Kritik af fremrykning af mediestøtte: Det udskyder bare problemet

CORONAKRISE: Kulturminister Joy Mogensen vil hjælpe kriseramte medier ved at udbetale mediestøtte før tid. Men Danske Medier mener bare, at problemet kommer på et senere tidspunkt.

Regeringen vil udbetale hele mediestøtten for 2020 før tid for at hjælpe danske medier i coronakrisen.

Ministeren vil udbetale 368 millioner kroner på en gang i april i stedet for løbende i rater over året. Det skriver kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse.

Men at forudbetale mediestøtten hjælper kun de medier, der får mediestøtte, og det rykker bare problemet til et senere tidspunkt, mener brancheorganisationen Danske Medier.

Formand Jesper Rosener pointerer, at den fremrykkede mediestøtte blot er penge, der kommer tidligere, end de ellers ville have gjort.

Jesper Rosener efterlyser, at regeringen kommer med mere direkte støtte til medierne.

”Der er behov for, at vi kigger på tværs af alle medier. Det at forudbetale mediestøtten, det hjælper kun dem, der får mediestøtte, og det hjælper kun på deres likviditet. Så kommer problemet bare på et senere tidspunkt,” siger han.

Danske Medier foreslår, at man støtter alle mediehuse, der mister mere end 20 procent af deres annonceomsætning som følge af coronakrisen. Jesper Rosener anslår, at det vil koste staten omkring 200 millioner kroner.

V og R vil finde 200 millioner
Venstres medieordfører, Britt Bager, ser den fremrykkede mediestøtte som første, hurtige skridt på vejen, men mener ligesom Danske Medier, at der skal nye penge på bordet.

”Vi læner os op ad Danske Mediers forslag. Det har jeg klart tilkendegivet over for ministeren i dag. Hun skal ikke møde op med en lillebitte check på 20 eller 50 millioner,” siger Britt Bager.

De Radikales medieordfører, Jens Rohde, ser også gerne, at man finder 200 millioner kroner for at kompensere medievirksomhederne.

”Det ændrer jo intet på regnskabet, at man fremrykker mediestøtten, for det er penge, der allerede er budgetteret med,” sagde Jens Rohde mandag til Altinget.

Slækkede krav til lokale medier
Ud over den fremrykkede mediestøtte for at styrke mediernes likviditet, ønsker kulturministeren også at hjælpe de ikkekommercielle lokale radio- og tv-stationer.

Joy Mogensen vil lade de enkelte stationer se bort fra kravene om at skulle sende nyproduceret indhold hver uge for at modtage tilskud.

”At skulle producere og sende nyt indhold på frivillig basis er i sagens natur en udfordring, når borgerne i hele landet opfordres til at holde sig hjemme,” skriver Joy Mogensen

Kulturministeriet skriver i pressemeddelelsen, at regeringen og Folketingets øvrige partier fortsat er i dialog om mulige tiltag, der kan hjælpe de medier, der er særligt økonomisk udfordrede på grund af coronakrisen.

Forrige artikel Partier enige om økonomisk håndsrækning til hjemløse Partier enige om økonomisk håndsrækning til hjemløse Næste artikel Ekspert er optimistisk om genåbning: ”Man kunne starte med nogle af børnene” Ekspert er optimistisk om genåbning: ”Man kunne starte med nogle af børnene”