Mød valgets mest uenige kandidater

MODSAT: Altinget har trevlet svar fra cirka 800 kandidater igennem og fundet valgets to mest uenige politikere. Den ene er konservativ og hedder Naser Khader. Hans modpol er en SF'er fra Herning ved navn Michael Thomsen. Og de er uenige om stort set ALT.

Nogle påstår, at politikerne aldrig har været mere enige.

At partierne flokkes om en forsnævret midte. At Løkke og Thorning bag den larmende retorik ønsker at føre Danmark det samme sted hen. Og at det derfor ikke gør nogen forskel, hvorvidt farven på den kommende regering bliver blå eller rød.

Men det er noget sludder. Et udtræk fra Altingets database med samtlige kandidater til Folketinget viser, at fronterne i høj grad er trukket op over det danske land.

Og især i Jylland. Her finder man valgets to mest uenige kandidater: Naser Khader og Michael Thomsen. Og mens den nykonservative kandidat er kendt af de fleste, må folkesocialisten Michael Thomsen fra Herning nok betegnes som et ukendt blad.

Enighed på fire procent
Fælles for de to kandidater er, at de er rygende uenige om stort set alt. Målt i procenter begrænser deres indbyrdes forståelse sig til sølle fire procent.

Og for dem, der ikke har prøvet kræfter med en eller flere af valgkampens kandidatdatabaser, skal det understreges, at fire procent er meget lavt. Eksempelvis kan en livslang venstrefløjsvælger sagtens dele 30 procent af holdningerne med sit liberale modstykke.

Går man listen med de 20 svar igennem, viser det sig, at Naser Khader og Michael Thomsen i 17 af tilfældene er maksimalt uenige: Det kan være i spørgsmålet om brugerbetaling i sundhedsvæsenet, udlicitering af ældreplejen, afgiftssænkelser på biler og hurtigere genoptjening af dagpengeretten. Og her behøver man ikke hedde Erik Holstein for at regne ud, hvem der har svaret hvad på hvilke spørgsmål.

Find en oversigt over samtlige svar samt personlige kommentarer i boks under artiklen

SF'er ked af negative match
Altinget fanger Michael Thomsen på mobilen, netop som han har fået fri fra folkeskolen i Herning. Først er han en smule forvirret og tror, at grunden til opmærksomheden skyldes, at han er den kandidat i landet, som flest danskere er uenig med. Hvilket gør ham lidt trist.

“Jeg har fået at vide fra flere af mine kolleger, som har taget testen, at jeg er den kandidat, som de er mindst enige med. Og nu kan jeg ikke lade være med at tænke, om jeg har udfyldt testen forkert. Jeg gjorde mig umage med at være så klar i mælet som muligt, men det har nok vist sig at være en forkert strategi,” siger han.

Han funderer et halvt minut over, at tanken med sådan en test jo er at skabe så mange match som muligt, som forhåbentlig kan omsættes til kryds i vælgerboksen. Og så er det måske ikke så smart at være Michael Modsat.

To ugers stand-in for Kresten Touborg
Men så slår det ham, at han har misforstået budskabet. Og straks bliver tonen mere kæk.

“Jeg er faktisk stolt af, at Naser Khader og jeg er de mest uenige kandidater. Jeg ser os på mange måder som modpoler: Jeg ønsker et mere inkluderende velfærdssamfund, mens Det Konservative Folkeparti og Naser Khader bare vil give folk skattelettelser,” siger han.

Michael Thomsen har været medlem af SF i Herning siden 1992. I mange år har han siddet i partiets hovedbestyrelse, og fra 2005 til 2007 var han ligeledes en del af forretningsudvalget. Højdepunktet var dog i de to uger, da han vikarierede i Folketinget for Kresten Touborg.

“Det var fantastisk at få lov at opleve Christiansborg indefra,” husker han og spår chancerne for, at han 18. juni bliver valgt i Vestjyllands Storkreds til cirka 20 procent.

Khader er blevet mere ultimativ
Noget større er oddsene for, at vi efter sommeren skal vænne os til, at Naser Khader er tilbage som fuldgyldigt medlem af dansk politik. Får Det Konservative Folkeparti seks mandater, er han ifølge Altingets geografiske prognose inde. Og i det seneste vægtede gennemsnit står partiet til syv mandater.

