Magnus Heunickes ordførertale

DOKUMENTATION: - Den nye regering overtager såvel et land som en økonomisk politik i ubalance, lød det fra Socialdemokraternes politiske ordfører ved åbningsdebatten. Læs hele talen her.

Torsdag 6. oktober 2011

Det talte ord gælder

De stod der, danskerne. I lange køer fra morgen til aften. De ældre, børnefamilierne og de unge førstegangsvælgere.

Fremmødet var enormt den 15. september. Vi fik den højeste valgdeltagelse siden 1984.

Danskerne har talt.

På valgdagen sagde Danmark nej til nedskæringspolitikken og ja til, at vi skal arbejde, uddanne og investere os ud af krisen.

Danmark sagde nej til større social ulighed og ja til et samfund, hvor vi alle skal med og hvor vi hver især oplever frihed og lige muligheder.

Og Danmark sagde nej til mere VKO-blokpolitik og ja til det samarbejdende folkestyre, hvor vi finder løsningerne på de store udfordringer sammen.

Resultatet blev et nyt folketing, og nu har vi også fået en ny regering.

***

Det er en regering, som står overfor en meget stor opgave. For vi overtager et Danmark, der er kommet ud af balance. Vi overtager en økonomisk politik i ubalance: Kassen er tom - og næste år er der et minus på 85 milliarder kroner.

Vi overtager en socialpolitik i ubalance: Mennesker lever i dag på ekstra lave ydelser, som fastholder dem i fattigdom. Vi overtager en uddannelsespolitik i ubalance: Kravene til arbejdsstyrken bliver større og større, men befolkningens uddannelsesniveau står i stampe.

Vi overtager en miljø- og klimapolitik i ubalance: Naturen, miljøet og klimaet kan simpelthen ikke tåle den nuværende belastning. Og endelig overtager vi en udlændingepolitik i ubalance: Vi skal ikke have åbne grænser, men vi skal have et åbent samfund - et samfund, med plads til alle, der vil.

Udfordringen for den nye regering er altså at skabe et Danmark i balance.

Socialdemokraterne påtager os, som det største regeringsparti, vores ansvar for at løse den opgave.

Vi har sammen med Radikale Venstre og SF skabt et grundlag for at løse den opgave. Vi har bøjet os mod hinanden. Vi har lagt særinteresser til side. Vi er gået på kompromis.

Resultatet er en ambitiøs plan for en reformregering, som er parat til at gøre, hvad der skal til for at bringe Danmark tilbage på rette spor.

For hvad var det, der skete?

Jo, tre forskellige partier gik ind i det sorte tårn. Vi deler rigtig mange værdier, rigtig mange ideer, men havde selvfølgelig forskellige planer med ind i tårnet.

Ud af tårnet kom der én regering med ét regeringsgrundlag, én plan for fremtidens Danmark.

Det er en plan, som bygger på et fælles værdigrundlag: Frihed for den enkelte, lige muligheder for alle, fællesskab, respekt og tolerance.

***

Vi vil gøre op med fattigdommen. I dagens Danmark er der børn, som vokser op i familier, hvor der altid bliver sagt nej. Hvor der ikke er råd til at holde fødselsdag.

Hvor der ikke er råd til at holde en ordentlig jul. Hvor pengene ikke rækker til at gå til fodbold eller håndbold. Hvor børnene bliver hjemme, når vennerne tager på sommerferie.

Der er sågar familier - flere og flere familier de senere år - der sættes ud af lejligheden, fordi far og mor ikke kan betale huslejen.

Derfor vil regeringen gøre op med fattigdomsydelserne. Socialdemokraterne har ikke noget imod, at folk bliver rige, men vi accepterer ikke fattigdom.

De svage grupper skal vide, at Danmark har en regering, der står bag dem. En gruppe, som virkelig trænger til, at der gøres en ekstra indsats, er mennesker med psykiske lidelser. Vi vil tage psykiske lidelser ligeså alvorligt som fysiske sygdomme.

