Lykketoft skal lede verdens folketing

Mogens Lykketoft (S) blev mandag aften officielt udpeget til posten som formand for FN’s generalforsamling.

Uden modkandidater blev Mogens Lykketoft sent mandag aften valgt til posten som formand for FN’s generalforsamling.

Hans kandidatur mødte i november 2014 opbakning i hele FN’s vestlige gruppe, og udnævnelsen i går har siden været en formsag.

Lykketoft bliver den første dansker, der kan sætte sig i generalforsamlingens formandsstol. I denne funktion ligger hans primære indflydelse i at kunne indkalde møder, sætte dagsordenen og udvælge mødernes hovedtalere.

Denne indflydelse agter han at bruge til at sætte sit personlige præg på FN-arbejdet, for selvom han ikke har magt til at ændre de store linjer, så håber han at kunne bidrage til at lade svære forhandlinger forløbe mere pragmatisk og smertefrit. Det skriver Berlingske

Den altoverskyggende opgave under hans formandskab bliver nemlig udarbejdelsen af FN’s strategi for bæredygtig udvikling, der i løbet af de næste 15 år skal omhandle fattigdom, mindske uligheden og beskytte naturen mod klimaforandringer og forurening.

Det egentlige arbejde og hans officielle tiltræden starter officielt i september. Han tager derfor orlov fra Folketinget det kommende år, men varsler på ingen måde et farvel til dansk politik i denne forbindelse.

Hvorvidt han under mulig fremtidig socialdemokratisk statsminister kommer til at fortsætte som Folketingets formand efter sit orlov, er dog ikke sikkert.

Forrige artikel Rytgaard forlader Berlingske Næste artikel Mangeårig cheføkonom i KL takker af