Jesper Petersens ordførertale

DOKUMENTATION: - Tiden, hvor SF stod ude på sidelinjen i dansk politik, er slut. Den sidste hængekøje, vi havde, har den ny skatteminister foræret væk til den afgåede, lød det fra Jesper Petersen i talen ved åbningsdebatten.

Torsdag 6. oktober 2011

Det talte ord gælder


Danmark kan nu igen komme fremad. Vi har modvind i den nuværende økonomiske situation. Men sammen kan vi alligevel bringe Danmark tilbage på den kurs, der med sammenhold og solidaritet har gjort os til et af verdens bedste lande at leve i.

Folketingsvalget var et endegyldigt farvel til 10 år med højrefløjens blokpolitik, med stigende ulighed, slut med at lægge regningen for skattelettelser og finanskrise hos almindelige lønmodtagere - og slut med at slække på de grønne ambitioner.

Den 15. september sparkede Danmark døren ind til en ny fremtid. Hvor maskinerne igen kommer til at snurre, hvor de unge igen får en fair chance og ikke skal gå i stå i, og hvor fællesskabet igen får en større plads, fordi vi ved, at det er sammen, vi gør Danmark stærkt!

Danmark skal rykke fremad ved at skabe tusindvis af nye arbejdspladser, ved at give flere børn og unge en god uddannelse, ved at give vores fælles sundhedsvæsen et løft til gavn for patienterne og ved at være mere ambitiøse på klima og miljø end nogen anden regering.

Det kan vi godt være stolte af. Vi har forhandlet, lagt arm og arbejdet konstruktivt på det regeringsgrundlag som skal trække Danmark op af det dynd, som vi har befundet os i de 10 lange år, hvor VKO har siddet tungt på magten. Udfordringerne er enorme: Vi står med et gabende stort hul i pengekassen - de gode tider blev soldet op af ufinansierede skattelettelser, velfærdssamfundet begyndte at smuldre og vi står nu med en gigantisk regning, der skal betales.

Vi har indledt en kamp for et nyt Danmark, der også giver genlyd i Europa og verden omkring os. Der bliver lagt mærke til os!

Tiden hvor SF stod ude på sidelinjen i dansk politik er slut. Den sidste hængekøje vi havde, har den ny skatteminister foræret væk til den afgåede.

I SF er vi stolte over regeringens politiske grundlag. SF har ikke skrevet regeringsgrundlaget alene. Nogle steder er der indgået kompromisser - og andre steder har vi fundet helt nye svar i fællesskab. Sådan er politik. Og sådan vil det også blive i fremtiden uanset hvor meget oppositionen i surhed skriger løs om påståede løftebrud.

I stedet er det nu, vi skal arbejde sammen og finde fælles løsninger for Danmark. Samarbejde i Folketinget - og med fagbevægelsen, erhvervslivet og de andre parter, der skal samles, for at vi kan skabe ny fremgang for vores land.

Siden krisen har Danmark mistet 170.000 arbejdspladser. Nu sætter regeringen gang i dansk økonomi ved at fremrykke investeringer for 10 mia. kroner. Vi vil ikke sidde med hænderne i skødet og vente på at dansk økonomi begynder at vokse af sig selv - vi har valgt at tage arbejdshandskerne på og selv skubbe væksten i gang.

Tømrerne, murerne og elektrikerne skal nu i gang med at sætte de nedslidte skoler og bygninger i stand. Arbejdsløsheden skal ikke få lov at bide sig fast - og den ungdomsarbejdsløshed, som hr. Lars Løkke Rasmussens søn levede i lykkelig uvidenhed om, ville komme igen, kan vi begynde at mindske og få de unge i job og uddannelse.

Som Danmarks grønne parti er vi selvfølgelig meget glade for, at Danmark nu får en ambitiøs klima og miljøpolitik. Danmark bliver et grønt foregangsland - som allerede nu vækker opsigt i udlandet. Bjørn Lomborg er sat på køl - og Danmark skal være en grøn vindernation. Vi har valgt at sætte barren højt og sat klare mål om i 2020 at reducere udslippet af drivhusgasser med 40 procent og sikre at halvdelen af el-forbruget kommer fra vind. Sådan som de grønne har efterspurgt det længe.

Det glæder os, at vi får en erhvervspolitik, der fokuserer og satser på områder, hvor danske virksomheder har særlige styrkepositioner, - hvor der er udsigt til en stigende global efterspørgsel, - og hvor vi samtidig kan løse vigtige globale samfundsproblemer indenfor klima, miljø, energi og velfærd.

I Sønderborg, hvor jeg selv er valgt, har man lige præcis sat sig store ambitioner - og vil være CO2-neutral vækstkommune senest i 2029. Her samarbejder kommune, erhvervsliv, forskere og borgere om at skabe den grønne fremtid, vi af både økonomiske, miljømæssige og sikkerhedsmæssige grunde skal leve i. Med energieffektiviseringer, mere vedvarende energi og personligt ansvar.

