Minister om skatteskandale: Alt kommer for en dag

SKATTESNYD: Skatteministeriet blev tilbage i juni informeret om snyd med tilbagebetaling af udbytteskat, men skatteminister Karsten Lauritzen (V) havde mundkurv på under samråd. Han lover dog, at alt nok skal komme frem i lyset.

”Alt skal nok komme for en dag. Så kan man ønske sig, at det sker hurtigt. Men det skal nok ske. Det kan man tage det helt roligt med.”

Sådan sagde skatteminister Karsten Lauritzen (V) under et samråd om snyd med udbytteskat torsdag.

”Så snart det er muligt at fortælle mere, så vil jeg gøre alt, hvad jeg kan, for at oplyse både folketing og offentlighed - fortroligt eller åbent - om de ting, der er blevet spurgt ind til,” sagde ministeren.

Af hensyn til sagens efterforskning ville han ikke svare på en lang række af skatteudvalgets spørgsmål. Han slog desuden fast, at han ikke ville uddybe sagen over for udvalget i et lukket samråd.

”Jeg har ikke noget at skjule i denne her sag. Og jeg ønsker heller ikke at bringe mig selv i en situation, hvor jeg ikke overholder de spilleregler, der gælder,” sagde Karsten Lauritzen.

Samrådet var indkaldt i forlængelse af, at det samlede beløb fra den formodede svindel med dansk udbytteskat er vokset til i alt 12,3 milliarder kroner. 3,2 milliarder mere end tidligere antaget.

Det er Bagmandspolitiets efterforskning af svindlen, der gør, at ministeren ikke ville komme med flere informationer.

S: Fuldstændig utroligt
Under samrådet lagde Karsten Lauritzen dog frem, at Skat allerede i juni modtog en henvendelse og iværksatte kontrolhandlinger, der dog ikke førte til, at man kunne begrunde et stop af udbetalingerne.

Det var noget, som medlem af skatteudvalget Ane Halsboe-Jørgensen (S) var dybt forarget over.

”Det er ret utroligt, hvis man rent faktisk har kontrolleret i juni måned, at man så alligevel sender så mange skattekroner ud af vores fælleskasse i løbet af den sommerferie,” sagde hun og spurgte:

”Er det, fordi folk været på sommerferie, og har man bare sat systemet på automatpilot, siden det her er kommet så vidt?”

Til det svarede Skatteministeren:

”Det er en frustration, jeg deler, at man ikke har ført mere effektiv kontrol og har haft så meget fokus på at betjene kunden, som i otte ud ti tilfælde var nogle, der svindlede. Det er utroligt uforståeligt og dybt frustrerende.”

Svært at kontrollere regeringen
Ane Halsboe-Jørgensen kritiserede desuden ministerens valg om ikke at ville fremlægge informationer fra sagen.

”Det er meget svært som folketing at kontrollere regeringen, når man ikke ved, hvad der foregår,” sagde hun.

Til det svare ministeren:

”Det er ikke et nyt dilemma. Der foregår højtprofilerede sager, som Folketinget ønsker at få en indsigt i. Det er bare på den lange bane bedst at respektere de hensyn til efterforskningen, selvom det kan være frustrerende som folkevalgt.”

Forrige artikel Måling: Blå vælgere splittede om efterårsvalg Måling: Blå vælgere splittede om efterårsvalg Næste artikel Penkowa frifundet for groft dokumentfalsk Penkowa frifundet for groft dokumentfalsk