Jeg har ... jeg havde en tegning

KLUMME: Jeg havde en tegning. Den er taget ned. Efter forleden. På opfordring. Mange er bange. Ikke for russerne. Ikke for atomkraft. Ikke for AIDS. Men for streger på papir, noterer Rasmus Nielsen.

JEG HAR EN TEGNING. Det får man jo hver dag i aviserne. Dagens grin.

Jeg voksede op med tegninger. Ved juletid lå altid Svikmøllen og Blæksprutten under træet. Dét lærte eleven meget om politik og debat af - på den sjove måde.

Jeg havde en tegning - for nu er Blæksprutten jo lukket. Det er vist mest noget med bogens krise - og økonomi.

Jeg fik en tegning. Uha-da-da ... med Muhammed. Den passede godt ind sammen med satiriske, rød-grønne-blå valgplakater. Sådan var jeg jo opdraget. Kun når man kan lave sjov, ved man, hvem man selv er, og hvem man passer sammen med. Hvem man har lyst at drive samfund og bytte moralske værdier og surt tjente penge med.

Har jeg så den tegning længere? Den er taget ned. Efter forleden. På opfordring. Mange er bange. Ikke for russerne.  Ikke for atomkraft. Ikke for AIDS. Men for streger på papir. Derfor står den nu med ryggen udad. Et sted, som ingen ser. Måske i en bunker ved Vesterhavet? Eller hos politiet? Kan de sælge tegninger på Lauritz? Vil de - tør de? Jeg havde en tegning. Adieu, mon ami.

JEG LAVEDE EN TEGNING. Eller mange. Vi kaldte det Snapstinget. Det var i Altingets første år, hvor vi som noget helt naturligt lavede politisk satire fra første færd. Alle elskede det, faktisk mere end vores spæde forsøg på nyheder. Var der religiøse tegninger i Snapstinget? Det har jeg da glemt,  men jeg håber det, hvis det handlede om, at nogle religisøse kredse vil bestemme over almene samfundsforhold. Det skal der altid laves satire over. Det er demokratisk, politisk og publicistisk relevant. Det er, når religion går ud af sit eget rum og vil ind i det fælles, verdslige, som vi alle er fælles om og betaler til. Den debat fortjener satiriske greb. Egner sig til det. For det går jo ikke. Vel? 

JEG FÅR EN TEGNING. Nu har Altinget igen økonomisk grundlag for at være med på satirevognen. Ingen ytringsfrihedshungrende medier med rod i den vestlige verden udkommer da uden et skælmsk blink i øjet. Vi udgiver dét, der passer os. Så længe abonnenter udstyrer os med publicistiske muskler. Så længe vi ejer os selv.

Hvad vil vi så publicere af tegninger fra februar? Det meste. Ikke tegninger, der kan krænke religiøse følelser. Det er unødvendigt. Jesu med rejst lem hørte ikke hjemme på en DSB-station i Nordsjælland. Muhammed kan dyrkes og tænkes, men ikke vises. Javel så. Forstået.

Vil vi kunne lave satire om f.eks. muslimer, der begår mere kriminalitet i Danmark end andre samfundsgrupper? Som vi har skrevet nyheder om og kommer til igen? Ja.

Vil vi kunne lave satire med muslimer, der er mere på overførselsindkomst end andre danske samfundsgrupper? Som aviser har skrevet om, og desværre sikkert kommer til igen i årene fremover? Ja.

Vil vi kunne lave satire med selvhøjtidelige, dårligt argumenterende imamer i Nordvest, der tror, de har samfundsstatus som en minister? Ja da. 

Og så om Helle, Løkke, Tulle, Johanne og alle de andre dødelige.

JEG GLÆDER MIG til at få en tegning - igen. 

Forrige artikel Folkemødet IV: Bravo - men Bornholm skal yde Næste artikel Vælgere og elever vandrer samme vej