Det kræver en stor lokal indsats. Og det vil klimaudfordringen også kræve af vores land. Men vi har viljen og vil gribe de store muligheder de borgerlige forspildte for at vende klimaudfordringerne til ny vækst.

Uligheden er vokset under VKO og det har skabt skel i vores land, hvor flere og flere børn vokser op i fattigdom, så selv en invitation til en børnefødselsdag kan give ondt i maven. Og at holde én selv, kan være helt utænkeligt. Det glæder os derfor, at regeringen har et udtalt mål om at mindske uligheden.

Derfor vil vi også afskaffe fattigdomsydelser som kontanthjælpsloftet og starthjælpen og i stedet sørge for, at alle i Danmark får en ydelse, man kan leve af. Og varighedsbegrænsningen på syge-dagpenge skal afskaffes, så syge mennesker ikke falder i et sort hul i systemet.

Vi ser også frem til en progressiv skattereform, som sænker skatten på arbejde for lønmodtagerne. Skattereformen skal - i modsætning til, hvad vi oplevede under VKO - være fuldt finansieret og være socialt rimelig. Ikke flere huller i kassen, fordi de borgerlige vil forgylde de velstillede.

SF har år efter år kæmpet for en satsning på folkeskole og uddannelse. Vi vil ikke acceptere at så mange elever forlader folkeskolen uden at kunne læse, og at unge ikke kan gennemføre deres uddannelse, fordi der mangler praktikpladser. Det er ganske enkelt ikke godt nok! Uddannelserne får nu et tiltrængt løft med praktikpladser og uddannelsesgaranti til alle unge, mere uddannelse til ufaglærte, forbedringer af de videregående uddannelser og et løft til folkeskolen, hvor der blandt andet laves forsøg med to-lærerordninger.

På sundhedsområdet vil vi - efter de borgerliges overbetaling af privathospitalerne og skattebegunstigelse til privatiseringen af vores sundhedsvæsen - igen satse på at udbygge et fælles sundhedsvæsen i topklasse med fri og lige adgang for alle.

Der skal f.eks. være hurtigere behandling af kræft og andre livstruende sygdomme. Men det er ikke kun behandling af fysiske lidelser der skal på dagsordenen - i alt for mange år er psykiatrien blevet overset: vi vil ikke acceptere at børn og unge med psykiske lidelser skal vente i månedsvis på behandling.

De seneste år har vi oplevet massive problemer på danske arbejdspladser med underbetalt østeuropæisk arbejdskraft. Det har været en bombe under de danske overenskomster og truet vores velfærdsmodel. Nu har vi en regering, som vil arbejde for at sikre danske løn- og arbejdsforhold på danske arbejdspladser i stedet for passivt at se til, mens problemerne med underbetalt udenlandsk arbejdskraft spreder sig.

SF glæder sig også over, at vi nu sikrer en mere værdig behandling af asylansøgerne, mens de er i Danmark. Asylansøgere skal have mulighed for at arbejde og bo uden for asylcentrene, når de har været her i et stykke tid uden deres sag er afklaret, og vi satser på en ordentlig integration af nye medborgere. Vi vil ikke ekskludere mennesker, men invitere vores nye danskere med i fællesskabet.

Positivt er det også, at den ny regering vil mindske forureningen, løse trængselsproblemerne i København og gøre det markant billigere at køre i bus og tog ved at indføre en betalingsring - i stedet for blot passivt at se til, mens bilkøerne vokser og København sander til.

Og endelig glæder vi os over, at hormonforstyrrende stoffer og farlig kemi i mad, sutter og legetøj udfases hurtigst muligt - til gavn for forbrugerne.

Ja, listen var lang. Og det er alt sammen SF-politik, der nu bliver til virkelighed. Vi ville gerne have gået et skridt videre og lavet endnu flere forbedringer, men vi bliver også nødt til at forholde os til realiteterne.

Hullet i den pengekasse som VKO har efterladt, har vist sig at være langt større end vi blev fortalt - der skal derfor nu være et grundigt kasseeftersyn. Vi har smidt en mønt i brønden i ovre i Finansministeriet - og der sidder en stadigt mere nervøs fuldmægtig derovre, der endnu ikke har hørt den lande!

Der til kommer at der fortsat er politisk flertal for forringelser af efterløn og pension - desværre fik vi ikke det fornødne mandat til at fjerne disse forringelser. Sådan er de demokratiske spilleregler. Men når man gør regnestykket op, så glæder vi os i SF over at Danmark nu bevæger sig i retning af vores visioner om et stærkt fællesskab, bedre velfærd, mindre ulighed og en ambitiøs klima- og miljøpolitik.

Med en udstrakt hånd til både oppositionen her i Folketinget og til arbejdsmarkedets parter, vil SF gennemføre konkrete og mærkbare resultater til gavn for borgerne, velfærden og klimaet.

Forrige artikel Simon Emil Ammitzbølls ordførertale Simon Emil Ammitzbølls ordførertale Næste artikel Radikale fik øl- og vin-afgifter på regeringsprogrammet