Måling: Blå vælgere splittede om efterårsvalg

MÅLING: De blå vælgere er ikke enige, når det gælder spørgsmålet, om et efterårsvalg er en god ide. Dansk Folkepartis vælgere er mere positive end Liberal Alliances og Konservatives vælgere. 

Er et efterårsvalg at foretrække eller ej? Det spørgsmål deler danskerne.

En ny måling foretaget af Norstat for Altinget viser, at 46 procent af vælgerne synes, at det er en god ide med et folketingsvalg i efteråret. 30 procent mener, at det er en dårlig ide, mens 24 procent svarer ved ikke. Mens størstedelen hos alle de røde partiers vælgere synes, det er en god ide med valg, er meningerne mere delte i blå blok. Og det er værd at holde øje med, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"Der er ikke noget overraskende i, at oppositionens vælgere gerne vil have et hurtigt valg. Det vil de altid. De vælgere, man her skal holde øje med, er dem, der stemmer på Konservative, Liberal Alliance eller Dansk Folkeparti,” siger Erik Holstein.

Tallene for de enkelte partiers vælgere er forbundet med en vis usikkerhed, da især de små partier kun har få svarpersoner med i målingen, men målingen giver et billede af forskellige holdninger til et efterårsvalg blandt de blå vælgere.

Artiklen fortsætter under grafikken

LA-vælgere lorne ved efterårsvalg
Blandt Liberal Alliances vælgere er det færre end hver tredje, der ønsker et efterårsvalg. Og det er ifølge Erik Holstein bemærkelsesværdigt:

"Der kommer kun valg, hvis Anders Samuelsen stiller et mistillidsvotum til Venstre-regeringen. Det tyder på, at Samuelsen kan komme i problemer hos sine egne vælgere, hvis han står som den, der har fremprovokeret et valg,” siger Erik Holstein.

Liberal Alliance og LA-leder Anders Samuelsen har flere gange truet med at vælte regeringen, hvis ikke topskatten bliver lettet med fem procentpoint. Det krav har Liberal Alliance holdt fast i, efter regeringen har fremlagt sit finanslovforslag og 2025-plan.

Hvor LA-vælgerne er lorne ved et efterårsvalg, er Dansk Folkepartis vælgere mere positivt stemte. Her foretrækker 43 procent et nyt folketingsvalg, mens 27 er imod.

”Det kan hænge sammen med, at Thulesen har lagt op til at gå i regering næste gang, hvis partiet igen får et rigtig godt valg. Men det viser også, at mange DF-vælgere er skuffede over Løkke og gerne ser ham skiftet ud,” siger Erik Holstein.

Han peger på en nylig måling, hvor kun 19 procent af DF-vælgerne peger på Lars Løkke Rasmussen som deres foretrukne statsminister.

K-vælgere ønsker ikke valg
Konservatives vælgere er ikke tilhængere af et folketingsvalg i efteråret. To ud af tre synes, at det er en dårlig ide, og det er der særligt en grund til, vurderer Erik Holstein:

"De konservative vælgere er massivt imod et valg. Det understreger, at selvopholdelsesdriften er den stærkeste drift af alle. Sådan må et livstruet partis vælgere nu engang reagere. Personligt tror jeg dog, at Konservative vil opleve et efterårsvalg,” siger Erik Holstein.

Og så er der selvfølgelig Venstres egne vælgere. De er ikke overraskende de største modstandere af et folketingsvalg i efteråret. 80 procent synes, at det er en dårlig ide med et efterårsvalg, mens kun ni procent synes, at det er en god ide.

”Et statsministerpartis vælgere vil sjældent have valg i utide, men at kun ni procent af Venstre-vælgerne ønsker nyvalg, illustrerer alligevel et problem,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Det kan godt være, Løkke siger, han er parat til valg, men det er hans vælgere tydeligvis ikke."

Forrige artikel Konservative ansætter ny presseansvarlig Konservative ansætter ny presseansvarlig Næste artikel Minister om skatteskandale: Alt kommer for en dag Minister om skatteskandale: Alt kommer for en dag