Mette Frederiksen: Velkommen til virkeligheden, Løkke!

KONGRES: Det var de gamle socialdemokratiske dyder, der stod i centrum, da Mette Frederiksen (S) bød velkommen til sin første kongres som partiformand. Valgnederlaget blev ikke nævnt med et ord. Til gengæld faldt der mange om flygtninge, hvor realiteterne presser regeringen.

Et parti, der tror på fællesskabet. Et progressivt parti. Et parti, der tager ansvar, også når det er svært. Et parti, der kæmper for velfærdssamfundet.

De socialdemokratiske slagord stod i kø, da partiets formand Mette Frederiksen (S) lørdag middag tog hul på Socialdemokraternes kongres i Aalborg.

Det var det partipolitiske kit – værdierne – mere end forslag til konkrete politiske løsninger på aktuelle samfundsmæssige udfordringer, den nye formand havde fundet frem fra skuffen med over 130 års partihistorie.

”Værdierne er de samme. Frihed, lighed og solidaritet. Det er med de værdier, vi finder retningen,” sagde Mette Frederiksen.

For ”værdierne er tidløse. Men vores virkelighed er mere kompleks end nogensinde,” som hun flere gange gentog.

Værdiløs humanisme
Aktuelt byder den komplekse virkelighed på en historisk flygtningekrise som det altdominerende politiske spørgsmål i Europa.

Og netop flygtninge- og udlændingepolitikken viede Mette Frederiksen væsentlig opmærksomhed i sin tale.

Ikke for at gå videre ud ad sporet med at indbyde de borgerlige til et bredt forlig på området, der kan sætte De Radikale og den øvrige venstrefløj uden for indflydelse de kommende år.

Men for at slå til lyd for en særlig socialdemokratisk tilgang til de udfordringer, flygtningekrisen bringer med sig. Danmark skal hjælpe, men antallet af udlændinge i landet er ikke uden betydning. 

”Realisme uden humanisme er kun kynisme. Men humanisme uden realisme synes jeg oprigtigt talt mister meget af sin værdi. For der er en hverdag, vi skal have til at hænge sammen,” sagde Mette Frederiksen.

Slut med symbolpolitik
Hvor mange udlændinge, der i en socialdemokratisk optik kan rummes og integreres i Danmark, blev ikke nærmere uddybet.

Til gengæld brugte Mette Frederiksen de seneste ugers billeder af vandrende flygtninge på danske motorveje til at efterlyse politisk lederskab fra regeringen og dens største støtteparti.

”Jeg er overbevist om, at den tid, hvor man kunne slippe afsted med symbolpolitik, forslag om lejre i Kenya, straksopbremsning og snuptagsløsninger er en saga blot. Kristian Thulesen-Dahl og Lars Løkke: Velkommen til virkeligheden,” sagde Mette Frederiksen.

På det konkrete politiske niveau afviste Mette Frederiksen endnu engang, at Socialdemokraterne kommer til at støtte op om en sænkelse af topskatten. Til store klapsalver fra salen.

Socialdemokraternes nye virkelighed
Og så var der dagpengespørgsmålet, der red partiet som en mare gennem hele regeringsperioden. Men heller ikke her kom partiformanden med noget nyt eller konkret.

”Vores udgangspunkt er klart. Vi vil ændre dagpengereformen. Vi vil skabe et mere trygt dagpengesystem. Og vi vil insistere på, at færre skal falde ud,” sagde Mette Frederiksen.

Mens mange ting blev nævnt, var der også nogle påfaldende emner, der blev glemt. Først og fremmest hele baggrunden for, at det i dag er Mette Frederiksen, der er socialdemokratisk formand.

De få ord, der faldt om valget i juni, lagde hverken op til selvransagelse eller til en anerkendelse af, at der var tale om et nederlag. I Socialdemokratiet opererer man aktuelt med en lidt anden virkelighed.

”Runder vi lidt op, valgte næsten en million danskere den dag Socialdemokratiet. Det er det bedste valg, vi har haft i 10 år. Igen er Socialdemokratiet, hvor vi skal være,” sagde Mette Frederiksen.

Forrige artikel Kampvalg: To radikale vil være ny landsformand Kampvalg: To radikale vil være ny landsformand Næste artikel Radikale har valgt ny landsformand Radikale har valgt ny landsformand