Naser Khader, som stiller op i Østjyllands Storkreds, må erkende ikke at have hørt om Michael Thomsen før. Men det forhindrer ham ikke i at have en mening om ham.

“Jeg ville være bekymret, hvis han og jeg var alt for enige. Jeg er jo ikke socialist og har aldrig været det. Dog tror jeg, at der er andre SF’ere – eksempelvis Pia Olsen Dyhr – som jeg har mere til fælles med,” siger han.

Nej, hans største politiske fjendebillede er slet ikke en SF’er, men derimod Christian Juhl fra Enhedslisten, som ifølge Khader var parat til at forhandle med Islamisk Stat.

Og hvis der er noget, Naser Khader ikke er tilhænger af, så er det at gå på kompromis. Hans svar viser, at han forholder sig ultimativt til 19 ud af 20 spørgsmål.

Du skriver på din hjemmeside, at dit slogan er “Fordi verden ikke er sort og hvid. Hvordan hænger det sammen med, at du svarer så kompromisløst?

“Det er ikke et bevidst valg. Jeg har bare svaret på hvert enkelt spørgsmål. Men jeg oplever, at jeg er afklaret omkring mange ting, og at der derfor ikke er så meget at være i tvivl om,” siger han og fortsætter:

“Efter Muhammed-krisen er jeg gået fra at være socialliberal til værdikonservativ. Og så ved jeg godt, at mange i Danmark kalder det at være værdikonservativ for at være liberal. Men jeg ser altså mig selv som konservativ.”

Træt af ligegyldige politikersvar
Efter fire år uden for politik glæder Naser Khader sig som et lille barn til – måske – snart at vende tilbage.

“Jeg tror også, at mine svar handler om, at jeg er så træt af politikere, som snakker udenom og ikke kan finde ud af at svare på et simpelt spørgsmål,” siger han.

Men selv om kandidaterne gør en dyd ud af at male sig op i hver deres politiske hjørne, er der alligevel tre spørgsmål, hvor de nærmer sig hinanden:

Det er folkeskolereformen, hvor Naser Khader kun er delvist enig i, at elevernes skoledage er blevet for lange.

Det er grøn vækst, hvor Michael Thomsen kun delvist mener, at miljøet skal gå forud for økonomien. Og det er stat og kirke, hvor SF’eren kun delvist ønsker at adskille de to. 

 

Her er en oversigt over Naser Khader og Michael Thomsens svar på hver af de 20 spørgsmål. Desuden er deres personlige kommentarer taget med. 

- - -

Efter folkeskolereformen får eleverne for lange skoledage

Naser Khader (K) Michael Thomsen (SF)
Delvist enig Helt uenig
Det er ikke et problem, at eleverne skal gå længere tid i skole, men når det skyldes tvungne lektiecaféer og aktivitetstimer på bekostning af faglighed i undervisningen, så er det et problem. Det er ikke længden af skoledagene der er problemet. Det er for mange opgaver til lærerne til for lidt tid der er problemet.

En længere periode af barselsorloven skal være øremærket til faderen

Naser Khader (K) Michael Thomsen (SF)
Helt uenig Helt enig
Familien har et bedre kendskab til deres egen situation, end staten har det. Derfor må det også være helt op til forældrene imellem at administrere barselsorloven. Barnet har også krav på en far.

Afgiften på cigaretter skal sættes op

Naser Khader (K) Michael Thomsen (SF)
 Helt uenig  Helt enig
 Det er ikke op til staten at skulle diktere det sunde liv.  Det vil være sundhedsfremmende.

Et besøg hos den praktiserende læge skal koste eksempelvis 100 kr.

Naser Khader (K) Michael Thomsen (SF)
Helt enig Helt uenig
Der er gode erfaringer fra andre lande. Dog skal den ekstra indtjening, det medfører, bruges til at lette skatten. For ellers øger vi blot det offentliges forbrug. Der skal ikke være yderligere brugerbetaling på sundhedsområdet.

