Konservative vil forhindre massive besparelser på socialt udsatte. Men mangler en “færdig model”

Københavns socialforvaltning skal spare 85 millioner kroner til næste år, men ingen partier på rådhuset vil endnu lægge sig fast på, hvordan pengene skal findes.

København skal skære voldsomt på en lang række indsatser for kommunens allermest udsatte borgere, men nu åbner rådhusets tredjestørste parti for at finde pengene på anden vis, så besparelserne helt eller delvist kan undgås.  

Det sker i kølvandet på, at Altinget tirsdag kunne fortælle, at landets største kommune i 2024 skal spare 85 millioner kroner på socialområdet.

Derfor har kommunens embedsfolk udarbejdet et sparekatalog, som politikerne i socialudvalget om få uger skal tage stilling til.  

“Hvis vi gennemfører de her besparelser, kan vi være helt sikre på, at vi sender flere mennesker ud i fattigdom og hjemløshed. Det vil vi afsøge alle muligheder for at forhindre,” siger Line Ervolder, medlem af Socialudvalget for Konservative.  

I har lavet en budgetaftale, der er lukket og skrevet under. Hvordan vil du finde pengene?  

“Det er det, vi skal finde ud af nu. Jeg har ikke en færdig model klar,” understreger socialordføreren.

{{toplink}}

Partier har ikke taget stilling  

Hos Venstre mener socialordfører Cille Hald Egholm, at København befinder sig i en “mega ærgerlig situation” på socialområdet. 

I det sparekatalog, som politikerne er blevet præsenteret for, er der forslag til besparelser for i alt 100 millioner kroner.  

Ud af dem skal politikerne i socialudvalget blive enige om besparelser for 85 millioner kroner. 

Pengene skal blandt andet findes ved, at kommunen opsiger kontrakter og aftaler med en række civilsamfundsorganisationer, som eksempelvis driver forebyggende tilbud til unge opvokset i misbrug, mødesteder for ensomme eller klubtilbud til personer med handicap 

Derudover er også fixerummet Skyen på Istedgade, der åbnede i 2015, at finde på listen over lukningstruede initiativer.  

Der er også den mulighed, at politikerne finder pengene gennem en såkaldt grønthøster-besparelse, der vil ramme bredt på Socialforvaltningens område. 

Cille Hald Egholm vil ikke på nuværende tidspunkt sige, hvilken model hun hælder mest til, eller sætte navn på, hvilke indsatser, der skal beskæres.  

”Jeg har brug for mere tid, før jeg kan sige, hvordan jeg synes, vi skal finde pengene. Men uanset hvordan vi vender og drejer det, så er det mega ærgerligt.” 
”Jeg håber, vi kan finde en løsning, der påvirker borgerne mindst muligt, fordi vi skal have pengene til at passe.” 

Men du er ikke klar til at sige, hvilken model I skal vælge ud fra? 

”Nej, det er jeg ikke klar til. Det er simpelthen, fordi jeg ikke ved det.”

{{toplink}}

Heller ikke hos Socialdemokratiet er man klar til at fortælle, hvordan det millionstore hul i socialbudgettet skal lukkes. 

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra partiets politiske ordfører på rådhuset, Laura Rosenvinge, men hun er på ferie, og henviser til Yildiz Akdokgan, der ligeledes sidder i Socialudvalget. 

"Det ville være unfair på forhånd at udpege nogen frem for andre," mener Yildiz Akdogan.

Hvordan går du til drøftelserne? Vil du se på hvilke tilbud, der hjælper flest mennesker, eller hvordan går du til beslutningen? Hvilke kriterier vælger du ud fra?

”Det kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt. Vi skal lige på, hvad der kan gøres og findes af løsninger," siger Yildiz Akdogan. 

“Det skal vi tage ansvar for” 

Hos Konservative understreger Line Ervolder, at partiet er imod at lukke hullet i Socialforvaltningens budgetter gennem grønthøster-metoden.  

“Det vil være en fraskrivelse af det politiske ansvar, vi står med som folkevalgte. Hvis det ender med, at vi bliver nødt til at gennemføre de her besparelser, så skal vi gøre det med åbne øjne, og tage den kritik, det medfører,” siger Line Ervolder.  

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra SF og Radikale, men det har ikke været muligt inden artiklens deadline.

,

Forrige artikel Folkebevægelsen mod EU vil omdanne sig til tænketank: Folkebevægelsen mod EU vil omdanne sig til tænketank: "Vi skal sikre EU-modstandens overlevelse i Danmark" Næste artikel Otte kommuner hæver skatten med over 700 millioner kroner og udløser stor statslig straf Otte kommuner hæver skatten med over 700 millioner kroner og udløser stor statslig straf