Mere end hver femte V-vælger på spil i skattesag

MENINGSMÅLING: 22 procent af Venstres vælgere vil lade deres stemmeafgivning påvirke af, om ledende Venstre-folk har været involveret i skattesagen.

Kommissionsdomstolens afhøringer om Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag har potentiale til at koste Venstre hele den fremgang, partiet har haft siden folketingsvalget. Det viser en meningsmåling foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk

Efter de første afhøringer i Skattekommissionen, der skal afdække et eventuelt magtmisbrug i VK-regeringens håndtering af sagen, er det fortsat uvist, om Venstres top har lavet dirty tricks. Afhøringerne har hidtil absolut intet flyttet i meningsmålingerne. Men det er ikke sikkert, det bliver ved at være sådan.

Vigtigt mindretal
Ganske vist svarer et klart flertal på 66,9 procent mod 22,9 procent af vælgerne som helhed nej til, at det vil "påvirke deres stemmeafgivning ved næste valg, hvis højt placerede Venstre-folk har lækket og forsøgt at påvirke udfaldet af Helle Thorning-Schmidts skattesag."  

Men kigger man på undersøgelsens undertal, ser man, at det bestemt ikke er alle blå vælgere, der er ligeglade med sagen: 22 procent - eller mere end hver femte af de vælgere, der lige nu stemmer Venstre - vil lade det få indflydelse på deres kryds ved næste valg, hvis Venstres ledelse har gjort sig skyld i urent trav.

Løse vælgere
"Generelt vil det blive betragtet som en enkeltstående sag. Men der ingen tvivl om, at nogle af Venstre-vælgerne vil føle sig sviget, hvis højtstående Venstre-folk har været involveret," siger lektor Johannes Andersen fra Aalborg Universitet.

Han tilføjer:
"Det vil typisk være nogle af de vælgere, der har flyttet sig over til Venstre i skuffelse over regeringen. Nogle lidt løse vælgere, der ikke nødvendigvis er liberale. De kan let rykke væk fra Venstre igen, hvis skattesagen belaster partiet."

Over midten
Undertallene i meningsmålingen viser, at henholdsvis 8 og 9 procent af konservative og DF-vælgere også vil lade skattesagen påvirke deres stemmeafgivning, såfremt ledende Venstre-folk har forsøgt at påvirke eller lække sagen. Små tal, men nok så alvorlige for den blå blok:

"Hvis konservative eller DF-vælgere lader sagen få indflydelse på deres partivalg, er det jo næppe Venstre, de vil stemme på som alternativ. Så er det, fordi de ikke vil stemme på et parti med tætte bånd til Venstre. De vælgere kan ende med helt at forlade den blå blok."

Ro på
Lektor Lars Hovbakke Sørensen fra Københavns Universitet kalder de 22 procent Venstre-vælgere "et relativt stort tal":

"De fleste vælgere lægger mere vægt på andre ting, men det er alt for tidligt at afskrive skattesagen, som noget der kan påvirke den politiske dagsorden," siger Hovbakke.  

Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, ønsker ikke at forholde sig nærmere til resultatet:

"Nu er Skattekommissionen gået i gang, og jeg er sikker på, den kommer til bunds i sagen. Kommissionen skal have lov til at arbejde i fred," siger Venstres politiske ordfører.

Meningsmålingen er udført fra 30. august - 4. september, altså efter de første afhøringer i Skattekommissionen.

,

Forrige artikel Folketinget mister sin røde postkasse Næste artikel Formandskandidater uenige i sociale spørgsmål