Dagens overblik: Wammen medgiver at have verdensmålsvurderet for få love, og spekulationer om Støjberg-parti når nyt niveau

Statsministeren holder coronapressemøde. Hver tredje DF-valgkreds mangler kandidat. Erhvervsministeren vil forhandle om demokratiske virksomheder efter sommer. Og parti med Inger Støjberg i partinavnet er godkendt af Valgnævnet. Få overblikket over dagens nyheder. 

God morgen og velkommen til Altingets politiske overblik, hvor vi hurtigt begynder med et kig på tirsdagens altoverskyggende nyhed på Slotsholmen.

De i forvejen intense spekulationer om et muligt nyt parti med tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg i front nåede her et nyt niveau, da Valgnævnet godkendte partiet "Danmarksdemokraterne – Inger Støjberg".

Inger Støjberg har ikke selv ansøgt om at få partinavnet godkendt.

Det har derimod en i offentligheden ukendt forretningsmand ved navn Jan Vilstrup fra Birkerød.

Han har også oprettet foreningen Danmarksdemokraterne og købt domænenavnet danmarksdemokraterne.dk.

Men Valgnævnets sekretariat har over for Jyllands-Posten bekræftet, at hun har givet samtykke.

Inger Støjberg har endnu ikke selv kommenteret på godkendelsen af navnet, og det er derfor fortsat uvist, om hun lægger op til at stifte et nyt parti.

Danmark støtter en udvidelse af EU’s Schengen-samarbejde

Efter et årti i venteværelset til Schengen-samarbejdet for Rumænien og Bulgarien ser det ud til, at blokeringen for de to lande på EU-plan kan være ved at blive blødt op. Og også Danmark bakker op om en udvidelse af EU’s Schengen-grænsesamarbejde, skriver Altinget. 

Kroatien trådte først ind i EU i 2013. Landet fik sidste år en klarmelding fra EU-Kommissionen på trods af talrige rapportereringer om ulovlige og hårdhændede udvisninger af flygtninge og migranter ved den kroatiske grænse.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) medgiver, ”at det ikke er behagelige billeder”, som menneskeretsorganisationer har fremlagt som dokumentation for magtmisbrug ved Unionens ydre grænse i Kroatien.

Men alligevel er vurderingen, at også kroaterne opfylder kravene for at få en fuld optagelse i Schengen-samarbejdet, lyder det. 

”På baggrund af de fastsatte kriterier lever de tre lande op til alle krav,” siger ministeren.

Wammen medgiver: For få verdensmålsvurderinger af nye love
Finansminister Nicolai Wammen (S) medgiver nu, at regeringen ikke er i mål med verdensmålsvurderinger af nye love.

Det skriver Altinget, som også tidligere tidligere afdækket, er der kun ved fem af regeringens i alt 200 lovforslag blevet udpeget mulige negative konsekvenser for verdensmålene.

Det er ellers et centralt løfte i handlingsplanen for verdensmålene, at regeringen skal screene alle nye lovforslag i henhold til verdensmålene.

"Jeg forventer, at fagministerierne – der har ansvaret for konsekvensvurderingerne – løbende udvikler deres vurderinger, så de både fanger positive og negative virkninger for Verdensmålene," siger Nicolai Wammen.

”Jeg mener ikke, at vi er i mål endnu, men udviklingen går bestemt den rigtige vej.”

{{toplink}}

Hver tredje DF-valgkreds mangler kandidat

Dansk Folkeparti mangler lige nu kandidater i 29 af Danmarks i alt 92 valgkredse, skriver TV 2.

Ved de seneste tre folketingsvalg har partiet opstillet kandidater i samtlige valgkredse.

”Partierne bestræber sig på at dække alle valgkredsene, og det lykkes også for de største partier. Man ved godt, at en del kandidater reelt ikke har chance for at blive valgt. Men de trækker måske nogle hundrede stemmer, som kan bidrage til, at et parti får et ekstra mandat eller to,” siger kommunalforsker Roger Buch til TV SYD.

Statsministeren holder coronapressemøde
For første gang siden januar vil statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag holde coronapressemøde med fokus på de kommende måneders smittehåndtering. Pressemødet bliver holdt i Statsministeriet og begynder klokken 10.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kunne tirsdag oplyse, at den nye Omikron-variant, BA.5, er blevet dominerende i Danmark. Intet tyder dog på, at varianten er mere alvorlig end dem, der tidligere har domineret.

Ifølge direktør i SSI Henrik Ullum vurderes der ikke på nuværende tidspunkt at være behov for at indføre restriktioner. 

{{toplink}}

Kollerup vil forhandle om demokratiske virksomheder
Efter sommerferien vil erhvervsminister Simon Kollerup (S) tage hul på forhandlinger om, hvordan Danmark får flere demokratiske virksomheder, skriver Altinget.

”Jeg har tænkt mig at være erhvervsminister både før og efter et valg, så for min skyld er det ikke vigtigt, om der lander en aftale før eller efter et valg,” sagde han på et pressemøde.
Her fremhævede han ni anbefalinger til at forbedre forholdene for virksomhedstypen.

”Men vi skal selvfølgelig i gang med det på den anden side af sommer. Derfor signalerer jeg også klart i dag, at vi snart får indkaldt til, hvornår det første møde skal være. For nu er anbefalingerne her, og de er lige til at gå til,” tilføjede han.

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Kulturudvalget har kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd for at få klarhed over formålet med en embedsrejse til San Francisco og Los Angeles, hvor ministeren blandt andet overværede Oscar-uddelingen.
  • Klokken 10: Statsminister Mette Frederiksen (S) holder coronapressemøde om de kommende måneders smittehåndtering.
  • Klokken 10: Folketingets Epidemiudvalg har justitsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd. Her skal ministeren redegøre for årsagen til, at et hasteudbud for køb af 8,2 millioner hjemmetest blev annulleret.
  • Klokken 11: Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er kaldt i samråd om, hvornår de varslede ekstra penge til erhvervsskolerne kommer.
  • Klokken 14: Under et åbent samråd skal sundhedsminister Magnus Heunicke (S) forklare omstændighederne bag SSI’s køb af vaccineudstyr for 3,9 milliarder uden udbud. 

Forrige artikel Kollerup vil starte forhandlinger om demokratiske virksomheder efter sommer Kollerup vil starte forhandlinger om demokratiske virksomheder efter sommer Næste artikel Grønt dansk lys til at lukke Bulgarien, Rumænien og Kroatien ind i Schengen Grønt dansk lys til at lukke Bulgarien, Rumænien og Kroatien ind i Schengen