Mette Frederiksen afviser at indføre euroen i Danmark: Jeg respekterer danskernes valg

Statsminister Mette Frederiksen (S) deler ikke Moderaternes drøm om at indføre euroen i Danmark. "Mit udgangspunkt er at have respekt for de afstemninger, der har været," sagde hun fredag ved et kort pressemøde.

Moderaterne har fredag trukket overskrifter, efter at EU-spidskandidat Stine Bosse overfor Altinget har uddybet partiets ønske om inden for at skrotte den danske krone og i stedet indføre euroen i Danmark.

Selvom det ifølge Bosse ikke er "her og nu", at partiet ønsker at tilslutte Danmark den europæiske fællesvaluta, men først om 10-15 år, har meldingen mødt stærke reaktioner.

Heriblandt fra statsminister Mette Frederiksen (S), der fredag skød idéen ned, da Altinget spurgte ind til hendes holdning ved et kort doorstep i Skive om en opjustering af dansk økonomi.

Direkte adspurgt, om hun deler Stine Bosses holdning til den danske møntfod, var svaret et utvetydigt "nej".

"Og en af grundene til, at jeg ikke gør det, er, at vi har haft en folkeafstemning omkring euroen i Danmark," lød det fra Mette Frederiksen, der henviste til resultatet af folkeafstemningen for 24 år siden, hvor  46,8 procent stemte ja og 53,2 stemte nej til at opgive det danske euro-forbehold.

"Der er ikke noget, der tyder på for mig, at danskerne har det anderledes med euroen, end de havde tilbage i 2000. Jeg har respekt for det valg, danskerne har truffet," sagde hun.

{{toplink}}

Selvstændig pengepolitik

I Danmark fører Nationalbanken en såkaldt fastkurspolitik, som sikrer, at kursen for én euro stort set ikke afviger fra 7,5 danske kroner. 

Men selvom fastkurspolitikken i praksis gør forskellen på euroen og den danske krone mere eller mindre symbolsk, mener Mette Frederiksen ikke, at det er et argument for at opgive den danske krone.

"Jeg er ikke sikker på, at du kan stille det sådan op," svarede hun og understregede igen sin "respekt" for resultatet af den danske folkeafstemning:

"Danskerne sagde klart nej til at afskaffe forbeholdet (mod euroen, red.). Det samme gjaldt retsforbeholdet. Det var så en anden historie omkring forsvarsforbeholdet. Men mit udgangspunkt er at have respekt for de afstemninger, der har været."

Det er knap to år siden, danskerne stemte om at afskaffe det danske forsvarsforbehold. En folkeafstemning, som Mette Frederiksen stod i spidsen for at udskrive.

"Jeg valgte at udskrive en folkeafstemning omkring forsvarsforbeholdet på grund af ikke mindst krigen i Ukraine og den russiske trussel. Der sagde danskerne meget klart ja til at afskaffe forbeholdet," sagde Mette Frederiksen.

{{toplink}}

,

Forrige artikel S har både Nyrup, Lykketoft og Thorning på valgplakater. Men Mette Frederiksen er der ikke S har både Nyrup, Lykketoft og Thorning på valgplakater. Men Mette Frederiksen er der ikke Næste artikel Regeringstop om ekstra milliarder i råderum: Nu skal vi snakke velfærd, skattelettelser og grøn omstilling Regeringstop om ekstra milliarder i råderum: Nu skal vi snakke velfærd, skattelettelser og grøn omstilling