Vi vil gøre en ekstraordinær indsats for at bekæmpe arbejdsløsheden. Skoler skal renoveres. Veje og cykelstier skal asfalteres. Jernbaneskinner skal lægges. Kloakker skal graves.

Der er masser af opgaver - og der er masser af mennesker, der brænder for at få lov til at være med, så de kan få et job og bidrage til fællesskabet. Derfor vil vi næste år give økonomien en kick-start på 10 milliarder kroner.

Vi vil give vores børn og unge den bedste uddannelse, man kan få. Ellers skaber vi ikke lige muligheder for alle. Højere løn og øget velfærd hænger sammen med et støt stigende uddannelsesniveau. Men den stigning gik i stå under VKO. Det skal der laves om på.

Arbejdet starter i folkeskolen. Vi vil sammen med lærere og forældre reformere folkeskolen, så alle danske børn får et solidt grundlag for deres videre uddannelse.
For folkeskolen er kun første skridt. De unge skal også have en ungdomsuddannelse, og flere unge skal have en videregående uddannelse.

Unge på erhvervsuddannelserne skal ikke længere tvinges til at afbryde deres uddannelse, fordi de ikke kan komme i praktik. Hvis ikke vi giver vores børn og unge en god uddannelse, bliver Danmark til et fattigere samfund i fremtiden.

Og vi skal passe på klimaet og naturen. Det er mangel på respekt for vores børn og børnebørn, hvis vi blot fortsætter som nu. Der er bare ikke kul, olie og gas nok at brænde af - og selvom der var, kan klimaet ikke tåle det.

Og der er grænser for, hvor meget kvælstof, ammoniak og sprøjtegift den danske natur kan kapere.

Derfor skal vi i gang med en grøn omstilling. Både på klima- og energiområdet og på miljøområdet. Vi indfører et ambitiøst mål om at reducere vores udslip.

Vi vil gøre vores el- og varmeforsyning 100 procent vedvarende. Vi vil sende de gamle oliefyr på pension. Vi skal have gang i vindmøllerne, så halvdelen af vores el kommer fra vindenergi.

Vi skal vedtage de natur- og vandplaner, som den gamle regering har syltet, og dobbelt så meget landbrugsjord skal dyrkes økologisk.

Det er ambitiøse mål, og det kræver en ambitiøs plan. Men det vil den nye regering levere.

Vi lægger op til et endeligt opgør med en tid, hvor der blev sagt mange grønne ord, men hvor det skortede på grønne gerninger.

***

Frihed for den enkelte, lige muligheder for alle, fællesskab, respekt og tolerance.

Det er vores værdier.

Det er grundlaget for vores fælles plan for Danmark. Det er grundlaget for regeringspartiernes samarbejde.

Jeg håber, at resten af Folketingets partier vil lade sig inspirere af det samarbejde.

Man kan faktisk nå resultater, hvis man er villig til at bøje sig mod hinanden. Det viste de tre partier i tårnet, og det skal vi nu vise her i salen.

Vælgerne har sammensat et folketing med otte forskellige partier. Men jeg tror ikke, at vælgerne forventer, at de otte partier stejlt skal stå på hver deres platform og nægte at give sig en tøddel.

Jeg tror, de forventer otte partier, som samarbejder.

Det er en stor opgave, som venter os. Vi skal trække Danmark op af det 85 milliarder kroner dybe hul, som VKO efterladte. Det bliver ikke let.

Men Danmark skal videre - og vi er allerede godt på vej. Vi inviterer alle til at være med, så vi løfter i flok i et Danmark, der står sammen!
Forrige artikel Ellen Trane Nørbys ordførertale Ellen Trane Nørbys ordførertale Næste artikel Socialdemokraterne har konstitueret sig Socialdemokraterne har konstitueret sig