Ministerium har i årevis taget fejl. Mindreårige transpersoner kan alligevel få juridisk kønsskifte

Indenrigs- og Sundhedsministeriet beklager nu, at danske unge under 18 år automatisk har fået afvist ansøgninger om juridisk kønsskifte. Justitsministeriet har tidligere advaret imod, at den danske praksis formentlig strider imod internationale konventioner.

Danske transpersoner under 18 år har i årevis fået afslag på deres ansøgninger om juridisk kønsskifte.

Men nu viser det sig, at de automatiske afslag strider imod internationale konventioner.

Det oplyser indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Den danske cpr-lovgivning forbyder juridisk kønsskifte for personer under 18 år, men ifølge Den Europæiske Menneskerettighedskonvention har unge under 18 også ret til at få tildelt nyt personnummer, hvis de har gennemgået kønsmodificerende behandling.

I et brev til Folketinget oplyser Sophie Løhde derfor, at reglerne nu opdateres. {{toplink}}

"Indenrigs- og Sundhedsministeriet vil således, når ministeriet modtager en ansøgning om juridisk kønsskifte, undersøge i hvert enkelt tilfælde, om den pågældende på baggrund af Danmarks forpligtelser efter Den Europæiske Menneskeretskonvention har ret til juridisk kønsskifte, uanset ansøgeren ikke måtte være fyldt 18 år," lyder det i brevet.

Sophie Løhde oplyser via sit ministerium til Altinget, at regeringen nu vil se nærmere på en ændring af cpr-loven.

I brevet til Folketinget "beklages" der over, at "ministeriet ikke på et tidligere tidspunkt har været opmærksom på betydningen af Danmarks internationale forpligtelser eller Den Europæiske Menneskerettighedskonvention i forbindelse med behandlingen af ansøgninger om juridisk kønsskifte".

Det er ellers ikke, fordi ministeriet ikke har haft mulighed for at få øjnene op for, at den danske lovgivning strider imod konventionerne.

Allerede i august 2020 fastslog en tværministeriel arbejdsgruppe på LGBT-området, at transkønnede under 18 år har ret til at få behandlet deres sag ifølge Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Og i maj 2022 skrev Justitsministeriet i forbindelse med et lovforslag udarbejdet i det daværende Bolig- og Indenrigsministerium, at det "er mest nærliggende at antage, at hvis en transkønnet person under 18 år har fået tilbudt og har undergået kønsmodificerende behandling, vil den pågældende også have en ret til at få tildelt nyt personnummer". En vurdering, Justitsministeriet bekræftede tilbage i marts i år.

Mellem september 2014 og juli 2023 har 16 mindreårige transpersoner i Danmark fået afslag på juridisk kønsskifte på grund af cpr-lovgivningen.

De 16 sager genoptages nu, oplyser Sophie Løhde.

Det er endnu uklart, hvilken betydning ændringen får for de mindreårige, der ansøger om juridisk kønsskifte, men som ikke har gennemgået kønsmodificerende behandling. 

Opdateret klokken 10:33, mandag 14. augsust, 2023: Læs orienteringsbrevet fra Sophie Løhde her:

,

Forrige artikel Notat afslører: Forsvarsministeriet kendte den rigtige deadline for våbenindkøb Notat afslører: Forsvarsministeriet kendte den rigtige deadline for våbenindkøb Næste artikel Ambassadør stod skoleret i Egypten efter koranafbrændinger: Ambassadør stod skoleret i Egypten efter koranafbrændinger: "Det er en speciel følelse, fordi du ved, det er alvorligt"