I dag hejses Grønlands flag i Danmark: Få historien om det her

FLAG: Grønlands flag, Erfalasorput, blev hejst første gang på Grønlands nationaldag, 21. juni 1985. Fra 2016 vil ”vores flag” stige til tops over hele Danmark på mærkedagen. Få historien om det rød-hvide nationalflag her.

Grønland fik ikke sit flag Erfalasorput ("vores flag" på grønlandsk) som en guddommelig gave fra oven.

Hvor Dannebrog ifølge sagnet faldt ned fra himlen under Valdemar Sejrs korstog mod Estland i 1219, er Erfalasorput resultatet af en demokratisk proces – forhandlet hjem og stemt igennem efter lange overvejelser.

Et langstrakt forløb
Allerede i 1973, mens Grønland endnu var et amt i det danske rige, indledtes en proces om at finde et selvstændigt grønlandsk flag. Langt de fleste oprindelige bud tog udgangspunkt i det fælles nordiske flag-kendetegn: korset.

Da den grønlandske avis Atuagagdliutit (Grønlandsposten) i 1974 offentliggjorde 11 forslag til et nyt flag, indgik korset i 10 af forslagene.

Det lykkedes imidlertid ikke på dette tidspunkt at opnå enighed om et nyt nationalsymbol, og først efter indførelsen af hjemmestyre i 1979 blev processen for alvor genoptaget. Hjemmestyret organiserede i 1980 en åben flagkonkurrence, og her blev hele 555 forslag lagt på bordet. De mange forslag blev dog fejet af bordet igen.

Landsstyret kunne ikke blive enig om den endelige version, og i stedet blev en række kunstnere inviteret til at komme med nye forslag til flaget. Ved denne lejlighed kom så maler og grafiker Thue Christiansen på banen med sit Erfalasorput.

Den grønlandske natur
Den autodidakte grønlandske billedkunstners design adskilte sig fra alle andre bud ved at bryde med den nordiske kors-tradition.  

Hvor Thue Christiansens design på dette område går sine egne veje, sikres relationen til Danmark med flagets farver. Den officielle røde farve i flaget har betegnelsen pantone 032, men farven og flaget kaldes i daglig tale blot Aappalaartoq (røde), hvilket tilsvarende er det grønlandske navn for Dannebrog.

Den vigtigste symbolik i Thue Christiansens Erfalasorput er imidlertid referencerne til den særegne grønlandske natur. Cirklen, der bryder de horisontale linjer i flaget, signalerer nemlig solens opstigning over indlandsisen.

Grønlands fjorde er derudover repræsenteret med den røde del i cirklen, mens det store røde felt i flaget kendetegner havet.

Dette design og denne symbolik endte med at trumfe hovedalternativet med det velkendte kors.

Ikke ved guds vilje, men på baggrund af en demokratisk proces.

14 af Landstingets medlemmer stemte for Erfalasorput, mens 11 foretrak et korsflag med farverne grøn og hvid, og på Grønlands nationaldag 21. juni 1985 kunne flaget stige til tops for første gang.

Fra 21. juni 2016 vil Erfalasorput ligeledes blive hejst i i alt 534 statslige flagstænger over hele Danmark.

Kilder: Norden.org. Madeinarctic.dk. Den Store Danske. Sermitsiaq.ag. Groenlandica.gl. Naalakkersuisut (Landstyret). Statsministeriet.

Forrige artikel Mand varetægtsfængslet for trusler mod K-profil Mand varetægtsfængslet for trusler mod K-profil Næste artikel EU-ledere med bøn til briterne: Bliv hos os EU-ledere med bøn til briterne: Bliv hos os