Intet flertal for indberetningspligt af Airbnb-indtægter

Karsten Lauritzen (V) i Folketingssalen 31. marts 2016.

DELEØKONOMI: Trods meldinger om flertal var der ikke opbakning til en indberetningspligt for virksomheder, der formidler udlejning som eksempelvis Airbnb.

Enhedslisten og flere andre partier vil have indberetningspligt for virksomheder, der formidler udlejning, hvor Airbnb bliver nævnt som kerneeksemplet, da brugen af hjemmesiden er steget kraftigt.

Derfor havde Enhedslisten lavet et beslutningsforslag, der skulle prøve at afhjælpe problemet vedrørende skatteindtægter fra eksempelvis Airbnb, hvor man altså vil give indberetningspligt til virksomheder, der formidler udlejning.

Der var dog ikke flertal i Folketingssalen torsdag for forslaget, men mange støttede op om intentionen fra Enhedslistens side. Det gjorde blandt andre skatteminister Karsten Lauritzen (V) også, men han ville ikke tage forhastede konklusioner.

“Vi ønsker at omfavne og videreudvikle den deleøkonomiske ide, fordi den giver frihed og nye økonomiske muligheder. Det kan også give nye muligheder for, at staten og samfundet får skatteindtægter, som vi ikke får i dag. Det forudsætter også, at vi ikke bruger skattereglerne til at slå deleøkonomien ihjel,” lød det fra skatteministeren.

Han understregede imidlertid, at man selvfølgelig skal betale skat, hvis man er skattepligtig.

Hvorfor ikke bare videreføre regler for sommerhuse?
Rune Lund (EL) ville gerne høre skatteministeren, hvorfor man ikke bare gjorde de samme regler gældende for virksomheder som Airbnb, der allerede eksisterer på sommerhusområdet.

“Det er i dag sådan, at hvis man udlejer sin fritidsbolig via et udlejningsbureau, så er bureauet forpligtet til at indberette fortjenesten på vegne af udlejer til SKAT. Bakker skatteministeren op om den lovgivning?” Spurgte Rune Lund.

Karsten Lauritzen mente, at det var mere komplekst end den fremstilling.

“Hvis man udlejer privat, også igennem Airbnb, så har man et fradrag på 10.000. Hvis man derimod udlejer igennem et bureau, så har man et fradrag på 20.000. Det synes jeg, er en god model. Jeg tror derfor, at den bedste måde at gøre det på vil være at lave frivillige aftaler med nogle af deleøkonomiselskaberne,” svarede Karsten Lauritzen og tilføjede:

“Men vi er udfordret af, at vores værktøjer ikke duer, da hjemmesiden ikke er hjemmehørende i Danmark."

Analyse færdig til efteråret
Selvom man ikke fra regeringen og skatteministerens side kunne støtte beslutningsforslaget, så vil der blive lavet en analyse af deleøkonomi af SKAT, hvorefter det vil være relevant at kigge på emnet igen.

“SKAT vil i løbet af foråret 2016 påbegynde et analyseprojekt, der skal give SKAT et nærmere kendskab til deleøkonomi herunder omfang og eventuel pligt til at betale skat af aktiviteterne,” sagde Karsten Lauritzen og tilføjede:

“Når resultaterne af SKATs analyseprojekter er færdige, vil det være naturligt at vurdere mulighederne og behovet for at ændre på reglerne for deleøkonomiske tjenester."

Analyseprojektet forventes færdigt til efteråret.

 

Forrige artikel Bred enighed om højere straf for dyremishandling Bred enighed om højere straf for dyremishandling Næste artikel Udvidet europæisk grænsekontrol får ingen DF-støtte Udvidet europæisk grænsekontrol får ingen DF-støtte