Krigen i Ukraine får Kommissionen til at åbne døren til EU for lande i Putins skygge

Ukraine og Moldova får EU-Kommissionens grønne lys til at blive kandidater til EU-medlemskab, mens Georgien får samme tilbud, hvis de opfylder en række krav.

BRUXELLES: Et klart signal om en fremtid i EU bliver nu sendt fra Bruxelles til flere af de lande i Østeuropa, der er ofre for eller frygter russisk aggression.

Der er en plads til dem i EU-klubben, hvis de leverer en række reformer.

”Det er en meget solid basis for at bevæge os fremad sammen,” sagde kommissionsformand Ursula von der Leyen.

"Vi ved allerede, at ukrainerne er rede for at dø for det europæiske perspektiv. Vi ønsker, at de skal leve med den europæiske drøm," understregede kommissionsformanden.

Ikke på grund af krigen

Anbefalingerne gælder Ukraine, Moldova og Georgien, hvor de to første får Kommissionens grønne lys til kandidatstatus i klubben. Så langt går Kommissionen ikke med Georgien, som bliver bedt om at finde større fælles fodslag i det politisk splittede land, før det kan lade sig gøre.

Beslutningen er af historisk karakter, særligt hvad angår Ukraine. Aldrig før har et land i krig, som er så langt fra at opfylde de gængse krav til medlemskab, fået den blåstempling fra EU-Kommissionen. Der er heller aldrig gået så hurtigt. Ukraine indleverede sin medlemskabsansøgning 28. februar, få dage efter den russiske invasion. Herefter er den screeningsproces, der normalt kan tage et år, blevet ekspederet på tre måneder.

Ursula von der Leyen afviser dog, at der er blevet slækket på kravene.

"Hele denne proces er meritbaseret, og den er kørt efter bogen," siger kommissionsformanden.

Nye toner fra EU-landene

Kommissærernes afgørelser kommer, efter den franske præsident, den tyske kansler, den italienske premierminister og den rumænske præsident torsdag under et besøg i Kyiv gav deres velsignelse til at give ”øjeblikkelig” kandidatstatus til det krigshærgede land.

Også Danmark har erklæret sig positiv

"Hvis EU-Kommissionen, som kommer med deres vurdering i morgen, vurderer, at Ukraine er klar til at få kandidatstatus, så er det også noget, vi kan støtte," sagde udenrigsminister Jeppe Kofod (S) torsdag under Folkemødet på Bornholm.

Det er en skarp u-vending fra regeringen. Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere afvist at tage skridtet, og for bare få uger siden lød hun en del mere tilbageholden ved et arrangement hos Tænketanken Europa.

”Vi har nu gennem 100 dages krig bevist, at vi betragter Ukraine som en del af os – som en del af Europa. Men for at blive medlem af Den Europæiske Union, så er der ganske mange krav, man skal kunne leve op til. Det er jo forudsætningen for, at vi kan have et velfungerende indre marked, fri bevægelighed og det samarbejde, vi i det hele taget har,” sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i begyndelsen af juni.

Også den franske præsident, Emmanuel Macron, har gennemgået lidt af en omvending. Ved et topmøde i Versailles i marts var han også skeptis over for nye skridt.

”Kan vi starte forhandlinger om medlemskab med et land, der er i krig? Det tror jeg ikke,” lød det dengang.

Ikke lig med medlemskab

Det er nu op til EU-landene at træffe den endelige beslutning om de tre landes videre europæiske fremtid.

Den diskussion skal de tage på et topmøde 23. og 24. juni.

En beslutning om kandidatstatus er ikke et startfløjt til egentlige forhandlinger om medlemskab. Den beslutning vil først træffes senere. Derefter kommer forhandlinger, som kræver dybe reformer og kan trække ud i årevis, hvis ikke årtier.

Skridtet bærer dog enorm symbolsk betydning for ukrainerne. Præsident Volodymyr Zelenskyj har kaldt det et ”stærkt svar” på den russiske invasion af hans land, som kan være med til at styrke kampånden hos det ukrainske folk.

I et tweet minutter efter afgørelsen i Bruxelles roser han "den historiske beslutning".

"Jeg bifalder den positive konklusion fra EU-Kommissionen om Ukraines kandidatstatus. Det er det første skridt på vej til EU-medlemskab, som med sikkerhed vil bringe vores sejr nærmere," skriver han.

Han understreger også, at han forventer en positiv tilkendegivelse fra statsminister Mette Frederiksen og hendes EU-kolleger ved topmødet i næste uge.

{{toplink}}

Forrige artikel Livsstilseksperten Vanopslagh guider: Her er vejen til at finde mening i livet Livsstilseksperten Vanopslagh guider: Her er vejen til at finde mening i livet Næste artikel Lars Løkke om afbrudt debat på Folkemødet: Det viser, at der er brug for Moderaterne Lars Løkke om afbrudt debat på Folkemødet: Det viser, at der er brug for Moderaterne