Kollerup vil starte forhandlinger om demokratiske virksomheder efter sommer

Efter sommerferien vil erhvervsministeren indlede forhandlinger om, hvordan Danmark får flere demokratiske virksomheder. Ni nye anbefalinger "er lige til at gå til," lyder det.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil indlede forhandlinger om demokratiske virksomheder efter sommerferien.

Det fortæller han på et pressemøde tirsdag, hvor han hilser ni anbefalinger til at forbedre forholdene for den virksomhedstype velkommen.

”Jeg har tænkt mig at være erhvervsminister både før og efter et valg, så for min skyld er det ikke vigtigt, om der lander en aftale før eller efter et valg,” siger erhvervsministeren og tilføjer:

”Men vi skal selvfølgelig i gang med det på den anden side af sommer. Derfor signalerer jeg også klart i dag, at vi snart får indkaldt til, hvornår det første møde skal være. For nu er anbefalingerne her, og de er lige til at gå til.”

Ekspertgruppen bag anbefalingerne har i knap et år undersøgt, hvordan man kan fjerne barrierer for demokratiske virksomheder og sikre, at mulighederne for at stifte og drive disse selskaber ligestilles med andre virksomhedstyper.

Det har ført til ni konkrete anbefalinger, der i ministerens øjne er et meget vigtigt skridt i retning af en mere moderne og progressiv erhvervspolitik.

”Rapporten opstiller tydeligt nogle fordele og ulemper, og den kommer med nogle præcise anbefalinger. Den er brugbar, hvis vi vil og tør det. Nu er det op til politisk vilje herfra,” siger han.

{{toplink}}

Positive toner bredt i Folketinget

Erhvervsministeren fortæller, at han har en "stor appetit" på at få demokratiske virksomheder til at fylde mere i den danske erhvervsstruktur og håber at lande en bred politisk aftale på området.

”Jeg vil i hvert fald gerne have en politisk aftale om en forbedret erhvervsstruktur i Danmark, fordi jeg tror, at det gør vores land stærkere og gør, at vi i højere grad kan være sikre i at skabe arbejdspladser og vækst for Danmark," siger han.

Der var bred politisk opbakning, da regeringen nedsatte ekspertgruppen. Men hvordan vil du sikre dig, at anbefalingerne ikke ryger mellem to stole i tilfældet af, at der kommer et regeringsskifte?

”Jeg kan først og fremmest gøre alt, hvad jeg kan for, at der ikke kommer et regeringsskifte, selvom der kommer et valg. Det vil jeg selvfølgelig kæmpe for gennem et valg,” siger Simon Kollerup og fortsætter:

”Samtidig er det klart, at det betyder meget for udsigten til at få flere demokratiske virksomheder, at der er positive toner meget bredt i Folketinget om disse forslag. Det hilser jeg kun varmt velkommen, fordi vi har brug for brede politiske aftaler om noget så vigtet som det her.”

Kollerup: Klar til at undersøge ny model for generationsskifte af virksomheder

En af de ni anbefalinger går ud på at etablere en ny model for generationsskifte af virksomheder.

Ekspertgruppen opfordrer konkret til, at der laves en ejermodel, som gør det nemmere og mere ligeværdigt at lave generationsskifte til en medarbejderejet virksomhed.

Formand for ekspertgruppen, Louise Mogensen, fortæller i et interview med Altinget, at hun mener, det er oplagt at omforme en tidligere lov om medarbejderinvesteringsselskaber.

Loven blev vedtaget i 2014 til at redde et slagteri på Bornholm, men er ifølge hende ikke blevet anvendt siden.

"Vi har faktisk en lov, som kunne anvendes, men den bliver ikke anvendt i dag, og det er nok, fordi at loven har nogle konstruktionsfejl, hvis den altså skal anvendes til at muliggøre anbefalingen fra ekspertgruppen,” sagde hun.

Louise Mogensen foreslår derfor, at man tilpasser den danske lovgivning med en engelsk model, kaldet EOT-modellen.

Den mulighed er Simon Kollerup parat til at undersøge, lyder det.

"Jeg vil kigge nysgerrigt ind i det og se, hvordan vi kan få den løsning, vi lavede til slagteriet på Bornholm, til at være en form, der kan bruges bredere i Danmark," siger han.

{{toplink}}

Forrige artikel Wammen efter kritik: Vi er ikke i mål med verdensmålsvurderinger af nye love Wammen efter kritik: Vi er ikke i mål med verdensmålsvurderinger af nye love Næste artikel Dagens overblik: Wammen medgiver at have verdensmålsvurderet for få love, og spekulationer om Støjberg-parti når nyt niveau Dagens overblik: Wammen medgiver at have verdensmålsvurderet for få love, og spekulationer om Støjberg-parti når nyt niveau