Mere af ældreplejen skal udliciteres til private virksomheder

Naser Khader (K) Michael Thomsen (SF)
Helt enig Helt uenig
Der er flere milliarder at hente ved at udlicitere flere offentlige opgaver. Udlicitering skaber konkurrence, og konkurrence skaber et bedre produkt. Det er vigtigt med en stærk offentlig sektor, der ikke udsultes og udliciterer pleje og omsorgsopgaver til private til overpris. Velfærd skal være en offentlig opgave, der ikke skal laves store overskud på. Den offentlige sektor skal være veldrevet, effektiv og have tillid til sine ansatte. Opgaverne skal passe til ressourcerne og skal yde lige behandling til alle borgere og være til for dem.

Afgifterne for privatbilisme skal sænkes, så det bliver billigere at køre i bil

Naser Khader (K) Michael Thomsen (SF)
Helt enig Helt uenig
Danmarks bilpark er en del ældre end gennemsnittet i Europa. Det gør dem ikke kun meget lidt miljøvenlige, men værst af alt, så gør det bilernes sikkerhedsudstyr så dyrt, at nogle mennesker betaler den højeste pris. Men afgiften bør ændres således det går på forbrug istedet for ens afgifter.

Man skal hurtigere kunne genoptjene retten til dagpenge

Naser Khader (K) Michael Thomsen (SF)
Helt uenig Helt enig
Fokus skal være på at få flere i permanent arbejde. Forkorter vi optjeningsperioden, mindsker vi arbejdsudbuddet. Det er alt for svært at genoptjene retten til dagpenge. Det bør bl.a. også tælle med når man er i praktik eller på efteruddannelse.

Virksomheder skal kunne drages til ansvar for, om deres udenlandske underleverandører i Danmark overholder danske regler om løn, moms og skat 

Naser Khader (K) Michael Thomsen (SF)
Helt uenig Helt enig
Man straffer ikke en person for noget, en anden person har gjort. Denne tilgang må også gælde for vores virksomheder. Dertil vil det også skade konkurrenceevnen, og det er kun til fordel for dem uden for Danmark, der mangler et arbejde. Det vil forebygge social dumpning.

Vækst i den offentlige sektor er vigtigere end skattelettelser 

Naser Khader (K) Michael Thomsen (SF)
Helt uenig Helt enig
Vi har allerede den største offentlige sektor i den frie verden. Den skal ikke være større. Det skal til gengæld danskernes rådighedsbeløb, og det sker gennem skattelettelser. Den offentlige sektor er skåret ind til benet. Det giver sygemeldinger, stress og dårligere service til borgerne.

Investeringer i kollektiv trafik skal prioriteres højere end investeringer til fordel for privatbilisme 

Naser Khader (K) Michael Thomsen (SF)
Helt uenig Helt enig
Den kollektive trafik er allerede massivt understøttet. Fokus skal være på udbygning af vejinfrastrukturen, så vejene ikke er tilsandede. Jernbanen halter langt bagefter efter de mange investeringer i motorveje. Togfonden er et stort skridt på vejen.

Straffen for grov vold og voldtægt skal skærpes 

Naser Khader (K) Michael Thomsen (SF)
Helt enig Helt uenig
Og så skal de fængsel - ikke i fodlænker. Vores retssystem skal tage udgangspunkt i offerets behov. Det sker ikke ved at lade gerningsmændene gå frit omkring umiddelbart efter et overfald. Den er hård nok men der skal være mere behandling af både offer voldsmand.

Kontanthjælpen skal sænkes, så den økonomiske gevinst ved at arbejde bliver større

Naser Khader (K) Michael Thomsen (SF)
Helt enig Helt uenig
Det skal kunne svare sig at tage sig et arbejde. Det vil skabe større fattigdom og ulighed. Det er jobs der mangler og ikke flere fattige.

Offentlige institutioner i Danmark tager for mange hensyn til religiøse minoriteter 

Naser Khader (K) Michael Thomsen (SF)
Helt enig Helt uenig
Der er religionsfrihed i Danmark, men ikke religionslighed. Derfor skal de offentlige institutioner værne om den danske kultur. For at behandle mennesker lige, skal de behandles forskelligt.

