Latter, lagkage og lunefulde minder: Der var højt humør til Kulturministeriets 60-års fødselsdag

Nye og gamle kulturministre var torsdag eftermiddag samlet til 60-års fødselsdag i det lille ministerium. På trods af ministeriets meget lille budget tror ny minister på, at “der er momentum for at diskutere dansk kultur lige nu”.

Det er festdag i Kulturministeriet.

Med 60 år på bagen og en ny kulturminister på posten er der anledning til at fejre fødselsdag, og torsdag eftermiddag sidder gamle ministre og kulturpersoner på stribe for at fejre det lille ministerium med kage, sang og gamle anekdoter.

“Kan I give nogle gode råd med på vejen til den nye pige i klassen?” spørger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) sine to gæster på scenen.

Og der er da masser af gode råd at hente fra Jytte Hilden (S) og Brian Mikkelsen (K), der sidder over for kulturministeren, der blev udnævnt for to måneder siden.

Blandt andet at holde sig “vågen og positiv”, lyder det fra Brian Mikkelsen, der selv erfarede vigtigheden af netop det, efter han faldt i søvn til en forestilling, hvilket ledte til en stribe mails i indbakken. Og latter i Kulturministeriet et par årtier senere.

Ånd, stemning, energi og tro på egne evner

Siden Kulturministeriets oprettelse i 1961 har det lille ministerium, der kun udgør en procent af statens samlede budget, kunnet vække røre i det danske samfund. Om det er Danmarks Kulturkanon eller Absolute Music 2, kan alle have en holdning til kulturen og dens minister.

Men selvom det til tider kræver hård hud at være kulturens minister, fremhæver Ane Halsboe-Jørgensen til fødselsdagsfejringen, at det også er et job med “ånd, stemning, energi og ikke mindst mødet med en fantastisk kulturverden, der tror så meget på sig selv”.

Og det er dagens to gæster enige i.

I dagens anledning har Jytte Hilden taget en neongul jakke på med matchende tørklæde til, mens Brian Mikkelsen er gået med et neutralt jakkesæt. På mange måder virker de forskellige – både som mennesker og kulturministre. Men én ting kan de blive enige om.

“Det er det bedste job, man kan få. Og det er et livslangt job,” siger Jytte Hilden.

Brian Mikkelsen tilføjer:

“Det er en gave at være ambassadør for kunstnere og et kulturliv, som kæmper”

Der er især en god grund til, at det med Jytte Hildens øjne er en federe ministerpost end så mange andre, understreger hun.

“Der er aldrig nogen, der inviterer til fernisering på jobcenteret.”

Et momentum for dansk kulturliv

Da Ane Halsboe-Jørgensen byder velkommen til dagens fødselsdagsfejring efter et par måneder i ministeriet, får hun hurtigt understreget vigtigheden af kulturen i et samfund, fordi “det er det, der gør os nysgerrige på os selv og hinanden”.

Og med oplevelserne fra coronakrisen i bagagen tror den nye minister på, at samfundet har fået øjnene op for kulturens betydning.

“Der er momentum for at diskutere dansk kultur lige nu,” siger Ane Halsboe-Jørgensen og tilføjer:

“Mange af problemerne i de her er år går på tværs, og når vi for eksempel snakker om unges mistrivsel, skal vi ikke glemme at tænke kulturen ind i det.”

Fokusset på unges mistrivsel har længe været en mærkesag for Ane Halsboe-Jørgensen, der kom fra posten som uddannelses- og forskningsminister. Og det tyder på, at hun bærer fanen videre til Kulturministeriet.

Forgænger: Ane Halsboe "vil kulturen"

Selvom den nye kulturminister endnu ikke har været ude med større udspil eller sat gang i de længe ventede medieforhandlinger, har den tidligere radikale kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen stor tiltro til Ane Halsboe-Jørgensen.

“Hun er en minister, der vil kulturen og forstår, hvor vigtigt det er for et samfund. Jeg kan høre i hendes tale, hvor meget hun brænder for det,” siger hun.

Og spørger man Elsebeth Gerner Nielsen, hvordan kulturens rolle i det danske samfund ser ud, når flokken igen er samlet til 70-års fødselsdag, så er den bestemt vokset.

“Jeg tror, kulturen har fået flere bevillinger til den tid. Hvis vi skal tænke ind i en mere bæredygtig fremtid, er der nemlig en unik mulighed for at erstatte nogle af de materielle behov i livet med kulturelle oplevelser,” siger Elsebeth Gerner Nielsen.

60 års historie indkapslet i billeder

Da Ane Halsboe-Jørgensen trådte ind ad dørene til kontoret på Nybrogade, bed hun mærke i én ting. Der var ikke den såkaldte “dødsvæg”, som Bertel Haarder (V) har døbt den, med portrætter af tidligere ministre, der kigger ned på en.

Derfor står dagens gæster nu samlet omkring en ny billedvæg med billeder af alle kulturministre gennem tiden. Men der er nu lidt mere liv i de her billeder end på den klassiske “dødsvæg”.

Uffe Elbæk (UFG) er i gang med at tage en armbøjning. Elsebeth Gerner Nielsen er hoppet på en motionscykel i anledning af motionsdagen. Og Bertel Haarder præsenterer Danmarkskanon på Folkemødet Mors.

Ideen med billedvæggen er ifølge Ane Halsboe-Jørgensen at skildre “hvor sjovt, man egentlig kan have det som kulturminister”.

"Vi er jo alle sammen gode venner"

Da Altinget fanger Bertel Haarder foran billedvæggen, vækker den da også gode minder fra tiden som minister.

“Jeg havde simpelthen den bedste chauffør dengang. Og han var jo den, jeg brugte allermest tid sammen med, for man kører jo landet rundt hele tiden som kulturminister,” siger han.

Bertel Haarder nåede at varetage posten i lidt over et år, men det var dog ikke helt nok for ham.

“Jeg nåede ikke så meget i min tid som minister, så jeg ville meget gerne have haft længere tid.”

Men selvom han ikke fik mere end et år, skildrer billedvæggen, at minderne lever videre. Uffe Elbæks grin skærer igennem lokalet ved synet af billederne, og Elsebeth Gerner Nielsen har et lille smil på læben, da hun iagttager billedvæggen med Bertel Haarder.

“Vi er jo alle sammen gode venner. Derfor er det også så rørende at være her i dag,” siger Elsebeth Gerner Nielsen.

Forrige artikel Regeringen og arbejdsmarkedets parter indgår et-årig aftale om efteruddannelse Regeringen og arbejdsmarkedets parter indgår et-årig aftale om efteruddannelse Næste artikel Kristendemokraterne peger på Pape som ny borgerlig statsminister Kristendemokraterne peger på Pape som ny borgerlig statsminister