Intet er sikkert i Grønland

GRØNLAND: Siumut og Inuit Ataqatigiit skal ikke være sikre på at beholde deres pladser i Folketinget, mener politisk kommentator Naja Paulsen fra universitetet i Nuuk. Selvstændighed bliver helt klart valgtema, mener hun.

Af Rosa Thorsen
Arktis Media

Mens folketingsvalget i Danmark følges tæt af de danske medier med meningsmålinger og debatter, er der mere stille i de grønlandske medier.

Mediehuset Sermitsiaq.AG og Grønlands Radio- og TV, KNR, som hver især fik lavet meningsmålinger under valget til Inatsisartut, det grønlandske parlament, i november sidste år, har ingen planer om at få lavet meningsmålinger op til dette folketingsvalg. Folketingsvalget har væsentlig mindre interesse i Grønland, men interessen kan stige i den sidste uge op til valget, hvor KNR-TV planlægger fire store valgdebat-udsendelser og partilederrunder.

Politisk kommentator Naja Paulsen vil på nuværende tidspunkt ikke forudsige, hvilke kandidater der vil blive sendt til Folketinget:

"Alt kan ske," siger hun.

I torsdags præsenterede de to største partier i Grønland, Siumut og Inuit Ataqatigiit, deres kandidatlister med et par timers mellemrum. De opstiller hver fire kandidater.

Aleqa Hammonds bilag stjæler opmærksomheden
Regeringspartiet Siumuts spidskandidat, tidligere formand for landstyret Aleqa Hammond, fik pressens og befolkningens opmærksomhed, da hun trådte frem efter otte måneders politisk eksil. Sidste år væltede en omfattende bilagssag om misbrug af landskassen for omkring 100.000 kroner toppolitikeren. Her var flybilletter, hotelophold, restaurantbesøg til toppolitikeren og hendes familie blevet betalt af Grønlands landskasse.

"Jeg er blevet stærkere af modvind og er nu klar til at arbejde igen," sagde hun til KNR-TV fredag.

Dagen efter udsendte oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit en pressemeddelelse om, at parlamentets revisionsudvalg ved en ekstra gennemgang havde fundet flere bilag, der beviser Aleqa Hammonds yderligere misbrug af landskassens midler, mens hun var formand for landstyret.

"Det drejer sig om en tur til Paris for to, en privat rejse efter et møde i Bruxelles og et forlænget ugelangt ophold i Island," skrev Inuit Ataqatigiits medlem af revisionsudvalget.

De traditionelle vælgere skal dermed spørges om, hvorvidt det er i orden at "låne" penge af landskassen.

Ud over Hammond opstiller Siumut tre andre og mindre kendte kandidater. Den kvindelige direktør Pitsi Høegh, tidligere formand for kommunernes sammenslutning i Grønland Martha Abelsen og regnskabsuddannede Erik Jensen. Siumuts nuværende folketingsmedlem Doris Jakobsen, som blev valgt ved folketingsvalget i september 2011, genopstiller ikke. Hun fortsætter sit politiske virke som minister for sundhed og nordisk samarbejde i Grønland.

Hård konkurrence hos IA
Hos Inuit Ataqatigiit vil Johan Lund Olsen fortsætte sit arbejde i Folketinget. Olsen trådte til, da daværende medlem af Folketinget og stemmeslugeren fra valget i 2011 Sara Olsvig blev formand for partiet i foråret 2014 efter Kuupik Kleist.

Det kommende valg bliver personligt spændende for Johan Lund Olsen, der siden 00’erne har haft svært ved at genvinde vælgernes tillid efter en bolig- og bilagssag. I den sidste folketingsperiode har Johan Lund Olsen arbejdet hårdt for at markere sig på flere områder, blandt andet på den seneste servicekontraktsag i Thule Air Base. 

