Holstein: Engelbrechts farvel er en nærliggende lejlighed til at ryste ministerposen sidste gang før et valg

"Benny Engelbrecht var ikke vanvittigt vigtig for Mette Frederiksen. Han var ikke en nøgleminister. Og heller ikke en ideolog," siger Altingets politiske kommentator om fældet transportminister.

Går statsminister Mette Frederiksen (S) og grubler over, om hun skal nå en større rokade før næste valg, ligger det lige for at gøre det nu, efter at taburetten torsdag væltede under transportminister Benny Engelbrecht (S).

Det vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. 

"Mette Frederiksen har en tendens til at holde fast i sine ministre. Hun skifter ikke ministre, som andre skifter undertøj."

"Men hvis hun skal lave en rokade inden folketingsvalget, skal det nok være i løbet af de næste måneder. Og på den måde ville det være nærliggende at benytte lejligheden her," siger han.

Det er dog "helt, helt uklart", om det ender sådan, understreger Holstein.

Var ingen nøgleminister

Benny Engelbrechts beslutning om at træde tilbage som transportminister kommer oven på en sag om tilbageholdte klimaberegninger, der kostede ham opbakningen fra støttepartiet Enhedslisten – og dermed fældede ham fra posten.

Og selv om statsministeren uden tvivl "er ærgerlig over", at han ryger, så "er det heller ikke værre", lyder det fra den politiske kommentator. {{toplink}}

"Benny Engelbrecht var ikke vanvittigt vigtig for Mette Frederiksen. Han var ikke en nøgleminister. Og heller ikke en ideolog," siger han. 

"Han spillede en vis rolle i Nyrups gamle kaffeklub, men han er ikke en politiker, der er meget tæt på Mette Frederiksen," tilføjer Erik Holstein.

Beregninger blev fjernet fra materiale

Sagen begyndte at rulle for en uge siden. 

Her kom det frem i Ingeniøren og MobilityWatch, at Transportministeriet forud for forhandlingerne om infrastrukturaftalen besluttede at fjerne en række beregninger af klimabelastningen fra anlæg og vedligehold af veje og jernbaner fra det materiale, der blev udleveret til Folketinget.

Folketingets partier fik heller ikke tallene udleveret, selvom de flere gange efterspurgte netop den type beregninger under forhandlingerne. 

De seneste dage har Benny Engelbrecht holdt møder med sine stærkt kritiske støttepartier og forklaret sig i hele to samråd.

Og mens det i sidste ende var nok til at redde tilliden for to af de tre partier, SF og Radikale, kunne det ikke tilfredsstille Enhedslisten.

Ikke overraskende, at EL udløser exit

At det var netop det parti, der i sidste ende fældede Benny Engelbrecht, er ikke overraskende, mener Erik Holstein.

"Enhedslistens tilgang til den slags ministerfyringer er altid meget saglig. De bruger sjældent ministerfyringer som en trussel til at opnå noget," siger han.

Det har partiet tidligere demonstreret ved at fælde Mogens Jensen (S) og Morten Bødskov (S) som henholdsvis fødevareminister og justitsminister. 

"Hvis de synes, at en minister har vildledt Folketinget eller overtrådt ministeransvarlighedsloven, fælder de ham. Uanset hvor sure Socialdemokratiet bliver. Og uanset hvordan forholdet er til regeringen."

"Så på den måde er det ikke så overraskende, at det ender med, at han ryger," siger den politiske kommentator.

Alligevel er Erik Holstein ikke i tvivl om, at sagens udfald også passer Enhedslisten godt rent politisk.

Det er nemlig en presbold til SF og Radikale, der alle tre forsøger at markere sig som det mest seriøse parti, når det kommer til den grønnedagsorden.

"Enhedslisten kan bruge det i konkurrencen med Radikale og SF om at stå som Folketingets mest klimabevidste parti," siger han.

Forrige artikel Benny Engelbrecht er færdig som transportminister Benny Engelbrecht er færdig som transportminister Næste artikel Kulturminister klar med hegnspæle og dialog: Sådan skal et nyt medieforlig fremtidssikre danskproduceret indhold Kulturminister klar med hegnspæle og dialog: Sådan skal et nyt medieforlig fremtidssikre danskproduceret indhold