Krav om ny type natur-kanon

Miljøminister Troels Lunds Poulsens (V) arbejde med at lave en naturkanon bliver af kritikere kaldet for en afledningsmanøvre. Lav en genopretningskanon, lyder opfordringen.

Miljøminister Troels Lund Poulsen kritiseres af oppositionen for at bruge den kommende miljø- og vækststrategi for landbruget (Grøn Vækst) som en gigantisk syltekrukke.

Forleden igangsatte han så arbejdet med at lave en naturkanon, hvor folk på Naturkanonen.dk kan indsende forslag til, hvilke dyr, naturfænomener og land- og naturområder skal med i denne kanon.

Men både SF og Danmarks Naturfredningsforening mener, arbejdet er med til at fjerne fokus fra påtrængende miljøproblemer som for eksempel landbrugets forurening med pesticider og næringsstoffer.

Ikke nok at glæde sig over naturstumper
Naturdebattør og forfatter Kjeld Hansen har skrevet flere bøger om dansk natur. Og han er ligeledes kritisk over for at lave en naturkanon.

"Der er så lidt natur tilbage. Og med en naturkanon, så opfordrer de bare befolkningen til at sætte pris på de stumper, der er tilbage," siger Kjeld Hansen.

I dagens anden artikel foreslår han i stedet at oprette en natur-genopretnings-kanon. Han har givet en forsmag på sit forslag ved at pege på de ti mest oplagte emner til en genetablering af søer og tidligere kystområder, som er blevet inddæmmet og tørlagt.

K: Et godt supplement
Politikere fra både højre og venstre side i Folketingssalen er meget positive over for en genopretningskanon ud fra Kjeld Hansens tanker.

"Den kommende miljømilliard skal jo primært bruges til naturgenopretning, og her vil sådanne genopretningskanoner være et godt redskab, så vi kan få diskuteret, hvilke typer natur eller hvilke områder vi skal bruge pengene på," siger Per Ørum Jørgensen.

Han mener dog stadig, at man skal holde fast i den igangsatte naturkanon. Både SF's og De Radikales miljøordførere er varme på en genopretningskanon.

Ida Auken (SF) mener nemlig, at man først skal få taget hånd om naturen, inden man kaster sig ud i en kanonisering. Derfor giver en genopretningskanon mere mening, mener hun.

R: Ideen skal følges op
Johs. Poulsen (R) vil have ideen fulgt op.

"Det er en knaldgod ide at få sat spot på de tabte naturværdier på denne måde. Jeg vil gøre, hvad jeg kan, for at denne ide kan blive en del af det fokus, som skal sættes på naturgenopretning fremover," siger Johs. Poulsen. Men han roser også miljøministerens kanon.

"Den gode ide med genopretningskanonen er jo blevet bragt på banen, fordi naturkanonen har sparket en diskussion i gang," siger Johs. Poulsen.

Danmarks Naturfredningsforening roser også tiltaget. Organisationens præsident peger på, at genopretningskanonen spiller godt sammen med deres forslag til en samlet naturplan for Danmark, hvor der etableres flere sammenhængende naturområder.

"De fleste af søerne i Kjeld Hansens forslag er formodentligt med i vores forslag," siger Ella Maria Bisschop-Larsen, der mener, kanonen er et godt redskab til at sikre en debat om naturgenopretning.

Forrige artikel Danskerne delt om sanktioner i skolen Danskerne delt om sanktioner i skolen Næste artikel Størst tillid til borgerlig retspolitik Størst tillid til borgerlig retspolitik