Reglerne skal strammes, så det bliver sværere at få asyl i Danmark 

Naser Khader (K) Michael Thomsen (SF)
Helt enig Helt uenig
Asyl betyder 'midlertidigt fristed', og skal kun gives til dem, der individuelt og dokumenterbart er truede eller forfulgte i deres hjemland. Det skal derfor gives med den klare forventning, at det netop er et midlertidigt ophold, og at de derfor skal hjem igen. Danmark har en af de strammeste asylpolitikker i verden. Det holder.

EU bestemmer for meget i forhold til dansk lov 

Naser Khader (K) Michael Thomsen (SF)
Helt enig Helt uenig
EU er til for at bekæmpe overnationale problemer - ikke at gøre problemer overnationale. EU skal derfor koncentrere sig om det, der var hensigten: Frie markeder, frie stater og frie mennesker. Eu tager sig af de grænseoverskridende problemer og det skal de blive ved med.

Ulandsbistanden skal sænkes

Naser Khader (K) Michael Thomsen (SF)
Helt enig Helt uenig
Danmark ligger allerede i top-5 i verden og over det, som FN anbefaler som minimumsgrænse. Den skal sænkes. Dertil skal en del bruges til at forbedre forholdene for flygtninge i nærområderne, så vi mindsker flygtningestrømmene til Europa. Et af verdens rigeste lande bør have råd til at hjælpe de aller fattigste i verden.

Indsatsen for at forbedre miljøet skal gå forud for økonomisk vækst

Naser Khader (K) Michael Thomsen (SF)
Helt uenig Delvist enig
Danmark står for en forsvindende lille del af verdens CO2-udledning. Derfor vil selv et CO2-neutralt Danmark intet betyde foruden en udflytning af arbejdspladser til andre lande. Miljøet skal forbedres af hensyn til de næste generationer. Men der skal også satses på bærerdygtig vækst.

Den offentlige kulturstøtte skal sænkes

Naser Khader (K) Michael Thomsen (SF)
Helt enig Helt uenig
Danmark er så lille et område, at mange film og kulturelle oplevelser ikke vil kunne klare sig på markedsvilkår, men at vi poster langt flere penge efter det end vores forsvar for at understøtte kunstnere, giver ikke meget mening. Derfor skal der ske en sænkelse og omprioritering af støtten. Kulturstøtten er på et fint niveau.

Huslejereguleringen skal ophæves 

Naser Khader (K) Michael Thomsen (SF)
Helt enig Helt uenig
En skriftlig aftale mellem to parter er bindende. Er den ene part uenig i aftalen, må vedkommende lade være med at underskrive den. En ophævelse vil også sikre, at der kommer flere boliger, og at det kan svare sig at renovere ældre boliger. Det fri marked på dette område vil skabe alt for dyre lejlighedder og skabe større ulighed.

Ulandsbistanden skal sænkes 

Naser Khader (K) Michael Thomsen (SF)
Helt enig Helt uenig
Danmark ligger allerede i top-5 i verden og over det, som FN anbefaler som minimumsgrænse. Den skal sænkes. Dertil skal en del bruges til at forbedre forholdene for flygtninge i nærområderne, så vi mindsker flygtningestrømmene til Europa. Et af verdens rigeste lande bør have råd til at hjælpe de aller fattigste i verden.

Kirke og stat skal adskilles 

Naser Khader (K) Michael Thomsen (SF)
Helt uenig Delvist enig
Den danske kultur og de danske traditioner er skabt og hviler på kristendommen. Det er helt essentielt, at det danske samfund hviler på disse værdier og ikke andre. At have en folkekirke sikrer samtidigt, at politik og religion ikke sammenblandes, da kirken i så fald ikke kan prædike politiske holdninger. Religion er en privat sag. Det fungerer godt i f.eks. Sverige.

 

,

Forrige artikel Sådan er det gået på asylområdet Sådan er det gået på asylområdet Næste artikel Venstre vil sende fagligt svage elever på turboforløb Venstre vil sende fagligt svage elever på turboforløb