Kommissionen fremlægger EU-skat

SKAT: EU-Kommissionen fremlagde torsdag forslag om beskatning af banker og finansielle transaktioner. Forslaget vil blive fremlagt for EU's finansministre senere i oktober.

En skat på finansielle transaktioner kan blive virkelighed. Onsdag erklærede EU-Kommissionen, at den støtter ideen om en afgift på finansielle transaktioner:

"Der er gode grunde til at beskatte den finansielle sektor og gennemførlige måder at gøre dette på. Jeg mener, at de idéer, Kommissionen i dag har fremsat, er de rigtige for at sikre, at den finansielle sektor yder et rimeligt bidrag til de mest hastende udfodringer i EU og globalt," siger EU-kommissær Algirdas Semeta i en pressemeddelelse.

To spor
Kommissionen vil fremover arbejde på to spor: et globalt spor i G-20 regi, og et europæisk på EU-niveau.

Kommissionen mener, det er nødvendigt med en enighed med EU's globale partnere om globale finansieringskilder, der kan være med til at sikre fremgang på de globale målsætninger om udviklingsbistand og klimaændringer.

På europæisk niveau foreslår Kommissionen en afgift på finansielle aktiviteter. Denne afgift skal være rettet profitten og lønningerne i selskaber i den finansielle sektor. Ifølge Kommissionen er det "det bedste instrument til at opnå en passende beskatning af den finansielle sektor og skaffe nye indtægter til EU".

Vanskelig at realisere
Kommissionen vil nu fremlægge sine ideer om beskatning til EU's finansministre 19. oktober og for EU's stats- og regeringschefer på Det Europæiske Råds møde i slutningen af oktober. EU's holdning vil desuden blive fremlagt på G20-topmødet i november, og en analyse og et egentlig politisk initiativ vil blive fremlagt i 2011.

Flere lande, blandt andre Storbritannien, Tyskland og Danmark, har tidligere været meget afvisende overfor en EU-skat. Altinget | EU havde desuden en måling i september, der viste, at et stort flertal af danskerne er imod, EU skal have mulighed for at indkræve skat.

En EU-skat er desuden særligt interessant i et dansk perspektiv, da forhandlingerne om en EU-skat meget vel kan være højt på dagsordenen, når Danmark overtager EU-formandskabet i første halvår af 2012.

Forrige artikel Helle Thorning-Schmidts ordførertale ved åbningsdebatten Næste artikel Transportminister vil ikke privatisere DSB Transportminister vil ikke privatisere DSB