Mette Frederiksen om krigen i Ukraine: "Jeg er bange for, at vi slet ikke har set det værste endnu"

Krigen i Ukraine overskyggede alt, da statsminister Mette Frederiksen torsdag mødtes med vestlige regeringsledere til topmøde i først Nato og derefter EU. Hun fortæller, at lederne er "reelt bekymrede" for, at mere ødelæggende våben kan tages i brug i Ukraine.

BRUXELLES: Efter en måneds krig i Ukraine frygter vestlige regeringsledere, at Rusland vil tage mere ødelæggende våben i brug til større skade for den ukrainske befolkning.

Det fortæller statsminister Mette Frederiksen (S), efter hun torsdag deltog i et topmøde i Nato-hovedkvarteret.

"Der er våben, som har et omfang og en karakter, som er meget, meget ødelæggende. Vi er reelt bekymrede for, at det kan tages i brug i Ukraine," siger statsministeren på et pressemøde i Bruxelles.

Over for de vestlige regeringsledere fortalte den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, som deltog i topmødet via en videoforbindelse, at Rusland har benyttet fosforbomber i landets invasion af Ukraine. Fosforbomber kan forårsage alvorlige brandsår.

Faren ved kemiske og biologiske våben får Mette Frederiksen til at se dystert på krigens udvikling.

"Situationen har nu været alvorlig i en måned, og den bliver værre og værre. Jeg er bange for, at vi slet ikke har set det værste endnu," siger hun.

Den dystre melding begrunder hun blandt andet med, at Vladimir Putin ikke har den samme "stopklods" som andre - en stopklods, som med "vestlige briller vil betyde våben, der er meget ødelæggende over for den civile befolkning".

Øget parathed til forsvar mod kemiske våben

Ifølge kilder i EU-Kommissionen forbereder EU en virkelig hårdtslående sanktionspakke, hvis der bliver fundet bevis for, at Rusland anvender kemiske eller biologiske våben i krigen.

Og i erklæringen fra Nato-topmødet fremgår det også, at "enhver brug af kemiske eller biologiske våben fra Rusland er uacceptabel og vil resultere i alvorlige konsekvenser".

Samtidig vil Nato øge sin egen parathed til at forsvare sig mod kemiske våben.

Mette Frederiksen forklarer, at Danmark også forbereder sig på, at krigen i Ukraine og dens konsekvenser for Europa kan blive værre.

"Hvad betyder det her for Danmark og et dansk beredskab? Eksempelvis på det atomare område, hvis det er den type våben, der bliver taget i brug? Det beredskab har vi sat i gang," siger hun og tilføjer:

"Jeg vil gerne understrege, hvad jeg også har sagt tidligere, at der, som tingene står lige nu, ikke er direkte trussel mod Danmark. Men vi kan ikke opstille nogen garantier. Ingen af os vil på nogen som helst måde kunne garantere, at Rusland ikke er villig til også at begå en alvorlig forbrydelse mod menneskeheden og overskride reglerne for krigsførelse."

Statsministeren forventer, at der vil komme flere sanktioner og understreger, at der fra dansk side bliver presset på for "hårdest mulige sanktioner".

Forrige artikel Overblik: Regeringen vil finansiere ukrainske flygtninge med ulandspenge fra omstridt migrationsfond og Sahel Overblik: Regeringen vil finansiere ukrainske flygtninge med ulandspenge fra omstridt migrationsfond og Sahel Næste artikel Præsident Biden: ”Putin får præcis det modsatte af, hvad han ønskede” Præsident Biden: ”Putin får præcis det modsatte af, hvad han ønskede”