Inuit Ataqatigiits tre øvrige kandidater, som er pletfrie for bilagssager, blev præsenteret ved et pressemøde torsdag. Den nyvalgte til det grønlandske parlament, Aaja Chemnitz Larsen, kan sagtens snuppe flere førstegangsvælgere og andre unge vælgere, som plejer at stemme på Sara Olsvig. Også formanden for Inuit Ataqatigiit ungdom, Múte Bourup Egede, kan være kandidaten, de unge foretrækker. Den fjerde kandidat, souschef på Socialpædagogisk Seminarium i Ilulissat Karo Thomsen Fleischer, er mindre kendt i den politiske arena.

Selvstændighed bliver et hovedtema
"Som det ser ud nu, er det meget svært at vurdere, hvilke partier der vil sende repræsentanter til Folketinget. Alt kan ske. Jeg tør ikke pege på to "røde" endnu. Flere partier er ikke kommet frem med deres kandidatliste, så jeg tør ikke forudsige noget. Det er for tidligt," siger politisk kommentator Naja Paulsen.

Hun er imidlertid ikke i tvivl om, at selvstændighedsdebatten vil stige under valgdebatterne.

"Status for arbejdet omkring et selvstændigt Grønland vil blive hovedtemaet. Men også den fremtidige samarbejdsmodel for rigsfællesskabet vil optage debatten. Thulesagen samt forsvaret i Arktis bliver også emner, der vil skabe debat," påpeger hun. 

Det er ikke uden grund, at kommentatoren forudser selvstændighedsspørgsmålet i den kommende valgdebat. Under sit første tv-interview fredag som folketingskandidat talte tidligere formand for landstyret Aleqa Hammond fra Siumut om sine mærkesager. Her nævnte Hammond to punkter.

"Det er ikke kun os (Grønland, red.), der skal støtte Danmark eller rigsfællesskabet. Danmark skal også være med til at styrke Grønland," sagde karismatiske Hammond, der appellerer til de grønlandsk-sprogede borgere ved at bruge ’os’ og ’dem’.

Ud over denne appel til nationalfølelsen meddelte Aleqa Hammond, at hun er villig til at arbejde for merindflydelse til Grønland i de udenrigspolitiske sager, der måtte komme i Folketinget.

I dag er Siumut og Inuit Ataqatigiit repræsenteret i Folketinget, og begge partier støtter den røde fløj i Folketinget. Siumut har i den seneste valgperiode indgået en samarbejdsaftale med Socialdemokraterne, hvor Inuit Ataqatigiit har et uforpligtende tæt samarbejde med SF.

Fire mindre partier
Demokraterne og Atassut, som indgår i den Siumut-ledede regering i Nuuk, viser flere nye og unge ansigter i grønlandsk politik.

Demokraterne, som har Radikale Venstre i Danmark som søsterparti, præsenterede mandag fire kandidater til valget. Det nyvalgte medlem af parlamentet Randi V. Evaldsen og kommunalbestyrelsesmedlem i Grønlands største kommune Poul Hansen samt to nye ansigter, 24-årige Aputsiaq Olsen Jonathansen og 25-årige Rasmus Dalsgaard Andersen.

Atassut, som har tradition for at samarbejde med Venstre i Danmark, præsenterede fredag deres to kandidater. Tidligere medlem af landsstyret under Aleqa Hammonds tid og nuværende medlem af parlamentet Steen Lynge stiller op. Lynge fik også en bilagssag på halsen i 2014, hvor han skyldte op mod 50.000 kroner til landskassen. Atassut stiller også et nyt ansigt op, 43-årige Jonas Nilsson, som debuterer i den politiske arena.

Partierne Partii Naleraq og Partii Inuit har endnu ikke deres kandidatlister klar. Den tidligere landstyreformand og partigrundlægger af Partii Naleraq, Hans Enoksen, har dog meddelt, at partiets kandidater vil blive præsenteret på fredag.

Der er frist for anmeldelse af kandidater 7. juni.

Forrige artikel Liste: 15 anderledes tiltag i valgkampen Liste: 15 anderledes tiltag i valgkampen Næste artikel Data-analyse: Alternativet stormer frem på sociale medier Data-analyse: Alternativet stormer frem på sociale medier