige retning. Omvendt skal vi sende et klart signal til lande, der bevæger sig i den forkerte retning, om at det vil vi ikke acceptere," siger han.

Hvordan hænger det sammen med din strategi om budgetstøtte, der handler om at styrke og legitimitet for regeringerne?

"Jeg er sikker på, at vi igen vil støtte Ugandas regering direkte. Det bliver i stigende grad en kontrakt, vi laver med staterne om, hvad der skal leveres og ske. Men Uganda har begået et eklatant kontraktbrud. Uganda er heller ikke en skrøbelig stat som f.eks. Somalia. Uganda er på vej frem og har et rimelig stærkt demokrati, og derfor kan vi forlange mere af dem," sagde ministeren og fortsatte:

"Budgetstøtte kan både bruges som pression og et redskab til udvikling. Havde vi ikke haft budgetstøtte, kunne de have været korrupte fra nu af og til evig tid i statsministeriet for alle de penge, som de indkræver fra deres egen befolkning. Sagen kan være det spark, der skulle til for at sikre bedre mekanisme mod korruption."

Halvdelen af pengene er tilbagebetalt til Danmark, og premierminister Mbabazi lovede, at resten af pengene skulle være på vej.

"Kun få homoseksuelle i Uganda"
Også menneskerettigheder, der er en central del af udviklingsministerens strategi, var på programmet under mødet med premierministeren. Det skyldes, at parlamentsmedlemmer og regeringen lægger arm om et forslag om en antihomoseksualitetslov, hvor regeringen kæmper imod forslaget.

Ifølge premierminister Mbabazi har Uganda "ikke mange, men få homoseksuelle", som generelt bliver behandlet godt og ikke diskrimineret i landet.

"Folks seksualitet er en privat sag i Uganda, men når folk begynder at promovere homoseksualitet på skoler, bliver folk bekymrede. Det er det, forslaget er et udtryk for. Men det her forslag er gået for vidt," sagde han.

Udviklingsminister Christian Friis Bach mødtes i den forbindelse med lokale organisationer, der promoverer homoseksuelles rettigheder i Uganda. Navne på homoseksuelle i Uganda har tidligere været offentliggjort i lokale aviser med drab på homoseksuelle aktivister til følge. Mødet var blandt andet derfor hemmeligholdt for Ugandas regering.

"Vi fik anbefalet af organisationer at mødes med dem hemmeligt, fordi vi ikke vil udsætte dem for yderligere bekymring. Med vores besøg giver vi dem en stærkere stemme og større sikkerhed," sagde Christian Friis Bach.

Foreløbig er der dog ro på homo-forslaget, som regeringen kæmper imod. Og Ugandas regering er på vej med at etablere mekanismer, der sikrer mod nye korruptionssager. Derfor afviser Christian Friis Bach ikke at sende penge direkte til Ugandas centraladministration.

"Men det behøver ikke være landets statsministerium, som først skal genvinde vores tillid. I stedet kunne jeg godt forestille mig, at pengene skal gå gennem Ugandas finansministerium," slutter ministeren i lufthavnen.

Udenrigsministeriet har igennem et rejsestipendium betalt for Altinget.dks rejseudgifter til og i Uganda.

Forrige artikel To SF-ministre kan ryge ud af Folketinget To SF-ministre kan ryge ud af Folketinget Næste artikel Lovprogram for resten af folketingsåret klar