S overvejer tiltag for at få flere mænd og ufaglærte på museum og i teater

For at skabe incitament blandt kulturinstitutioner til at udvide målgruppen lufter Socialdemokratiets kulturordfører en idé om at uddele statsstøtte på baggrund af mangfoldighed blandt de besøgende. 

Mænd, personer med kort uddannelse og ufaglærte.

Det er nogle af de personer, som det danske kulturliv skal have bedre fat i. Et redskab i denne proces kunne være at uddele statsstøtte som belønning for en bredere målgruppe.

Den idé lufter Kasper Sand Kjær (S), kulturordfører for Socialdemokratiet, i et debatindlæg hos Altinget. Her foreslår han, at statsstøtten til kulturinstitutioner bliver betinget på baggrund af mangfoldighed i besøgsgruppen.

”Uligheden i vores kulturforbrug er ikke bare uretfærdig, fordi den ufaglærte betaler til akademikerens tur i Operaen. Den er også uretfærdig, fordi det skaber ulighed i vores muligheder,” skriver Kasper Sand Kjær i debatindlægget.

Altinget har stillet Socialdemokratiets kulturordfører fem hurtige spørgsmål til forslaget.

Hvordan definerer du en mangfoldig brugergruppe?

“Det er ikke noget, jeg har en specifik model for, men det handler om at have et publikum af forskellig baggrund i uddannelsesniveau, køn, alder og geografi. Der er mange relevante parametre at tage fat i, og derfor er det også vigtigt at gå i dialog med kulturinstitutionerne om det, så det bliver nogle punkter, der giver mening for dem.”

Hvornår er man mangfoldig nok? 

“Det er det, man skal diskutere med institutionerne. Pointen er ikke, at vi skal regulere, hvor meget de forskellige steder får i statsstøtte, men i stedet at vi skal indbygge nogle incitamenter, som bidrager til, at institutionerne arbejder mere aktivt med at tiltrække forskellige typer mennesker.”

Risikerer man ikke at underminere en række kulturinstitutioner, der har en smal målgruppe, med et forslag som det her? 

“Det kan man godt sige. Det er jo ikke alle kulturtilbud, der kan appellere til den brede befolkning. Omvendt er det også uretfærdigt, når alle betaler til noget, som meget få bruger. Derfor synes jeg, det giver mening at overveje en ny måde at uddele tilskud, hvor at dem, der appellerer bredt og tiltrækker mange forskellige danskere får flest penge.”

Mange kulturinstitutioner er allerede i gang med processen i at forsøge at udvide deres målgruppe. Risikerer man ikke at komme til at skære i statsstøtten hos nogle institutioner, der faktisk arbejder på at mindske uligheden? 

“Vi har ikke et lovforslag på vej i morgen. Men hvis man valgte at gå videre med det her, skal vi selvfølgelig være opmærksomme på at gøre det på en måde, så vi belønner de kulturinstitutioner, der arbejder med at tiltrække nye befolkningsgrupper, og som lykkes med det.” 

Er det her regeringens officielle politik? 

"Nej, det er en tanke, jeg har luftet i et debatindlæg. Idéen har den pointe, at vi er nødt til at have mere fokus på den ulighed, som eksisterer i brugen af kulturen. Her kunne forslaget være et greb for at ændre på den ulighed."

 

Forrige artikel Stirrekonkurrencen fortsætter: Sygeplejersker ser patienter som nøglen, mens regioner efterlyser realisme Stirrekonkurrencen fortsætter: Sygeplejersker ser patienter som nøglen, mens regioner efterlyser realisme Næste artikel Støttepartier presser på for højere dagpengesats før finanslovsforhandlinger Støttepartier presser på for højere dagpengesats før finanslovsforhandlinger