Holstein: Thorning er en dygtig fighter

JUBILÆUM: Helle Thorning-Schmidt har været S-formand i ti år.
Hendes største resultat er, at hun har ændret Socialdemokraternes udlændingepolitik uden at sprænge partiet, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, der kalder hendes kandidatur i 2005 for en ren nødløsning.

Da Mogens Lykketoft om aftenen efter folketingsvalget i 2005 erkendte sit nederlag og erklærede, at han gik af som S-formand, forestillede de færreste sig, at hans afløser skulle blive den helt nyvalgte Helle Thorning-Schmidt.

Men Thorning viste sig at være den rette kvinde på det rette sted, og søndag er det præcis ti år siden, at hun blev formand for Socialdemokraterne.

I formandsvalget tilbage i 2005 stillede Svend Auken-fløjen med Frank Jensen. Lykketoft satsede på Mette Frederiksen, som ikke ville. Og Nyrup-fløjen håbede på Henrik Dam, som også meldte pas – og så pegede pilen på Thorning.

”Thorning var en ren joker i 2005. Hun blev opstillet af folk som Sass, Bødskov, Dam Kristensen og Trøjborg – og kredsen omkring Dansk Metal. Henrik Dam Kristensen afviste at stille op, og Sass vurderede, at han ikke selv kunne blive valgt. Derfor endte stafetten hos Thorning. Hun var en decideret nødløsning,” siger Altingets politiske kommentator Erik Holstein.

Efter en månedlang formandsvalgkamp mellem Thorning og Frank Jensen, hvor Thorning lovede, at hun kunne ”slå Fogh” blev hun 12. april kåret som formand med 53,2 procent af stemmerne. Jensen fik 46,8 procent.

”Men hendes sejr var lige så meget et personligt og politisk fravalg af favoritten Frank Jensen,” vurderer Holstein.

 (Artiklen fortsætter under grafen)

I det nuværende Folketing er Thorning den partileder, som har siddet suverænt længst. Gennem årene har flere kommentatorer og kritiske partifæller efterlyst en rød tråd i Thornings politiske projekt. Erik Holstein mener, at der har været stor forskel på Thornings konsistens i henholdsvis værdipolitikken og fordelingspolitikken.

”Når det gælder fordelingspolitik, er hun svinget fra en ren venstresocialdemokratisk linje til en kurs, der ikke var til at skelne fra en højredrejet udgave af Radikale Venstre. Nu er hun så ved at svinge tilbage igen. På det punkt har hun været meget opportunistisk, og det er umuligt at identificere hendes personlige holdning her,” mener han.

Før valget i 2011 lavede Socialdemokraterne sammen med SF programmet 'Fair løsning' med blandt andet en millionærskat, men efter valget skrev Thorning et regeringsgrundlag, hvor man ”i bredeste forstand” videreførte VK-regeringens økonomiske politik.

Det kursskifte skuffede mange vælgere, mener Holstein.

”Mange vil have svært ved at tilgive hende, at hun ikke alene skuffede forventningerne efter valget – men ligefrem adopterede Vestagers økonomiske politik. Den slags skaber politikerlede, og mange engagerede mennesker er givetvis blevet så desillusionerede, at de helt har droppet politik,” siger han.

Fast linje i værdipolitikken
Mens den økonomiske politik har svinget, så har Thorning alle årene haft en klar linje i værdipolitikken, mener Erik Holstein.

”På linje med Sass har hun fra starten af sin formandsperiode hørt til partiets strammerfløj, og hun mener det tydeligvis, når hun siger, at hun 'ikke bryder sig om tørklæder',” siger han og fortsætter:

”Der var nogle heftige interne opgør om udlændingepolitikken i Thornings første år som formand, men på det punkt står folketingsgruppen i dag samlet. Thornings vigtigste politiske resultat er, at det er lykkedes hende at flytte Socialdemokraternes udlændingepolitik uden at sprænge partiet.”

Modvind
I de seneste måneder er meningsmålingerne begyndt at lysne en smule for Thorning, men de seneste ti år har budt på en del modvind af både kuling, storm- og orkanstyrke. Thorning har tabt en stribe valg, er blevet kraftigt kritiseret af partifæller og blev hvirvlet ind i sagen om sine personlige skatteforhold. Men Erik Holstein peger på, at hun udadtil ikke har ladet sig gå på af modgangen.

”Jeg tror, alle på Christiansborg har respekt for Thornings sejhed: Hun blev stående og lignede en million, selvom partiet var ved at smelte ned om ørerne på hende. Det var sgu meget godt gået,” siger han.

Med dagens jubilæum har Thorning været socialdemokratisk partiformand i længere tid end partikoryfæer som Auken, Kampmann og H.C. Hansen, men Erik Holstein tvivler på, at Thorning historisk set vil blive vurderet som en sværvægter.

”Skal man om ti eller tyve år vurdere Thorning som S-leder, tror jeg, hun vil ende i den bløde mellemgruppe. Hun er ikke et visionært fyrtårn, men hun har en høj grad af selvdisciplin og er en dygtig fighter,” siger han.

 


*Rettelse: I de to ovenstående grafer er Poul Nyrup Rasmussens periode som statsminister rettet til.

,

Forrige artikel Præsidentkandidat Rand Paul kalder til kamp mod Washington Præsidentkandidat Rand Paul kalder til kamp mod Washington Næste artikel Sagt om Helle Thorning Sagt om Helle Thorning